Alsókukucson a helyi iskola egyik eminens osztálya megelégeli a tanári szigort és elszökik az iskolából. Ott telik be a pohár, hogy letiltják őket a közös zenélésről. A 10 gyerek egy elhagyott laktanyában húzza meg magát, amíg a felnőttek nem indulnak a keresésükre. A laktanyában találkoznak egy furcsa idegennel.

Rezes1 600
A banda és a vaddisznó


A Berosált a rezesbanda főszereplőit 10 gyerekszínész alakítja, de mellettük olyan nagyágyúk tűnnek fel, mint Schneider Zoltán, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Kocsis Pál, Fesztbaum Béla, vagy Hollósi Frigyes. A forgatókönyvet Csukás István írta, Mátyássyt a producer, Csortos Szabó Sándor kért fel rendezőnek, az operatőrt, Herbai Mátét, a látványtervezőt, Pater Sparrow-t már ő hívtam a projektbe, csakúgy, mint Gothár Márton vágót és a zeneszerző Hérincs Dánielt. Sparrow javasolta Szlávik Julit, aki a jelmezekért felelt.

rezes5 SzemzoSimon 600
Szemző Simon - Szinyák szerepében


Filmhu: Mi inspirált ennek a történetnek a megírására / megfilmesítésére?

Mátyássy Áron: Kész forgatókönyvet kaptam, aminek nagyon erős atmoszférája volt és tetszett a finom társadalomkritika is, ami a sorok közt megbújt. Csuki bácsi nagyon sajátos világot ír meg a forgatókönyveiben, amik valahogy kikényszerítik az enyhén stilizált filmi világot. Nagyon izgalmas volt egy ilyen látványközpontú filmet készíteni.Nézd meg a film előzetesét!


Filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

M. Á.: Vác. Én korábban sosem jártam ott, de nagyon megfogott a belváros hangulata. Négy napot forgattunk ott, úgy hogy mindvégig otthon érezhettük magunkat az utcákon.

rezes12 SiposTomi 600
Sipos Tamás - Vöcsök szerepében

Filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

M. Á.: Általában mindig az idő-para. Hogy mindent sietve, rohamtempóban kell megcsinálni. Volt egy igen komoly díszlet a filmben, ahová rengeteg fegyvert pakoltak be a berendező csapat tagjai. Kb 1 hétig dolgoztak rajta, amíg minden a helyére került. És amikor kész lett, rá kellett jönnünk, hogy 1 napunk van leforgatni az ott játszódó jeleneteket. Nagyon szívszorító ezzel szembesülni, olyannyira, hogy végül másfél napot maradtunk a díszletben és átvariáltuk a gyártási tervet, hogy ezek a jelenetek minél jobbak lehessenek.

Filmhu: Kinek ajánlanád a filmedet?

M. Á.: Ez egy ifjúsági film, de nevezhetjük családi filmnek is, mert a felnőttek számára is szórakoztató.

rezes7 600
Mátyássy Áron a díszletben

Filmhu: Mi fog meg a tévéfilm és az ifjúsági film műfajában?

M. Á.: A tévéfilmben sokkal szabadabban, vagányabban lehet dolgozni. Mindenki lendületesebb, bátrabb, és ez jó. Lehet kísérletezni, nincs az a teher, amit a mozifilm magával hoz. Ráadásul sokkal többen nézik, mintha mozi forgalmazásra készülne. Az ifjúsági filmekben van valami eredendő optimizmus, nyitottság, "előttünk az élet"-érzés, és emiatt nagyon jó csinálni. A gyerekszereplők lelkesek, a felnőttek felszabadultak, nagyon jó felállás.

rezes10 600
Herbai Máté a kamera mögött

Filmhu: A Berosált a rezesbanda ifjúsági film. Pár évtizeddel ezelőtt sok kifejezetten fiataloknak szóló alkotást készítettek, az utóbbi időben azonban szinte egyáltalán nem találkozhatunk a műfajjal. Szerinted mi ennek az oka?

M. Á.: Nem igazán tudom. Talán szerepe lehet benne annak, hogy nagyon sok külföldi gyermekeknek szóló tévés tartalom került forgalomba, saját tévécsatornái vannak már a gyerekfilmeknek, és ez kielégítette azt az igényt, amit korábban az ifjúsági filmek voltak hivatottak teljesíteni. A régi gyerekfilmek a mai napig népszerűek, tele van velük az internet is, amiből azt gondolom, hogy a közönség nyitott lenne a műfaj újraélesztésére, s az utóbbi két évben el is indult néhány ifjúsági film gyártása.

rezes3 600


Filmhu: Neked gyerekkorodban melyik ifjúsági film volt a kedvenced?

M. Á.: Sokáig nem volt tévénk, ezért inkább mozis élményekre emlékszem. Az Egri csillagokat szerettem, meg az Égigérő fűre emlékszem még. 

rezes9 600
Mátyássy vezeti a bandát

Filmhu: Fel tudsz eleveníteni olyan gyerekkori élményt, amelyből fiataloknak szóló kalandos filmet lehetne készíteni?

M. Á.: Én sokáig éltem falun, az erdő közelében, és ezek az élményeim szerintem eléggé meghatározták a gyermekéveimet. Nem voltak nagy kalandok, de akkor fontosnak éreztük őket. Nem történt olyan, amiből filmet lehetne írni, de a hangulatok, képek megmaradtak, próbáltam is felidézni őket a Rezesbanda forgatása során.

rezes2 600
A banda

Filmhu: A Berosált a rezesbanda, akár csak a T.Ú.K, adaptáció. Az Átok című soroztat forgatókönyvét Gál Péter, Zakál Edit, Szászi Zsuzsanna írták, az Utolsó idők, illetve a Víkend könyvét viszont te jegyzed. Ugyanannyira magadénak tudod érezni azokat a filmeket, amelyeknek más a forgatókönyvírója, mint amelyek történetét te találtad ki?

M. Á.: Igen. És talán egy kicsit könnyebb is kapott anyaggal dolgozni. A saját történetekkel szemben sokkal erősebbek az előzetes elképzeléseim, elvárásaim, és nehezebb őket megvalósítani.  

rezes6 600

Filmhu: Az utolsó idők óta több műfaji filmet is forgattál. Az Átok titokzatos szálakkal átszőtt sorozat, a Berosált a rezesbanda ifjúsági film, a Víked - amelyet jelenleg is forgatsz - thriller. Szereted sok műfajban kipróbálni magad? Melyik az a műfaj, amelyhez leginkább vonzódsz?

M. Á.: Igen, szeretném megtanulni azt az "iparos" tudást, ami a műfaji filmek készítéséhez szükséges. A thrillert nézni nagyon szeretem, most ősszel kiderült, hogy csinálni elég nehéz. De bármilyen más műfaj is érdekelne, mert a műfaj közelebb viszi a filmet a közönséghez.