Lakos Nóra projektjének alapját a többszörösen díjnyertes, tíz országban megjelentetett Hogyan írtam véletlenül egy könyvet című holland kisregény adja. A készülő családi film arról szól, hogy az írás hogyan tud átlendíteni a legnehezebb időkben is. A főszereplő, Katinka még csak 12 éves, de már tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író. Ebben a szomszédjában élő, épp alkotói válságban szenvedő írónő segít neki, némi kertészkedésért cserébe. Miközben Katinka írni tanul, felfedezi családjának történetét, megismeri önmagát és feldolgozza anyukája elvesztésének traumáját, míg azon veszi észre magát, hogy az életéből egy kalandokkal teli, izgalmas könyv lett.

A Hogyan írtam véletlenül egy könyvet a héten megrendezett Cinekid Professionals szakmai fórumon nyerte el az Eurimages koprodukciós fejlesztési díjat, mellyel 20 ezer euró pénzjutalom jár.

A világ egyik legrangosabb gyermek-és ifjúságifilm fesztiváljaként számontartott amszterdami Cinekid Festival számos oktatási és fejlesztési programot indított gyermekfilmes kategóriában az elmúlt években. Ezek közül a legismertebb a Cinekid Script LAB, melynek programjába tavaly beválogatták Lakos Nóra fent említet filmtervét. A Cinekid Professionals (CfP) egy hasonló alprogramja az amszterdami fesztiválnak: a CfP egy nemzetközi program a gyerekfilmes szektorban dolgozó producereknek, rendezőknek, műsorszolgáltatóknak, forgalmazóknak, tudósoknak, intézeteknek, finanszírozó szervezeteknek, újságíróknak, kutatóknak és művészeknek. A CfP-t a Cinekid Fesztivál alatt tartják, és minden évben több mint 500 nemzetközi szakember vesz részt rajta.

Lakos Nóra és Sümeghy Claudia a Cinekid Professionals díjával (fotó: Facebook)

Lakos Nóra évek óta foglalkozik a fiatal generációnak szóló filmekkel. 2018-ban létrehozta a Cinemira - Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, ahol a világ legkiemelkedőbb, gyerekeknek szóló filmjeit mutatják be. 2014-ben megalapította a Gyerekfilm Akadémiát, amelynek keretein belül a legfiatalabb generációnak (8-18 évesek) tart filmes workshopokat, gyárt rövid- és animációs filmeket, online sorozatokat. A Színház -és Filmművészeti Egyetemen végzett televíziós és- filmrendező szakon, majd a londoni és brüsszeli filmegyetemen tanult filmrendezést. Rövidfilmjei (EdinaEgy napra visszamennékOtthon) és dokumentumfilmje (Magyar bajusz) számos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, nyertek díjat. Első, HAB című nagyjátékfilmjét tavaly mutatták be a mozik. 

A filmterv megvalósulását producerként Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel közös gyártócégük, a JUNO11 Pictures égisze alatt segíti már a fejlesztési szakasztól kezdve. A JUNO11 Pictures volt a 2019-ben bemutatott, többszörösen díjnyertes CURTIZ gyártója is, amely azóta a Netflixen is látható.