Egy angol nyelvű nagyjátékfilm tíz nap alatt (fotó: Valuska Gábor)

Szabó Bélát legutóbb Molnár György Ki-be Tawaret című tévéfilmjének forgatásán láttuk felvételvezetőként, így igencsak meglepődtünk, hogy a elsőéves gyártásvezető szakos fiút a Brooklyn produceri székében láthattuk viszont. Mondjuk székben üldögélés az pont nem volt a forgatáson, mivel kislétszámú stáb dolgozik a produkción, mindenki csinál mindent. "Nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy átugrottam fokokat a szamárlétrán: továbbra is szeretnék gyártásvezetőként és felvételvezetőként dolgozni, a Brooklyn esetében csupán annyiról van szó, hogy egy nagyon kedves barátom filmjének felvállaltam az anyagi támogatását, némi saját tőkét is raktam a filmbe." Szabó Béla ugyanis a Dotkom Média tulajdonosa: a cég DVD-kiadással foglalkozik, az ebből szerzett bevételét forgatta bele a Brooklyn költségvetésébe. A Dotkom Média a közelmúltban olyan filmeket adott ki, mint az Akli Miklós, a Kísértet Lublón, A Pendragon legenda, A névtelen vár, a Csutak és a szürke ló, de ők gondozták a Kálmánczhelyi-Végh-Stefanovics trió kisfilmválogatását is.

Az Intim fejlövés és a Papírrepülők által belőtt nagyságrendben
(fotó: Valuska Gábor)

A film a Dotkom Média és a Light Odyssey koprodukciójában készül:a George Posztós és Hudák Mihály által alapított Light Odyssey Hungary partnere a Kaliforniai Light Odyssey Incorporation társaságnak. A költségvetés pontos összegét nem sikerült kihúzni a producerből, de az már ránézésre látszott, hogy az Intim fejlövés és a Papírrepülők által belőtt nagyságrendben készül a film: "Tíz millió forint körül van a költségvetésünk, de ennek nagy részét nem pénzben, hanem eszközökben bocsátotta rendelkezésünkre a Light Odyssey, ők adják a RED kamerát, a kameramozgató eszközöket és az optikasorokat, ez nagyon-nagy segítség nekünk. A költségvetés fennmaradó részét a szereplők bére képezi, itt ugyanis nem játszhattuk meg azt, hogy szívességből jöjjenek el  a színészek, mindenkit rendesen megfizetünk."  Próbáltak szponzoroktól is szerezni pénzt a film számára, de a válság nekik is betett: ha pénzzel nem is, de pizza és energiaital támogatással segíti a stábot a forgatás során a Pizza Hut és a Red Bull.

Gentle art of making friends (fotó: Valuska Gábor)

Martin Csaba rendezőről a sajtóanyagból azt tudtuk meg az Etyekre vezető út során, hogy Debrecenben élő lokálpatrióta, videótékás, angol tanár valamint nyelvkönyv- és forgatókönyvíró. 2004-ben jelent meg első nyelvkönyve 2B or not 2B – Ami az angolórákról kimaradt címmel, 2007-ben elkészítette első nagyjátékfilmjét Az indigóember címmel, ami szerepelt is a  39. Magyar Filmszemle programjában. Sőt, nyáron elkészítette második játékfilmjét, a jelenleg utómunka alatt álló Dobogó köveket, így a Brooklyn már a harmadik egészestés filmje lesz. Szabó Béla és Martin Csaba már a korábbi film, az Indigóember forgatása során is együtt dolgozott:  egész estés film HD-re forgott és mindösszesen 400 ezer forintból és rengeteg lelkesedésből.  A stáb nagy része a Filmművészeti Egyetemről kerül ki: Szabó Béla gyártásvezető szakos, Szigethy Márton operatőr és Gradvolt Róbert vágó, Tóth Bernadett, Hack Júlia felvételvezetők valamint Bőhm Dániel hangmérnök még tanulmányait folytatja az intézményben.

Különleges az üldöző és az üldözött viszonya (fotó: Valuska Gábor)

A produkció egy napot Etyeken, kilenc napot pedig a Városmajori Gimnáziumban forgat: a Korda Stúdió New York-i utcadíszletébenrögzítik a külsőket, a túszejtésnek már a budai gimnázium ad otthont. Martin Csaba jegyzi az angol nyelvű forgatókönyvet, a történet szerint egy férfi túszul ejt egy fiatal takarítólányt, majd később kiderül, hogy egy fiatalkorú megrontásával gyanúsított pitiáner bűnöző - a megrontott fiatal lány neve a Brooklyn, innen a film címe. Mármint a magyar, hiszen a film eredeti, angol nyelvű címét egy Faith No More számtól kölcsönözte: Gentle art of making enemies a King for a day, fool for a lifetime albumon jelent meg, és mérsékeltebb siker volt az album többi számához képest (ezen az albumon jelent meg a Digging in Grave és az Evidance is), Martin Csabának azonban nemcsak ez a dal kiemelten fontos, hanem James McNeill Whistler azonos című könyve is. A kifejezést, és főleg annak kifordítását (Gentle art of making friends) nehezen tudták volna magyarra fordítani, ezért döntöttek úgy, hogy végül a rövid, tömör és nehezen guglizható Brooklyn cím mellett döntenek. "Ellentmondásos kapcsolat alakul ki a három szereplő között: barátok és ellenségek egyszerre, együtt pizzáznak, miközben ellenségek, különleges az üldöző és az üldözött viszonya." - magyarázta a filmhunak Martin Csaba. (Meghallgatom a számot élő verzióban.)

Haumann Máté a Guildhall School of Music and Dramaban tanult
(fotó: Valuska Gábor)

A Brooklyn tehát angol nyelvű magyar film lesz, akárcsak a Filmszemlén bemutatott Pinprick, csak ezúttal magyar színészek beszélnek angolul. A színészek kiválasztásánál így különösen fontos szempont volt, hogy kétnyelvűek legyenek, vagy folyékonyan beszéljék a nyelvet. A Made in Hungáriában Fenyő Iván Röné barátnőjét alakító Valentin Titánia mint ebből az interjúból is kiderül, igencsak nemzetközi háttérrel bír: édesapja amerikai, édesanyjával 15 éves koráig Hollandiában élt, tehát anyanyelvi szinten beszél angolul. Haumann Máté a londoni Guildhall School of Music and Dramában tanult, sőt, még egy BBC rádiójátékban is szerepelt, Szőcs Artúrra, az Overnight indiai brókerére pedig ragad a nyelv. "Egy jó és nézhető dolgot szeretnénk összehozni a következő filmszemlére, nagyon reméljük, hogy bizalmat szavaz nekünk az előzsűri, és megmérkőzhetünk majd nagy filmekkel is. Bízunk a moziforgalmazában is, ide még egészen biztosan eredeti angol nyelven, magyar felirattal kerül majd a film, a szinkront csak a majdani DVD-kiadás kedvéért készítjük el." - mondta Szabó Béla.

Igencsak nemzetközi háttérrel bír (fotó: Valuska Gábor)

A film nemcsak angol nyelvű, de amerikai környezetben is játszódik: az Etyeken felépített New York-i utcarészletben forgatják a külsőket, és a főiskola külsejét is itt veszik fel. Az egynapos forgatást eredetileg is New Yorkban szerették volna lebonyolítani gerillában - tudtuk meg Martin Csabától, forgatási engedélyek nélkül szerettek volna forgatni, akárcsak a Valami Amerika stábja a második rész felvételeikor. Végül, a Stricikhez hasonlóan titokzatos módon sikerült megszerezni az etyeki Korda Stúdiót, így alig néhány nappal a Stricik után ismét forgatás verte fel az etyeki csendet. A fennmaradó nyolc napot a Városmajori Gimnázium falai között töltik, ahol nyilvánvaló okokból csak hétvégén, illetve hétköznaponként délutántól kora reggelig tudnak forgatni, egyébként a tanulásra szomjazó lurkóktól visszhangzik az iskola.

A rabló-pandúr üldözés egészen a főiskoláig tart
(fotó: Valuska Gábor)

A filmhu a film első 3-4 percének forgatásakor járt kint Etyeken, a jelenet szerint Haumann Máté egy táskatolvajjal keveredik szóváltásba. Haumann Máté egy brit rendőrt alakít, aki éppen amerikai bevetésen van, egy rejtélyes ügyön dolgozik idősebb társával, őt alakítja majd az angol Alexis Latham. A táskatolvajos eset után felfigyel a hotdogpultnál álldogáló bőrdzsekis Szőcs Artúrra, és amikor az nem reagál, a "Hey, man!" kiáltására, üldüzőbe veszi. Szőcs Artúr a szerepe szerint egy kissé bogaras fizikust alakít, akit átvert egy magát idősebbnek hazudó lány, ezzel bűncselekménybe keverve őt. A rabló-pandúr üldözés egészen a főiskoláig tart, ahol a túszejtés megtörténik: a munkaidő után is bennmaradt lelkiismeretes takarítólányt alakítja majd Valentin Titánia. A három színész egyébként már a forgatás előtt megvolt Szabó Béla producer fejében, a casting során Csapkay Zsolt amatőrt találták meg, ő alakítja majd a történetbe teljesen véletlenül belekeveredő, lakonikus pizzafutárt. A New York-i utcadíszletben sétáló statiszták között egyébként felfedeztük az Amber Smith gitárosát, Ács Oszkárt is. (Megnézem Ács Oszkárt a Select All, Delete All klipjében.)

Az Amber Smith gitárosa: Ács Oszkár (fotó: Valuska Gábor)

A film abszolút a közönségnek készül: krimi és vígjátéki elemek keverednek majd benne, a jó fiú és a rossz fiú összetettségéről szóló filmben lesz bőven nyelvi humor és helyzetkomikum is. Martin Csaba szerint "A túszejtés nagyon különleges pszichológiai helyzet, amikor a rossz fiú egy ártatlan emberrel zsarolja meg a jó fiút, aki ennek a zsarolásnak automatikusan engedelmeskedik. Fura egy alkupozíció ez, amiben tulajdonképpen csak az a kérdés, hogy ki törik meg először."

A filmet az angol nyelv nemzetközi forgalmazásra is predesztinálja: az alkotók remélik, hogy a külföldi fesztiválok, tévék és dvd-forgalmazók vevők lesznek a filmre.

Nézegess képeket New Yorkról!


Az indigóember/The Indigo Man (2007)

Attilát egy napsütéses tavaszi napon gyanús viselkedése miatt veszi üldözőbe egy éppen gyilkossági ügyben nyomozó nyomozó. Még nem tudja, miért is követi a férfit, de megérzésére hallgatva megpróbál a dolog végére járni. A rendőr gyanúja beigazolódik, amikor a menekülő fiatal férfi befut egy főiskolába, ahol fegyvert ránt, és túszul ejti az amúgy üres épület egyetlen jelenlegi látogatóját, egy aprópénzért takarító főiskolás lányt. A gyanúsítottról kiderül azonban, hogy mindössze egy kiskorú megrontásáért bujkáló pitiáner bűnöző. A sértett 16 éves lány ráadásul a férfi barátnője volt, így erőszakról sem volt szó.

A túszejtéssel viszont ennél jóval komolyabb bajba sodorja magát Attila, mert a rendőr nem hagyhatja futni akkor sem, ha bűne csekélynek sem minősül. Előbb-utóbb valakinek viszont engednie kell.