Krigler Gábor tanácskozik Petr Zelenkával
Krigler Gábor szerint a ScripTeast egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a legjobbaktól tanuljanak a résztvevők. "Az első perctől az utolsóig nagyon professzi-onális, aminek nagyon örülök." A filmhu szerkesztőjeként is dolgozó Lovas Balázs szerint a ScripTeast jelenleg az egyik legjobb lehetőség a régió fiatal forgatókönyvírói tehetségeinek felkutatására. "Különböző nemzetiségű, elismert szak-emberek véleményezik eltérő nézőpontokból a könyvet, ami nagyon hatékony módja a forgatókönyv fejlesztésének."

Az idei év egyik kiemelkedő eseményeként az Oscar-díjas Tsotsi producere, Peter Fudakowski tartott előadást. A forgatókönyvtől a kész filmig vezető utat rajzolta meg egy Oscar díjas film esetében: a producer, a script editor, a rendező és az értékesítő a filmgyártás különböző szakaszaiban betöltött szerepéről beszélt. "Eleve nehéz jó szkriptet írni, hát még amikor egy univerzális történetet szeretnél létrehozni a nemzetközi közönség számára - ehhez képest a pénzszerzés gyerekjátéknak tűnik. A finanszírozók igenis keresik a jó könyveket, és a ScripTeast-hez hasonló kezdeményezések sokat segítenek ebben."

Enzo Monteleone és Lovas Balázs
A sterdyni személyes találkozó után következik a három hónapos online konzultáció, amelynek során a forgatókönyvírók egy új változat kifejlesz-tésén dolgozhatnak együtt a tanácsadók egyikével. A következő személyes találkozó Berlinben lesz, itt vitatják meg az új változa-tokat. A program zárása a 2007-es Cannes-i Film-fesztiválon lesz, ahol az írók számára nemzetközi producerekkel szerveznek pitch-találkozókat, míg a ScripTeast zsűrije a programban részt-vevő legjobb közép-kelet európai szkript számára megítéli a tízezer eurós Krzysztof Kieślowski díjat.

A ScripTeast egy új lehetőség, amellyel a közép-kelet európai forgatókönyvek versenyképességét szeretnék segíteni. A ScripTeast az Independent Film Foundation szervezésében, az Európai Unió Media Plus Programjának keretében, a Lengyel Filmintézet, a Lengyel Televízió, az Apple Film Production együttmüködésével, az Európai Filmakadémia, az ACE program, valamint Berlin, Cannes és Karlovy Vary nemzetközi fesztiváljainak támogatásával jön létre.