Bolla Kolos: Balázs kamerája

Mintha csak a fiók mélyéről került volna elő a szemcsés home video, amely egy kisfiú tragédiába forduló születésnapját örökíti meg a nagyi vidéki házában: a kis Balázs videokamerát kap ajándékba, a használatát pedig gyorsan kiismeri, így nekilát filmezni a ház körül. A játszadozó gyerek figyelmét csupa olyan kis részlet köti le a falusi környezetben, amin más gyorsan átsiklana. Miközben a periférián családi dráma készülődik, a fragmentált felvételekből az is kiderül, hogy az autizmussal élő kisfiú jóval többet ért meg az őt körülvevő világból, mint azt a nevelésével nehezen boldoguló szülei gondolják.

Bolla Kolos: Balázs kamerája

Makádi Maya: A lakás hangtalan szenved körülöttünk

Az anya halála után magukra maradt apa (Trill Zsolt) és lánya (Vas Fanni) belvárosi lakásukban összezárva, de egymástól mégis külön-külön éli meg a gyászt. A családi fotókkal és személyes holmikkal teli nappalit kulcsra zárt ajtó őrzi, az apa a kamrába és az borosüveg mélyére menekül, míg lánya a csendes melankóliát és az éjszakai várost választja. Azonban idővel mindkettőjüknek szembe kell néznie azzal, hogy egy kétszobás lakásban nem lehet örökké egymást és az elhunyt emlékét kerülgetni.

Makádi Maya: A lakás

Pozsonyi Janka: Sansz

Luca (Stork Natasa) heti hat napot dolgozik pincérként egy rendezvényközpontban, hogy megvalósítsa Párizsról szőtt álmait - egy este azonban villámcsapásként éri, hogy exének esküvőjén kénytelen felszolgálni. A kényelmetlen helyzetben egyedül laza kollégájának (Rainer-Micsényi Nóra) jelenléte hoz némi megnyugvást, ami el is kél a lány számára, ugyanis a vőlegény figyelme az est során egyre jobban elkalandozik a menyasszonyról.

Pozsonyi Janka: Sansz

Vermes Dorka: Anyák napja

A rosszindulat néha még az anyai szeretet leplét is képes magára ölteni - ezzel a keserű tanulsággal szolgál Vermes Dorka kisfilmje, amelyben egy fiatal, azonos nemű párhoz (Lakos Fanni, Borsos Luca) érkezik látogatóba egyikük édesanyja (Für Anikó), ám hiába a lány kapkodós igyekezete, a közös ebédet követően végül senki sem áll fel elégedetten az asztaltól. A kontrollmániás ügyvédnő nem tudja elfogadni, hogy lánya egy másik lánnyal él együtt, így rögtön méregfogakat növeszt, ahogy kettesben marad lánya párjával.

Vermes Dorka: Anyák napja

Fenyvesi Lili: Ne szeress

Szintén egy tolakodó családtag okozza a bonyodalmat Fenyvesi Lili filmjében: a kislányát egyedül nevelő anyuka (Fátyol Hermina) egy reggel gyermeke rég nem látott apját (Nagy Zsolt) találja az ajtaja előtt, aki hosszú idő után egyszer csak úgy döntött, hogy mégiscsak részese kíván lenni az életüknek. A tékozló apa ugyan azt állítja, hogy most már készen áll a családi életre, ám nem tűnik úgy, mintha lenne türelme a gyerekneveléshez, a nő pedig elutasítja a próbálkozásait. A tanítónőkén dolgozó anya nem örül a férfi jelenlétének, a nap folyamán azonban olyan behatások érik, amik nagyban befolyásolják az érzéseit.

Fenyvesi Lili: Ne szeress

László Lili Mária: Danika

Danikát, a Duna parton játszódó coming-of-age-story címszereplőjét a boltból hazafelé éri utol a kamaszkori szerelem, pontosabban egy ismerős lány biciklin, aki egy cigiért cserébe csókot ígér a kissrácnak. Hazaérve kiderül, hogy nem csak a faternak hozott pakkból hiányzik pár szál, hanem a szatyorba rejtett visszajárónak is lába kelt, ezért Dani nyaklevest kap vacsorára. A fiúnak az arcánál jobban sajog a szíve, így nem hagyja annyiban a dolgot. 

 

ELTE Filmszemle 2018

Május 25. 19:00

Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4-)

További info itt.

 Borítókép: Danika