Különleges találkozások alcímmel hirdeti magát a berlini filmfesztivál kísérőrendezvénye, a Cinema Total (immáron hetedik a sorban), amely idén sok más mellett a multimédia és a hagyományos mozi kölcsönhatásaival, a régiós együttműködéssel, a nőknek az audiovizuális iparban betöltött szerepével és lehetőségeivel, valamint a magyar filmgyártás és filmművészet legújabb fejleményeivel foglalkozik. A Cinema Total szakmai programjában, a Pitch Stopon idén három magyar projekt mutatkozhat be, Felméri Cecília Spirál, Zomborácz Virág Turista, valamint Szimler Bálint Bad Habit című filmterve. Az alkotókat még a rendezvény előtt kérdeztük arról, hogy mit is jelent nekik ez a lehetőség, mit terveznek Berlinben, és beszéltek arról is, hogy a szakmai életükben jelenleg mi a legfontosabb projekt.

Felméri Cecília

Filmhu: Hol voltál, mit csináltál, mire gondoltál, amikor meghallottad, hogy a filmeddel meghívást kaptál a Cinema Total rendezvényre?

Felméri Cecília: Nagyon örvendtem, és most is örvendek, mert tulajdonképpen ez az első alkalom, hogy a nagyjátékfilm-tervemmel pályáztunk (Mécs Mónika producerrel), és szuper, hogy beválasztották. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen visszajelzéseket kapok majd.

Filmhu: Hogyan készülsz a Pitch Stopra, mit vársz tőle, milyen eredménnyel lennél elégedett?

F.C.: Öt percben kell előadni a filmtervet, és két perc vizuális anyagot lehet bemutatni, tehát összesen hét perc van arra, hogy meggyőzzük a hallgatóságot, hogy érdemes beszállniuk a filmbe. Elég nehéz ennyi idő alatt hatékonyan előadni valamit, szóval ezen fogok dolgozni.

felmericecil600

Felméri Cecília (kép forrása: Facebook)

Filmhu: A Spirál előkészítése amúgy jelenleg hogy áll?

F.C.: A forgatókönyvet írom, körülbelül a kétharmadával vagyok meg, és ez most nyilván lendületet ad, az első verziót mindenképpen be szeretném fejezni a Pitch Stopig.

Filmhu: Alkotóként milyen egyéb filmes projektben veszel részt jelenleg, illetve számodra most melyik a legfontosabb projekt?

F.C.: Nyilván a nagyjátékfilm-tervem a legfontosabb projekt. Ezenkívül még a tavasz folyamán forgatunk egy kisjátékfilmet az Argó Audiovizuális Egyesülettel és az M&M-el. Egy Drakuláról szóló dokumentumfilmen is dolgozom, Lakatos Robival közösen. Illetve éppen előkészítés alatt áll egy másik kisjátékfilm, amelyet Marian Crisan román filmrendezővel közösen írtunk, és amivel jelöltek vagyunk a Robert Bosch Koprodukciós Díjra, amit ha megnyernénk, akkor abból tulajdonképpen el is készülhetne a film.


Szimler Bálint

Filmhu: Hogyan készülsz a Pitch Stopra, mit vársz tőle, milyen eredménnyel lennél elégedett?

Szimler Bálint: Egyelőre nem sokat tudunk arról, hogy mi lesz a pontos menete, vagy milyen programok lesznek. Azt már tudjuk, hogy körülbelül 8-10 percet kell beszélnünk a projektről, közösen a film producerével, Osváth Gáborral, úgyhogy így készülünk. Leginkább annak örülnék, ha úgy jönnék haza, hogy olyan kérdéseket vetett fel bennem a pitching és a filmesekkel való „workshopok”, amik fontosak a filmem megértése, fejlesztése szempontjából. Ezek általában kapcsolatteremtésről is szólnak, de ezt a részt inkább Gáborra bízom.

Filmhu: A Bad Habit előkészítése jelenleg hogy áll?

Sz.B.: Beadtuk fejlesztési támogatás reményében a Filmalaphoz. Összetett szerkezetű filmről van szó, így sok munka lesz még a végleges forgatókönyv elkészültéig.

szimler 3 500

Szimler Bálint (Fotó: Valuska Gábor)

Filmhu: Berlinben a filmfesztiválon, vagy az ahhoz kapcsolódó szakmai kísérőprogramokon, melyik az a rendezvény, amelyen feltétlenül szeretnél részt venni, az a film, amelyre a leginkább kíváncsi vagy, vagy ki az a személy, akivel nagyon jó lenne találkozni?

Sz.B.: Leginkább filmeket néznék, amennyiben ez lehetséges, de még nem mélyedtem el a programban. A Viharsarokra szeretnék mindenképp eljutni, többek közt azért is, mert nagyon érdekel, Rév Marci mit csinált. Vele például szeretnék találkozni. De drukkolok Bucsi Rékának is, és a többi magyar versenyfilmnek.

Filmhu: A hivatalos szakmai programokon kívül, mi lesz az, amire feltétlenül szakítasz időt Berlinben?

Sz.B.: Korábban csináltunk egy videóklipet a Rotfront nevű zenekarnak, most is találkozom Wahorn Simivel, hogy beszéljünk egy lehetséges következő klipről.

Filmhu: Alkotóként milyen egyéb filmes projektben veszel részt jelenleg, illetve számodra most melyik a legfontosabb projekt?

Sz.B.: Beindítottunk egy crowd funding kampányt a Kodály method nevű projektünkkel, és nagyon örülnék, ha ez sikeres lenne, és tudnánk forgatni egy egész estés filmet a Balatonnál. Ezenkívül dolgozunk Marcival a filmhíradó projektünkön, ami egy dokumentumfilm etűd sorozat lenne, és nagyon szeretnénk tavasszal megjelentetni.

 

Zomborácz Virág

Filmhu: Hol voltál, mit csináltál, mire gondoltál, amikor meghallottad, hogy a filmeddel meghívást kaptál a Cinema Total rendezvényre?

Zomborácz Virág: Sajnos nem emlékszem, de az izgalmas életmódomból kiindulva valószínűleg éppen a laptopom előtt ültem, amikor jött egy e-mail.

Filmhu: Hogyan készülsz a Pitch Stopra, mit vársz tőle, milyen eredménnyel lennél elégedett?

Z.V.: Idő híján egyelőre csak fejben készülök. Jó lenne, ha Frank Rizzo csinálna egy plakátot, de sajnos ő is elég elfoglalt. Magától a pitchtől annyit várok, hogy ne legyek nagyon égő, ne ájuljak el meg ilyesmi, amúgy meg remélem, hogy kapok valamennyi megerősítést, hogy érdemes ezzel a projekttel tovább foglalkozni.

utoelet-3039

Zomborácz Virág az Utóélet pécsi forgatásán (Fotó: Valuska Gábor)

Filmhu: A Turista előkészítése jelenleg hogy áll?

Z.V.: Most az első végigírt draftot próbálom létrehozni a KMH Film forgatókönyvíró műhelyének segítségével. 


Filmhu: Berlinben a filmfesztiválon, vagy az ahhoz kapcsolódó szakmai kísérőprogramokon

- melyik az a rendezvény, amelyen feltétlenül szeretnél részt venni?

Z.V.: Arra gondoltam, hogy elnézek a Berlinale Talentsre. Azt írták, hogy a korábbi évek résztvevői kedvezménnyel juthatnak jegyekhez, és amikor pár éve voltam, nagyon inspirálónak találtam az előadásokat.

- melyik az a film, amelyre a leginkább kíváncsi vagy?

Z.V.: A magyar filmekre.

- ki az a személy, akivel nagyon jó lenne találkozni?

Z.V.: Azt írta az éves horoszkópom, hogy májusban férjhez megyek egy külföldihez. Gondolom, most Berlinben fogom megismerni, úgyhogy nagyon izgatott vagyok.

Filmhu: A hivatalos szakmai programokon kívül, mi lesz az, amire feltétlenül szakítasz időt Berlinben?

Z.V.: Mivel a Turista történetének jelentős része egy hotelben játszódik, a szállásunkon fogok megfigyeléseket végezni.

Filmhu: Alkotóként milyen egyéb filmes projektben veszel részt jelenleg, illetve számodra most melyik a legfontosabb projekt?

Z.V.: Most éppen az Utóéletet próbáljuk befejezni, az a legfontosabb.