Zukor Adolf, a Paramount Pictures alapítójának, az amerikai filmgyártás atyjának önéletrajzi kötetét az Egyesült Államokban 1953-ban adták ki, itthon A közönség sohasem téved címmel jelenik meg. Szintén első alkalommal kerül a magyar könyvesboltokba Fried Vilmos, ismertebb nevén William Fox, a 20th Century Fox alapítójának, a hangosfilm úttörőjének 1933-as életrajzi regénye, az Upton Sinclar bemutatja: William Fox.

A hazai megjelenéssel a magyar könyvkiadás régi adósságát törlesztette a FilmHungary. Két hihetetlen fordulatokban gazdag életutat ismerhetnek meg az olvasói, Fox és Zukor karriertörténetén keresztül pedig az amerikai filmipar születésének kalandos körülményeit is megismerheti az olvasó.

Jókor voltak jó helyen, de az is fontos, hogy hihetetlen szemük és érzékük volt az üzlethez és a 20. század elején megszülető filmiparhoz. Több tízezer szerencsevadászból sikerült nekik kiemelkedni. Legendás karakterekké váltak, a hat klasszikus hollywoodi stúdió közül kettő, a Paramount és a 20th Century Fox hozzájuk kötődik” - húzta alá a jelentőségüket Takó Sándor, a kötetek szerkesztője a Filmhunak adott interjújában.

Ma már a világ legtermészetesebb dolga, hogy történeteket mesélnek el sztárokkal nagyjátékfilmes hosszúságban. Az ő idejükben azonban ez még komplett őrültségnek tűnt. A világ előtt jártak egy lépéssel, és mindezt úgy, hogy a saját vagyonukat kockáztatták.”

A nagyjátékfilm mellett a hangosfilm elterjesztésében és a sztárrendszer kialakításában is döntő szerepük volt. Úgy váltak Hollywood alapító atyáivá, hogy Magyarországon született bevándorlóként a nulláról küzdötték fel magukat, Zukor például 17 évesen érkezett meg az Egyesült Államokba, 40 dollár volt az összes vagyona, bevarrva a belső zsebébe.

A FilmHungary jóvoltából kisorsolunk 2-2 példányt az Upton Sinclair bemutatja: William Fox és a Zukor Adolf: A közönség sohasem téved című könyvekből. Ha szeretnéd a magadénak tudni valamelyik kiadványt, válaszolj az alábbi kérdésre:

Ricse és Tolcsva, azaz a két magyar származású filmmogul szülőfaluja melyik mai magyarországi megye területén fekszik?

A helyes válaszokat 2021. március 7., vasárnap éjfélig várjuk a filmhu@forum.film.hu e-mail címünkre. A tárgyban tüntesd fel: Filmmogul játék. Négy nyertest sorsolunk ki, akiket emailben értesítünk. A kérdés megválaszolásában segítségedre lehet a Takó Sándorral készített interjúnk.

címlapkép: Takó Sándor és Kollarik Tamás, a könyvek szerkesztői