Április 14. és 16. között került sor a 18. Európai Független Filmfesztiválra (ÉCU) Párizsban. A Legjobb Európai Független Dráma díját Szövényi-Lux Balázs Az első kettő című nagyjátékfilmje nyerte meg.

Sasha és Boldizsár nem akar mást, csak megpecsételni hivatalosan azt, amit teljes szívből éreznek: ők összetartoznak. Az amerikai lány és a magyar fiú mégsem köthet házasságot. Banális bürokratikus szabály áll tervük valóra válásának útjában és állítja őket életük legnehezebb kérdése elé az utolsó pillanatban: áthidalható lesz-e ezután a több ezer kilométer távolság, hogy megőrizzék a szerelmüket?

Az április 13. óta a hazai mozikban is látható filmben egy amerikai lány és egy magyar fiú távkapcsolata nem várt fordulatot vesz, amikor tervezett házasságuk váratlanul kudarcba fullad. A szerelmeseknek egy napja marad, hogy eldöntsék kapcsolatuk további sorsát. Tudják, hogy a köztük lévő távolság hamarosan több ezer kilométerre nő. Az utolsó napi rohanásban egy álomképbe kapaszkodnak, melyben ők az első két ember, akik az idők kezdetén megszerették egymást. Közben elfogy az asztalról a családi ebéd, megtelik a bőrönd, a repülő felszállási ideje pedig vészesen közelít.

Szövényi-Lux Balázs rendező a díjátadón

A független forrásból, minimális költségvetésből készített, fekete-fehér és színes felvételeket vegyítő alkotást alig 16 nap alatt rögzítette a kis létszámú stáb 2021 nyarán. Az első kettő főszerepeiben Bergendi Barnabás és Hannah Saxby láthatók, forgatókönyvírója és rendezője Szövényi-Lux Balázs, operatőre Vass Gergely producerei Farkas Ádám, Felszeghy Ádám, Mártonffy Zoltán, Nagy László és Szövényi-Lux Balázs.

Szövényi-Lux Balázs rendező fiatalon, autodidakta módon kezdett filmezni, tanulmányait a Pázmány BTK kommunikáció szakán, majd az Edinburgh-i Egyetemen végezte. Katapult című kisjátékfilmjével több nemzetközi díjat nyert, köztük kettőt a 37. Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon.

Hamarosan Amerikában versenyzik Az első kettő, miután meghívást kaptak vele a Myrtle Beach Film Festival-ra, ahol jelölték legjobb film és legjobb idegen nyelvű film kategóriákban is.

Forrás: Vertigo Média / ÉCU / Címlapkép: Az első kettő / Fotó: Vertigo Média