A pénteken kezdődő filmfesztivált 1946-ban rendezték meg először Nyugat-Csehországban, a világ egyik legszebb fürdővárosában Karlovy Varyban, az egykori Karlsbadban, a közép- és kelet-európai arisztokrácia évszázados találkozóhelyén. 1956-ban kapta meg az A-kategóriás minősítést, de miután a hidegháború éveiben a keleti blokk országaiban csak egy ilyen filmfesztivált rendezhettek évente, osztoznia kellett Moszkvával a dicsőségen, így csupán minden második évben került Karlovy Varyra a sor. A rendszerváltozás idejére megfogyatkozott a fesztivál varázsa, az újjászervezés 1993 után indult, amikor egy alapítvány kezdte működtetni. Modernkori sikereit Jiří Bartoška igazgató, Eva Zaoralová művészeti vezető és néhány éve Karel Och munkájának köszönheti, akik hatalmas energiával és szakértelemmel az egyik legszerethetőbb fesztivált hozták létre.

Karlovy Vary egyszerre elegáns, jól működik a dress code, a vörös szőnyeg, az estélyi ruhás fogadások, és egyszerre kedvence a hátizsákos fiatal filmszerető közönségnek. Ők azok, akik a leginkább meghatározzák a fesztivál hangulatát, akik kitartóan várják minden előadás előtt a földön ülve, hogy mikor foglalhatják el a későn jövők helyeit. Évente körülbelül 150 filmet mutatnak be, soknak közülük itt van az európai vagy a világpremierje, minden előadás teltházas és rengeteg a kísérőprogram, szakmai beszélgetésektől kezdve a közös kirándulásokig. Az 50. jubileumi fesztiválra még a megszokottnál is több nyilvános programmal készülnek a szervezők, például rögtön a megnyitót követően egy hatalmas nyitott partit rendeznek a fesztivál központja, a Thermal Hotel előtt.  

KarlovyVaryJO600


Karlovy Varyban szeretik a magyar filmet, ahogy mi is szeretjük a cseh filmeket. Minden évben meghívnak néhány új alkotást, vagy a Kristály Glóbuszért versengő főkategóriába, vagy az egyik legizgalmasabb válogatásba, az East of the West szekcióba, de a dokumentumfilmes és kisfilmes mezőnyben is sokszor jelen vagyunk. Rendszeresen vesznek részt magyar filmesek a zsűrikben, két éve Szász János elnyerte a fődíjat A nagy füzet című filmjével, tavaly a zsűri különdíját Pálffi György Szabadesése kapta, de nagy sikere volt itt korábban Gigor Attila Nyomozójának, Fekete Ibolya Chicojának, Nemes Gyulának, Gothár Péternek, 2000-ben Makk Károly kapott életműdíjat munkásságáért. 

Idén három magyar film nemzetközi premierje lesz a fesztiválon, Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek és Nemes Gyula Zero című alkotása az East of the West versenyprogramban egymással is versenyez, Szabó Mátyás Határ című SZFE diplomafilmje pedig a Future Frames elnevezésű egészen fiatal filmrendezőket bemutató új rövidfilm-válogatásban lesz látható. Izgatottan várjuk a vetítéseket, mi még a fesztivál előtt beszélgettünk mindhárom alkotóval, interjúink a napokban olvashatók lesznek. Addig is korábbi írásaink a filmekről, információ a Zero-ról ITT, forgatási riportunk a Szerdai gyerekről ITT és háttér információnk a Határról ITT olvashatóak.

A hangsúly Karlovy Varyban továbbra is a fiatalokon van, idén rendhagyó módon a filmrendezők átlagéletkora a versenyszekciókban 39 évesre jött ki. A válogatások merész, provokatív és ellentmondásos alkotások bemutatására törekednek, a Kristály Glóbuszért 13 film versenyez, hét ősbemutató és hat nemzetközi premier, kettő kivételével mind európai filmek, főleg a közép- és kelet-európai régióból. A teljesség igénye nélkül kiemeljük Dietrich Brüggemann Heil című szatirikus komédiáját, amely a német neonácikat helyezi a középpontjába. A rendező előző filmjével a Keresztúttal, elnyerte tavaly a Berlinále legjobb forgatókönyvének járó díját.

Az East of the West szekció progresszív válogatásáról híres, idén Közép- és Kelet-Európa, a Balkán és Törökország első és második filmeseinek munkáit mutatják be. A szekció nyitófilmje Tomasz Mielnik Journey To Rome (Cesta do Rima) című első nagyjátékfilmje, amely egy félénk fiatalember spirituális utazása vasúton Rómába, egy ellopott festménnyel. A filmtörténeti utalásokkal teli történet tavaly a fesztivál szakmai fórumán külön elismerést váltott ki a készülőben levő filmek között.  

Journeytorome600

Természetesen mi a két magyar versenyfilmet emeljük ki a mezőnyből, mindkettőre nagyon kíváncsiak vagyunk és mindkettőnek drukkolunk.  Nemes Gyula Zero című filmje magyar-cseh-német koprodukcióban készült, egy méhész története, aki "anarchista terrort" indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket. A Magyarországon és Burkina Fasóban forgatott 83 perces film operatőre Dobóczi Balázs, írója a rendező és Beregi Tamás. A fogyasztói társadalom elleni szatírában Tóth Orsi és a színészlegenda Udo Kier is játszik.

Zero570

Horváth Lili első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek a felnőtté válással foglalkozik, főhőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja, a felelőtlen kamaszlány, aki egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy megszerezze fia felügyeleti jogát, hogy a gyerek sorsában a sajátja ne ismétlődjön meg.

A hivatalos versenyprogram másik két kategóriája a Függetlenek Fóruma (Forum of Independents) és a Dokumentumfilmek, míg versenyen kívül számos érdekes szekció filmjeiből lehet válogatni. A Horizons szekcióban például más filmfesztiválok győztes alkotásaiból, a Midnight Screenings-ben a legújabb horror- és akciófilmekből, az Imagina-ban a divat és a stílus radikális filmjeiből, retrospektív cseh filmekből, az életműdíjasok filmjeiből, speciális vetítésekből és még hosszan sorolhatnánk. Versenyen kívül látható például Kim Ki-duk Stop (Állj) című filmje, amely a fukusimai nukleáris katasztrófa idején játszódik, és fiatal párnak kell döntenie az abortusz vállalásáról. A filmnek itt lesz a világpremierje.

Versenyen kívül rendezik meg idén először a Future Frames szekciót is, amelyben Szabó Mátyás Határ című diplomafilmjét vetítik. Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion (EFP) új programja ígéretes pályakezdő tehetségeket mutat be Európából. A tíz diploma-, illetve vizsgafilmet felvonultató válogatásba kapott meghívást a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Filmteam koprodukciójában a Filmalap támogatásával készült Határ című alkotás, és természetesen a rendező és a stáb néhány tagja is ott lesz a vetítésen.

Hatar600

A jubileumi filmfesztivál betekintést ad az elmúlt évtizedek libanoni filmjeibe, tiszteleg John Cazale és Chris Penn munkássága előtt és visszatekint saját múltjára Larisa Shepitko (1938 – 1979) filmjeinek vetítésével. Az ukrán-iráni származású rendező, Larisa Shepitko a szovjet filmművészet legendás alkotója, 1963-ban Heat című diplomafilmjével elnyerte a 14. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál legjobb elsőfilmes díját. Pályájának fiatalon egy tragikus autóbaleset vetett véget, öt filmjével mégis ikonikus női rendezővé vált. 

Karlovy Varyban idén Richard Gere-t jutalmazzák életműdíjjal, aki nyitó gálaesten vetítendő Time Out of Mind című filmnek a főszereplője. Oren Moverman filmje egy New York-i hajléktalanról szól, akik újra keresi az utat lányához, a bemutatón Richard Gere mellett a lányát alakító Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is jelen lesz.

Visszatér a fesztiválra Harvey Keitel, aki 2004-ben kapott életműdíjat, ott lesz Karlovy Varyban Sean Ellis rendező és Jamie Dornan színész, akik filmet terveznek forgatni Reinhard Heydrich, a cseh protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről. A film munkacíme Anthropoid (ez a Heydrich elleni merénylet fedőnevére utal) és a forgatás várhatóan már júliusban elkezdődik. A fesztivál vendége lesz George A. Romero rendező és producer, csakúgy, mint Ben Mendelsohn színész és Ryan Fleck rendező, akik filmjüket, a Sundance egyik kedvencét, a bemutatás előtt álló Mississippi Grind-et kísérik el. A hagyományosan kilencnapos seregszemlét a Leslye Headland rendezte Sleeping with Other People című alkotásának bemutatója zárja majd, amely szintén nagy sikert aratott az idei Sundance fesztiválon.