November 18-án, pénteken a fővárosi mozik változatos programokkal várják az érdeklődőket. A Művész, a Corvin, a Puskin, a Tabán és a Toldi a fővárosi művészeti élet kultikus helyszínei, itt az alkalom, hogy újra felfedezzük azokat. Stand-up est, impró színház, filmpremier, koncertek – főszerepben a születésnapos Budapest.

A Corvin moziban felhőtlen nevetés vár: a Comedy Central kifejezetten erre az alkalomra hívta össze a stand-up nagymestereit, többek között Litkai Gergelyt, Csenki Attilát, Ács Fruzsinát és Szupkay Viktort, hogy osszák meg legviccesebb történeteiket Budapestről, a fővárosi életről. Emellett koncertekkel és klasszikus mozis programmal is készülnek a szervezők, zenél a Mayberian Oldschool és a Budabeats, a Budapest Retró vetítése pedig visszarepít a főváros korábbi évtizedeibe.

A Toldiban aznap premier előtt láthatják a nézők a Larry című filmet, Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjét, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A rap-karrierbe kezdő vidéki fiú, Ádám története nemcsak a filmvásznon, de élőben is megelevenedik: aznap kerül sor a Budapest Open Mic freestyle rapverseny országos döntőjére is.

A Puskin moziban a Momentán Társulat dolgozza fel Budapest történeteit – és közhelyeit – nem mindennapi improvizációs játékával.

A Művészben a budapesti zenei szcéna elevenedik meg a BP Underground filmjein, elektronikus zenére és hardcore/punk vetítésre készülhetnek az érdeklődők.

A Tabán moziban a Fortepan csapata idézi fel Budapest múltját fotók és beszélgetések formájában.

További információk és részletek a rendezvénysorozat hivatalos honlapján találhatók.

További kapcsolódó programok november 17-én és 18-án:

A Zene Éjszakája
2022. november 17. – több budapesti helyszín
Ismét klasszikus, de nem komoly koncertekkel telik meg a főváros: a pár hete Az év zenekarának választott Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi újra Budapest legkedveltebb kocsmáiban, kávézóiban lépnek fel. Facebook esemény itt érhető el.  

Boldog szülinapot, Budapest! - plakátkiállítás
2022. november 17. – december 10., Városháza park
A Budapest Brand nZrt. felkérésére a Magyar Plakát Társaság tagjai külön erre az alkalomra készített, Budapest tematikájú plakátokat ajándékoznak a főváros születésnapjára. 

Könyvtári nap
2022. november 17.
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Központi Könyvtár
Ingyenes vezetett séta a Palotában, majd várostörténeti érdekességek bemutatója a Budapest Gyűjteményben. Izgalmas programokkal készülnek a Főváros Szabó Ervin Könyvtár tagintézményei is. Less be a Kálvin téri Wenckheim-palota kulisszái mögé, ismerd meg a Budapest Gyűjteményt, kalandozz Zuglóban vagy akár találd meg új kedvenc fővárosi témájú regényed a téli estékre.

FILMES PROGRAMOK:

A mozik fénykora – várostörténeti séta
2022. november 18., 16:00-18:00
találkozó: Művész mozi - bejárat
Maximális létszám: 25 fő – a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A jelentkezés ide kattintva lehetséges.

Budapest Retró 1. filmvetítés
2022. november 18. 18:00-19:20
Corvin mozi, Jávor terem 

A Budapest retró – Életképek a 60-as 70-es évekből archív híradók és propagandafilmek felhasználásával idézi fel a Kádár-korszak hétköznapjainak hangulatát.

Budapest Retró 2. filmvetítés
2022. november 18. 20:00-21:30
Puskin mozi, Metropolis terem

Budapest retró 1. jó fogadtatásán felbuzdulva 2003-ban a stáb egy új négyrészes film elkészítését határozta el. Ez a következőkből áll: A pesti üzlet, A pesti ünnep, A pesti nő, A pesti vasárnap.

LARRY premier előtti filmvetítés
2022. november 18. 19:00-21:30 
Toldi mozi
A jegyvásárlás ide kattintva lehetséges.

A juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

Toldi Klub
Afterparty Funktasztikus, Smog City és a Bökő crew fellépésével
Tink (Mulató Aztékok/Slow Village), ONE AB DJ-set
2022. november 18., 23:00-05:00

Címlapképen: Larry című film