Filmhu: Hol voltál és mit csináltál épp, amikor megtudtad, hogy a Szerdai gyerek bejutott Karlovy Varyba?

Horváth Lili: Babakocsiban toltam a lányomat a Kútvölgyi úton, mikor telefonált a Szerdai gyerek producere, Fehér Károly. Szinte minden nap beszélünk ezer dolog miatt, de akkor valahogy megéreztem – annak ellenére, hogy csak későbbre vártuk a hírt –, hogy azért hív: kiderült, megyünk-e Karlovy Varyba, vagy sem. Szerencsére azt mondta: megyünk.

Filmhu: Kinek mondtad el először, hogy bejutott a filmetek?

H. L.: A szüleimnek és az élettársamnak.

szgy stab5 600
A főszereplő, Vecsei Kinga

Filmhu: Hogyan készülsz a fesztiválrészvételre?

H. L.: Most mindennek, ami eddig ráért a film befejezésével kapcsolatban, egy pillanat alatt készen kell lennie. Lezárjuk a hangkeverést, készül a DCP, a feliratok, a trailer, a plakát. És a beválogatás kapcsán szerencsére elég nagy a médiaérdeklődés, ezzel is van dolog.

Filmhu: Mit vársz a fesztiváltól?

H. L.: Várom, milyen lesz sok emberrel együtt nézni a filmet. Remélem, el fogja kapni őket, és persze nagyon izgulok. Az mindenképp öröm, hogy a bemutatóra a két főszereplő, illetve a legközelebbi munkatársaim mind kijönnek. Ennek a csapatnak jó része már több film óta együtt van – fontos megosztani velük azt a pillanatot, amikor közönség elé kerül a Szerdai gyerek.

szgy stab6 600
Maly Róbert operatőr

Filmhu: A Szarajevói Filmfesztivál koprodukciós fórumán, a Cinelinken rangos elismerést szerzett a film még az előkészítés alatt. Szerinted ezáltal mennyire került bele a film a nemzetközi filmes köztudatba?

H. L.: A német koproducereink már megvoltak, mikor a Cinelink díját megkaptuk – az elismerés inkább csak megerősítette őket abban, hogy beszálljanak ebbe a teljes egészében Magyarországon játszódó, magyar nyelvű filmbe. A hamburgi filmalap pozitív döntésében később valószínűleg szerepet játszhatott a szarajevói siker, és a berlini Nipkow Program három hónapos alkotói ösztöndíját is Szarajevó után kaptam meg.

szgy stab8 600
Horváth Lili és Thúróczi Szabolcs

Filmhu: A hivatalos szakmai programokon kívül mire szakítasz még időt a városban? Kaptál már tippeket?

H. L.: A kislányom is jön Karlovy Varyba, úgyhogy amikor nincsen semmilyen protokolláris tennivalóm, valószínűleg a város homokozóiban fogom tölteni az időt.

Filmhu: Van olyan Karlovy Varyba beválogatott film, amit különösen meg szeretnél nézni?

H. L.: Azok a filmek, amiket este vetítenek, mikor a gyerek már alszik. Most ez a fő szempont. Remélem, a két másik magyar filmet és az East of the West szekció egy-két filmjét sikerül elkapnom.

Filmhu: Szerinted mivel tűnt ki a Szerdai gyerek a többi nevezett film közül?

H. L.: A fesztivál válogatóival semmilyen személyes kapcsolatba nem kerültünk, úgyhogy erre nehéz válaszolni. Az a pár külföldi szakmabeli, akinek eddig a Szerdai gyereket megmutattuk, olyasmiket mondott, hogy a történetmesélés minimalizmusa ellenére ez egy nagyon mélyen megérintő film, a szövevényes emberi viszonyok ábrázolását és a színészi játékot, különösen a főszereplő Vecsei Kinga alakítását emelték ki.

szgy twc1 600

Filmhu: A Szerdai gyereket 2013 őszén kezdtétek el fogatni. Milyen folyamatokon ment át a film ez alatt a másfél év alatt? Miért telt el ennyi idő a forgatás és az első fesztiválszereplés között?

H. L.: Másfél év, azt hiszem, nem extrém hosszú idő egy film – különösen egy elsőfilm – forgatására és utómunkájára, de tény, hogy voltak ennek a folyamatnak sajátságai. Terhes voltam, és gyerekem született közben. Mikor megérkezett, a vágással még nem teljesen voltunk készen, a hangutómunka pedig épp csak hogy elkezdődött. Egy fél évre teljesen leálltunk. Mikor újra elővettük a filmet, teljesen új benyomásaink támadtak az anyaggal kapcsolatban: más pontokra kívánkoztak a hangsúlyok, mint korábban, és voltak feleslegesnek tűnő dolgok, amelyeket az első vágási szakaszban még nélkülözhetetlennek tartottunk. Úgyhogy még egyszer nekiestünk: lebontottuk és újra felraktuk az egészet. Ez nem ment gyorsan, mert ráadásul kizárólag éjszakákban dolgoztunk, ami elég kemény volt. Nagyon hálás vagyok a munkatársaimnak: elsősorban Szabó Dániel vágónak, illetve a két hangmérnöknek, Várhegyi Rudolfnak és Major Csabának azért, hogy ezekbe az éjjeli műszakokba egy szó nélkül belementek – megértették, hogy egy ennyire kicsi gyerektől nem szeretnék időt elvenni.

Filmhu: A magyar nézőknek meddig kell várni, hogy láthassák a Szerdai gyereket?

H. L.: Ősszel fog moziba kerülni a film.

Olvasd el a Szerdai gyerek forgatásán készült riportunkat!

szgy plakat 500

(leadkép: MTI / Kallos Bea, fotók: Szilágyi Lenke)