Arról már korábban írtunk, hogy Turai Balázs elszabadult pszicho-komédiája Annecyben debütál, a rangos európai fesztivál most a diplomafilmes, a tévéfilmes illetve az alkalmazott animációs blokkjaiban szereplő alkotások listáját is nyilvánosságra hozta – tudtuk meg a Dot & Line cikkéből.

A diplomafilmes versenyben két MOME Anim munka is szerepel. Hárshegyi Vivien Felhők felett című animációjának főszereplője egyszerre jár három méterrel a felhők felett és réved vissza a múltba - nem tudja teljesen átadni magát az új szerelemnek, amíg egy szakítás traumája köti gúzsba. Önirónia és dráma keveredik az emlékezés és a jelen határán, a tudatalattiban való elmélyülésre játszik a film álomszerű világa, a víz, a szökőkút és a tenger metaforái. A másik versenyző diplomafilm a Nyugvó köd álomszerűsége sokkal nyomasztóbb, egy szanatórium szürreális képeiben mutatja meg az elmúlás folyamatát, légies asszociációkkal töltve meg a lemenő nap fényében egyre sötétebb, kietlen tereket. 

Nyugvó köd

A tévéfilmes szekcióba M. Tóth Géza Mitch-Match című sorozatának 29. része került be. A sorozat alapja a Matches című, számos fesztiválon sikert aratott rövidfilm, mely az Egyesült Királyságbeli Foyle Filmfesztivál fődíját is elnyerte, ezzel pedig kvalifikálhatóvá vált az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjára. A film és a sorozat alapötlete is a gyufa, egy hétköznapi használati tárgy átlelkesítése, ami humoros és kreatív alakváltásaival nem csak mosolyt csal az arcokra, de ismerős és szórakoztató történeteket is mesél.