Egy falusi cigány fiatal, Serbán László, azaz Lajkó (Keresztes Tamás) már gyerekkora óta a csillagok közé vágyik, elhatározását egy tragédiával végződő gyerekkori rakétakísérlet emléke is hajtja. Hősünk permetezőgéppel és légballonnal is megszállottan próbálkozik a felhők fölé emelkedni, de próbálkozásai rendre kudarcot vallanak. Szerencséjére Karmazsin Jenő elvtárs (Gyabronka József), a helyi TSZ elnöke pártfogásába veszi, és mindig tartja érte a hátát a neheztelő hatósággal szemben. Lajkó csillaga felragyog, amikor parancs érkezik Moszkvából: a Szovjetunióban úgy döntöttek, hogy az első kozmonauta egy baráti országból kerüljön ki.

 

Fotó: Vertigo Média

Karmazsin elvtárs természetesen Lajkót protezsálja, így rövidesen el is indulhatnak Bajkonur, a szovjet űrközpont felé, útközben pedig Lajkó szökésben lévő apja is csatlakozik hozzájuk. A helyszínen kiderül, hogy az oroszok más jelölteket is hívtak, méghozzá furcsa figurák egész sorát (mongol jógitól kezdve Josef Mengele hadifogságba esett lányáig), így az első űrhajós személye verseny során dől majd el, az erőpróba zsűrijét pedig személyesen a főtitkár, Leonyid Brezsnyev elnökli.

Lengyel Balázs első nagyjátékfilmje az idei év egyik hazai közönségsikerének bizonyult. Szatirikus története görbe tükröt tart az egykori szocialista hatalomnak, igazi underdog-sztoriként pedig a társadalom és a rendszer által egyaránt lenézett főhősét emeli szédítő magasságokba. A film remek látványvilága Réder György operatőrnek és Valcz Gábor látványtervezőnek köszönhető, akik a tankönyvekből ismert fekete-fehér történelmet keltik életre, az atmoszférikus filmzenéről pedig Balázs Ádám gondoskodik.

Lajkó - Cigány az űrben / színes, 90’

Rendezte: Lengyel Balázs

Írta: Lengyel Balázs, Lovas Balázs

Szereplők: Keresztes Tamás, Gyabronka József, Pálffy Tibor, Anna Böger, Fehér László, Beniuk Bohdan, Varga Zétény, Papadimitriu Athina, Trokán Nóra, Rajkai Zoltán, Máté Gábor, Lukáts Andor, Gosztonyi Csaba, Szirtes Ági, Trill Zsolt

Fényképezte: Réder György

Vágó: Kiss Wanda

Zeneszerzők: Balázs Ádám

Producer: Pusztai Ferenc

Forgalmazó: Vertigo Média

Helyszín: Budapest Rooftop Cinema. Kapunyitás: 19:00. További infók a vetítésről itt olvashatóak.