A kérdés?

Ki rendezhet ma Magyarországon filmet? Mik az alapfeltételek? Milyen végzettséggel, jogosítvánnyal, engedéllyel kell rendelkezni, milyen tagnak kell lenni esetleg?

A válasz:

Általánosságban elmondható, hogy a rendezői feladatok ellátása művészeti tevékenységnek minősül, alapvetően nincs sem végzettséghez, sem pedig gyakorlati tapasztalathoz kötve.

A hatályos hazai jogszabályok nem támasztanak különös feltételeket arra vonatkozóan, hogy ki láthat el rendezői tevékenységet és nem kötik azt semmilyen szervezeti (pl. kamarai) tagsághoz sem.

A rendezői tevékenység speciális követelményei a rendezői szerződésben szabályozandók, amennyiben a filmelőállító úgy ítéli meg, ebben a szerződésben kötheti meghatározott feltételekhez a tevékenység ellátását.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.