Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime, az Apple+, a Cinego és a legújabb magyar filmes stream oldal, a Filmio kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

A besúgó 

Hol és mikor? HBO Max és április 1.

Az HBO első saját gyártású magyar sorozata a nyolcvanas évekbe repít vissza: Gergőt felvették a BME-re, mikor éppen a beköltözése előtt megkeresi őt egy férfi, hogy ha segíteni akar a beteg testvérének, jelentsen az egyik tanulóról. A tapasztalatlan fiú testvére iránti szeretetből belemegy, és megpróbál a hatalomra veszélyes Száva és barátai közelébe férkőzni. Ez sikerül is neki, csakhogy időközben megkedveli a fiatalokat, így kettős játékra kényszerül az új barátok és az Állambiztonság között. A besúgó számos ifjú színészt és ismert nagy öreget sorakoztat fel, színes tablót adva a rendszerváltás előtti eseménydús évekről.

A buborék

Hol és mikor? Netflix és április 1.

Judd Apatow legújabb vígjátékában a járvány alatti forgatás frusztrációit éli ki, remélhetőleg nézői szempontból is terapeutikus eredménnyel. Egy csapat hollyoowdi sztár (köztük Pedro Pascal, Karen Gillan, David Duchovny) egy dínós akciómozi felvételeire érkezik egy angliai kastélyba, de mivel éppen kitört a koronavírus, a stáb a külvilágtól teljesen elzárt, „járvány-buborékban” kénytelen dolgozni. Az biztos, hogy az állandó összezártság és a zöld háttér előtti ugrálás hamar a szereplők agyára fog menni. 

Apollo 10,5 - Űrkorszaki gyerekkor

Hol és mikor? Netflix és április 1.

Richard Linklater ismét a Kamera által homályosan rotoszkóp-technikájához nyúlt, az eredmény most azonban nem paranoid thrillernek, hanem személyes hangvégtelű felnövéstörtének tűnik, ami könnyen belophatja magát a szívünkbe. A 60-as években játszódó film főhőse texasi kisfiú, aki a NASA hustoni űrközpontja mellett cseperedik fel. Miközben az Apollo 11 legénysége a történelmi holdutazásra készül, a fiú fejében saját kaland bontakozik ki, amelyben az amerikai űrügynökség őt szemeli ki tesztpilótának.

Slow Horses

Hol és mikor? Apple TV+ és április 1.

A Suszter, szabó, baka, kém című Le Carré-klasszikus 2011-es feldolgozása óta Gary Oldman személyesíti meg a képzeletünkben az öregedő, cinikus, aktatologató kémet. Ezen a vonalon halad tovább a Slow Horses: nemcsak az Oldman által játszott irodavezető, de a partvonalra tett, kudarcos alakokból összeállított csapata is fájdalmasan távol áll James Bondtól, a világ megmentése helyett a szemetet kénytelenek válogatni. A miliő ismerős Le Carré regényeiből, a hangvétel viszont jóval humorosabb, a lassú lovaknak csúfolt ügynökök egy emberrablási ügy kapcsán bizonyíthatják be, hogy érdemes őket kiengedni a terepre. A színészgárda kifejezetten ígéretes, Olivia Cooke-ot például mindig öröm viszontlátni, az előzetes elvarázsolt minket, remélhetőleg a sorozat is hasonló hatást gyakorol majd ránk.

Tokyo Vice

Hol és mikor? HBO Max és április 7.

Hét évvel a Blackhat után visszatért a rendezéshez Michael Mann, a Tokyo Vice első részét jegyzi. Igazából ennyi bőven elég ajánlónak azoknak, akik látták már a Szemtől szembent. Az HBO sorozatában egy becsvágyó amerikai bűnügyi tudósító (Ansel Elgort) próbál minél közelebb férkőzni a jakuzához, és eközben kimondottan félelmetes alakok társaságába keveredik. „Egy férfi ellenségek nélkül nem nevezheti magát férfinak” – az egyik öltönyös gengszter gúnyos megjegyzésével nem csak a sorozat macsó és brutális világát jellemzi, de Mann életművének egyik központi dilemmáját is összefoglalja. Sidney Pollack és Ridley Scott jóvoltából már láthattunk emlékezetes filmeket arról, hogy egy fehér férfi alámerül a japán alvilágba, remélhetőleg a Jakuzák és a Fekete eső által megkezdett sorba illeszkedik a Tokyo Vice.

Tüske a köröm alatt

Hol és mikor? Filmio és április 7.

Cserhalmi György a Tüske a köröm alatt című filmben

Tudja vannak olyan korszakok, amelyek nagy recsegéssel, ropogással, háborúval érnek véget. Aztán vannak olyanok, amik után az ember nem érez mást, csak valami nagyon keserű szájízt” – mondja fiatal festőként Cserhalmi György a pártfunkcionárius lányát alakító Ráckevei Annának. A művész a főváros intrikái elől menekült a nyugodtnak és békésnek hitt Hortobágyra, ám hamar kiderül számára, hogy az országot vezető politikai és gazdasági elit nem csak a budapesti értelmiségi közeg életét nehezíti meg, de a vidék egyensúlyát is kíméletlenül felborítja. Sára Sándor filmje a kései szocializmus didaktikus kritikája, melyben a karakterek mélységét vagy a helyzetek összetettségét felülírja a rendező egyértelmű fogalmazásra való igénye.

Az elveszett európai

Hol és mikor? Filmio és április 7.

Az elveszett európai

Sipos József Az elveszett európai című 2015-ös dokumentumfilmje összefüggővé rendezi és archiválja a Raoul Wallenberg életéről oral historyként létező ismeretanyagot. Az elveszett európai elején felhangzó Márai Sándor idézet egy – talán akaratlan – szóválasztás miatt bizarr tónust ad az egész filmnek. Az író a jiddis „gajdolás” szóhasználattal írja le a fajvédők fülsértő kiáltásait, és ez a zavarba ejtő disszonancia mintha az ábrázolt élettörténetben is tetten érhető volna. A film egy ambivalens embert jelenít meg, akit egyaránt vezéreltek lelkiismereti okok és személyes vágyak, aki egy fiatalkori trauma következtében különös részvéttel viseltetett a zsidók iránt, de a nevéhez méltó üzleti tehetség bizonyításáról sem tett le, akinek a környezetében épp úgy jelen voltak zsidók, embermentők, az antiszemita kormányzó fiai és Himmler magyarországi delegáltja is. A film nem csak az életrajzi ismeretterjesztésben lát el kulturális közfeladatot, hanem értékes archív felvételeket is láthatóvá tesz.

Üvöltés

Hol és mikor? Apple tv és április 14.

A nyolcrészes Üvöltés egy 2018-as novellagyűjteményt adaptál olyan menő színésznőkkel a főszerepben, mint Nicole Kidman, Merritt Wever, Alison Brie, Cynthia Erivo vagy Betty Gilpin. A sorozat minden része más élethelyzetben lévő nőre fókuszál, hogy ők hogyan tapasztalják a körülöttük lévő világot és hogyan látják őket mások. Ahogy az ajánló írja, a sorozat sötét humorú feminista mesék szériája arról, hogy mit jelent ma nőnek lenni.