Október 21., szerda többszörösen különleges nap. Nem csak, Marty McFly és Dr. Emett Brown DeLoren időgépét van esélyünk megpillantani, hanem maga a film is harmincadik évfordulóját ünnepli ebben az évben. Mit tehet ilyenkor egy vérbeli rajongó, aki már egészen kicsi korában beleugrott edzőcipőibe és azt játszotta, hogy bekötik magukat? Nos, a többi hasonlóan megszállott rajongóval – akik esetleg a családi turmixgépet képzelték fluxuskondenzátornak  – méltó módon megünnepli ezt a páratlan eseményt!

Lássuk be Hill Valley nem a szomszédos kerületben van, de szomorkodásra semmi ok, hiszen a Budapest Secret Cinema és a Budapest Rooftop Cinema csodálatos lehetőséget kínál: egy hivatalos Back to the Future bulit! Az AnKertben lesz minden, amire a trilógia szerelmesei vágynak: filmvetítés, koncert, disco, beöltözés.

Amíg várjuk az estét és a mágikus pillanatot, a Vissza a jövőbe trilógia harmincadik évfordulóját és Marty szerdai érkezését, érdemes összevetni, mit ígért nekünk a második rész 2015-re, és mindebből mi valósult meg és mi nem. Jó pár ötlet nem olyan módon valósult meg, ahogy azt megjósolták: egy-két dolog miatt szomorkodunk, ám néhány esetben örülünk, hogy nem alkotja a jelenünk szerves részét.  

Pozitív, hogy az évek során nem fejlődött ki bennünk jókora ízlésficam, és nem hordjuk a nyolcvanas évek ruháinak futurizált változatát, furcsa fejfedőkkel, érdekes kiegészítőkkel és kifordított zsebekkel. De Martynak nem kell félnie a hologramos cápától sem, hiszen Mr. Spielberg nem csinálta meg a Cápa 19-et - szerencsére megállt a negyedik résznél. Bár a technika nem olyan gyorsasággal fejlődött, ahogy szerettük volna, a faxokat a nyomtatókkal, okostelefonokkal, sőt magával az SMS-sel túlszárnyaltuk. 2015 nem olyan, mint ahogy azt egy vérbeli Vissza a jövőbe rajongó elvárná: nincsenek repülő autók, légdeszkák, önbefűzős Nike cipők, Mr. Fusion (vagyis olyan eszköz, ami szemétből csinál üzemanyagot), sem önszárító kabát.

visszaajovobe2 600

Azonban néhány találmányra valószínűleg már nem kell olyan sokat várni (nem, nem a repülő autókra gondolunk, még csak a self-driving autóknál tartunk), mert vagy létrehoztak már valami hasonlót, vagy a tudomány tett egy-két lépést a megvalósulás felé. Ilyen például a légdeszka, ami testet öltött ugyan, ám némi szépséghibával: csupán egy, mágneses elven működő, speciális pályán lehet használni. Ugyanígy, 2011-ben legyártottak néhány ezer pár Nike cipőt, amelyek gombnyomásra világítottak, a nem elhanyagolható hiba csupán annyi volt, hogy önmagukat nem tudták befűzni. Ezen lábbelik eladásából befolyó összeget egyébként az utolsó centig a Michael J. Fox Alapítvány kapta, hogy támogathassák a Parkinson-kór gyógymódjának kutatását. Állítólag azonban a Nike dolgozik azon, hogy örökre búcsút mondjuk a manuális cipőfűzésnek.

A McFly család ujjlenyomat szkennere, hidratált pizzája és a szemüveggel összekötött telefonja is egyre valóságosabbnak tűnik. A hidratált pizza alternatív verziója a zacskós leves, a szemüveget és az ujjlenyomat olvasót pedig már feltalálták, csak nem olyan elterjedt, mint ahogyan azt a film megjósolta. Utóbbit még nem olyan egyszerű beszerezni, hogy minden további nélkül helyettesítse a lakáskulcsunkat (pedig eléggé „betörő-biztos” megoldás lenne), előbbi pedig csak egy kicsit tér el a Google Glasstól, ami pár év(tized) múlva talán már lesz olyan olcsó, hogy az átlagember is megengedhesse magának.

A videotelefonálás pedig nem újkeltű dolog, évek óta létezik, és Skype-nak hívják. Az okostelefonok segítségével ráadásul még tovább fejlődött a technika, mint ahogy azt Jennifer látta, mikor kihallgatta jövő-Marty és főnöke beszélgetését. Az okostelefonok, tabletek és egyéb hasonló kütyük pedig azok a találmányok, amiket talán maga Doki sem gondolt volna megvalósíthatónak. Bár azt hiszem, sokan bármikor az Iphone-ukat adnák egy repülő autóért…

Vannak prekoncepcióink, elképzeléseink, hogy milyen is lesz majd a jövő, de sajnos még a jó öreg Emett doki sem tudhatott mindent előre. Előfordulhat, hogy azon múlik a jövő, hogy múltban élő emberek nem azokat a döntéseket hozták meg, nem úgy cselekedtek, mint a film által felvázolt opcióban. Egy valami azonban biztos: Robert Zemeckis egy olyan trilógiát alkotott, amely több generációt magával ragadott. Ennek már idén harminc éve, igyunk hát egyet közösen Marty McFly, a Doki és Zemeckis meg Spielberg egészségére!

visszaajovobe3 600

Részletes program:
17:00: Kapunyitás
18:00: Back to the Future I.
20:30: Naked Truckers koncert
21:40: Back to the Future II.
23:30: Jutyubdiszkó x Back to the Future – Marty McFly Arrival Afterparty