Az Erdő már kapott elég szót a filmhu-n, Kárpáti György Mór Berlinálét is megjárt rövidfilmje a legnevesebb a K2 blokkból, bár kétségtelenül nagy várakozás övezi Simonyi Balázs legújabbját, a Finálé-t, főleg a rendező annyira féltette a filmjét, hogy még nekünk sem mutatta meg, úgyhogy ez nagyon jó indok arra, hogy a szemlén mindenképpen megnézzük. Simonyiról el is lehet hinni, hogy nem a levegőbe beszél, rendezett már ő remek filmeket Tóth Barnabással (1 szavazat, (terep)szemle, illetve annak az infóblokkban szereplő folytatása, a (terep)Szemle2) és egymagában is (Originál láger, Tour).

 

A Finale előzetese

 


Schwechtje Mihály eddigi munkái megosztóak voltak és a Porcukor sem fog egyöntetű elismerést kapni, de a ráérősen cammogó, inkább a végtelen pillanatok, órák és napok hangulatára rájátszó cselekményével, Polgár Csaba természetes színészi játékával és a sötét humorba hajló, bizarr történetével biztosan szerez pár rajongót magának. Főleg azok érezhetik a csajozós történet alatt kellemetlenül magukat, akik valaha is próbáltak Skype-on távkapcsolatot fenntartani - sikertelenül.

 

Részlet a Porcukorból

 


Túri Bálint Márk kedves Tiki-je főleg a francia cirkuszi közeg miatt és az ártalmatlan humora miatt lehet emlékezetes. Pluhár Attila filmje, teljes címével Kiraboltak - Ismeretlen tettes fegyvernek látszó tárggyal pedig tulajdonképpen egyfelvonásos visszafogott bohózat a télapónak öltözött, lecsúszott biztonsági őr és a kocsma pultja mögött álló nemtörődöm felesége között, Elek Ferenccel és Tarr Judittal a két szerepben.

 

A Tiki előzetese

A Valami kék, Zomborácz Virág rendezésében, hozza azt a komorságot, amivel generációs, kulturális, magánéleti vagy tulajdonképpen bármilyen konfliktust szoktak magyar rövidfilmesek bemutatni. A vidéken házasodó lány és a várost megjárt barátnője az előbbi lagziján találkozik megint, de az összejövetel mindkettőjüknek kellemetlenül végződik.

 


Valami kék - előzetes

 

Erdő rendezte: Kárpáti György Mór
Finale rendezte: Simonyi Balázs
Kiraboltak rendezte: W. Pluhár Attila
Porcukor rendezte: Schwechtje Mihály
Tiki rendezte: Túri Bálint Márk
Valami kék rendezte: Zomborácz Virág

 

Vetítik: 2011. május 6. 19:30 Uránia, Csortos terem, 2011. május 7. 10:30 Corvin, Jávor terem, 2011. május 7. 18:15 Corvin, Jávor terem