Az anya, aki lelöveti a fiát (r.: Sinead O'Shea)

A történelem egyszerűsítő prizmáján keresztül szemlélve a fegyveres összecsapásoknak véget vető békekötés után béke és nyugalom következik. Ilyen sikertörténetként van elkönyvelve az észak-írországi zavargásokat lezáró, 1998-as Nagypénteki egyezmény is. Sinead O’Shea dokumentumfilmje kellemetlen felfedezést tesz, az észak-ír Londonderry (a katolikusoknak Derry) lakosainak életvitelét, gondolkodását a mai napig alapvetően meghatározza az erőszakos múlt.O’Shea egy hihetetlennek hangzó bűneset miatt érkezett a városba. Egy kamaszt halálosan megfenyegettek, hogy lelövik, mire az anyja nem a rendőrséghez fordult, hanem kiszolgáltatta a fiát az agresszoroknak. Hogy történhetett meg ez? A doku egészen 1971-ig, a Véres vasárnapig megy vissza, hogy megérthessük a város torz és öntörvényű működését. Az anya, aki lelöveti a fiát egy zsákutcába jutott közösség és egy csapdába esett  ír család dermesztő portréja. A rendező öt éven át tartó makacs nyomozása tele van felejthetetlen pillanatokkal, sikerült olyan emberek közelébe jutnia, akikről nehéz elhinni, hogy létezhetnek a 21. századi Nyugat-Európában. (VD)

 

A szívem apámé (r.: Sofia Haugan)

Sofia friss diplomás filmrendező, bekapcsolt kamerával elindul az apja elé, aki 19 hónap után szabadul a börtönből. A 27 éves lány szándéka, hogy az 50-es éveit taposó, drog- és alkoholfüggő apjával újra felvegye a kapcsolatot (amit a sorozatos lecsukások korlátoztak eddig), munkát keressen neki és rendbe rakja az életét. A feladata elképesztően nehéz és folyamatos akadályokba ütközik: a férfi hiába kap tisztességes munkát és a lány segítségével lakást is bérel magának, az amfetamin-függőség és súlyos kleptománia továbbra is jelen van az életében.A lány hihetetlen türelemmel és odaadással kopogtat nap mint nap az ajtaján, hogy elvigye vizeletvizsgálatra, állásinterjúra és folyton próbálja őt rábeszélni az elvonóra is. De mindig eljön az a pont, ahol már a végtelen türelem és jóindulat sem segít, a kifogások száma egyre csak nő – a film egyik legmegrázóbb pontján, a tervezett rehab előtti utolsó este a férfi kikönyörög magának egy utolsó löketet, amit a lány és barátja (az operatőr) kénytelen a kanapé másik oldaláról végignézni. A film egyik legnagyobb erénye, hogy a tünetek árnyalt bemutatása (a változatos kifogások és a túladagolástól megzavarodott, kábult felvételek) mellett reményteli beszélgetések és humoros pillanatok rántják vissza a férfit és a lányt is a gödör mélyéről. Ezek a percek emlékeztetnek rá, hogy az ember személyiségét eltorzító függőség mélyén, még mindig ott van az önzetlen, tiszta szeretet és vágy a gyógyulásra. (PJ)

 

Egy év a remény jegyében (r.: Mikala Krogh)

Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában gyerekek tízezrei élnek az utcán, ahol kartonpapíron, a járda szélén alszanak, és állandóan ki vannak téve az éhségnek, az olcsó kábítószereknek és szexuális ragadozóknak. Itt élt a 16 éves Justin és Pablo is, akik egy rehabilitációs programnak köszönhetően egy éven át szakképzett szociális munkásokkal, biztonságban próbálják meg feldolgozni a múlt tragédiáit. Egy év elteltével mindenkinek van választási lehetősége: vagy visszamegy a városba és jó eséllyel újra az utcára kerül, vagy megpróbál kitörni a nyomorból és egy ösztöndíj segítségével a tanulást választja. A dán származású Mikala Krogh lesújtó erejű dokumentumfilmjében fokozatosan ismerjük meg a két fiú traumáját és vágyait: Pablonak a családi tragédia miatt szó szerint újra meg kell tanulnia mosolyogni, a homoszexuális Justin pedig zárkózottsága miatt nem találja a helyét, miközben arra vágyik, hogy a nagyvárosban ladyboyként dolgozhasson.A fiúk csoportos foglalkozásokon, privát beszélgetéseken és játékokon keresztül ismerkednek meg saját szexualitásukkal, nemi szerveikkel és a szabályokkal, amiket soha nem tanított meg nekik senki. Velük párhuzamosan a rendező felnőtt rendőrök továbbképzésébe is betekintést nyújt, ami egy módon magyarázatot is ad a Fülöp-szigeteken eldurvult szexuális bűnözésre: a rendőrök legalább olyan szégyenérzettel, kínos kacagással mondják ki a vagina vagy pénisz szót, mint a 13 éves gyerekek. Márpedig ha felnőtt emberek sem merik kimondani ezeket a bűvös szavakat, nem várhatjuk el tőlük, hogy érdemben csökkentsék a zaklatások számát. (PJ)

 

Koka, a hentes (r.: Máté Bence)

A kairói ,,Szemétváros” látképét a deszkából tákolt tornyocskák dominálják. Majdnem minden háztömb tetején található egy-egy hasonló építmény, amikben galambokat tartanak. Ilyen torony áll Koka házának tetején is. A fiú napközben a családi vállalkozásban, szemétfeldolgozással foglalkozik, szabadidejét azonban galambtenyésztéssel, és kedvenc elfoglaltáságával, a versenyröptetéssel tölti. A környék bajnokaként ő az, akinek rendre a legtöbb galambot sikerül befogni az ellenfél csapatából. Koka életét teljesen kitölti ez a szenvedély, lelkesedéséből Máté Bence kisfilmjének köszönhetően egy kicsit ránk is átragad, miközben belemerülünk a galamb-versenyek világába.A negyven perc alatt, amit Kokával töltünk egy vidám, kompetitív személy rajzolódik ki előttünk, akivel élvezetes eltölteni ezt a kis időt. Időközben felmerül Koka nagy dilemmája is, apja mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy végre megházasodjon,egy asszony viszont értékes időt venne el a galamboktól. Koka mégis kénytelen beadni a derekát, de nem bírja elengedni a kísértést, hogy még egyszer utoljára megmutassa a környékbeli galambosoknak, hogy miért ,,Hentes” a beceneve. (HB)

 

Mignon (r.: Oláh Kata)

Oláh Kata rövid dokumentumfilmjének hőse Marika, akinek 80 évesen a társastánc és az édesség a legnagyobb szenvedélye. Jánossal, aki a táncban és az életben is a partnere, sorra járják az ország nyugdíjas klubjait, kicsinosítják magukat, csillogó ruhát, lakkos cipőt húznak és tangót, cha-cha-chát, bécsi keringőt járnak a közönség előtt.Otthon meghitt boldogságban nevelgetik gyermekeiket és a több tucat antik plüssmackót, tánclépéseken, fésülködési szokásokon vitatkoznak és a múlton merengenek. Marika kedves és naiv teremtés, akinek gyermeki ártatlansága mögött súlyos traumák lapulnak: gyerekkorától megfosztották, felnőtt életét pedig ennek dacára függetlenül, az evés és tánc élvezetében élte végig és éli tovább, amíg csak teheti. (PJ)

 

Nadia terhe (r.: Alexandria Bombach)

Nadia Murad 21 éves volt, amikor az iraki faluját megszállta az ISIS, a lakosság nagy részét lemészárolták – köztük a lány családtagjait, őt pedig elhurcolták szexrabszolgának. Pár hónap múlva megszökött, előbb egy menekülttáborba, majd Németországba került. Iszonyatos dolgokat élt át, ő azonban újból és újból kiáll a kamerák kereszttüzébe és újból és újból elmondja a történetét. Nyilvánvaló, hogy ez egy nehéz teher neki, a saját traumáját kellene feldolgozni, ő azonban másokon akar segíteni. Nem érzi jól magát a politikai aktivista szerepében, de vállalja, mert minden tőle telhetőt meg akar tenni a rabszolgaként sínylődő nőkért, a jazidi kisebbségért.Ő egy igazi hős. A róla szóló dokumentumfilm pedig nagy tisztességről tesz tanúbizonyságot, amikor nem mesélteti el vele századszorra is a rettenetes raboskodás részleteit, hanem inkább rámutat a média fullasztó és érzéketlen szenzációéhségére. Többször is megkönnyeztem a Nadia terhé-t, de közben azt is tudtam, hogy Nadia Murad nem kér a sajnálatomból. Ő aktív segítséget akar, hogy végre megmozduljon a világ a jazidok érdekében. Akkor ér igazából célt ez a dokumentumfilm, ha az elérzékenyülés után, feltesszük magunknak azt a kérdést, hogy mi mit tudunk segíteni. (VD)

 

Olvadó lelkek (r.: François-Xavier Destors)

Az oroszországi Norilsk a Föld legészakabbra fekvő városa. Létezését a legnagyobb ismert nikkel lelőhelyének köszönheti, a bányák a mai napig fontos pillérei az orosz gazdaságnak. A szibériai iparvárosban az év kilenc hónapjában tél honol, ahogy a helyiek mondják, a „kontinenssel” nincs közúti kapcsolat, csak hajón vagy repülővel lehet elhagyni Norilsk-ot. A zord időjárás és a világvégi helyzet ellenére több mint 150 ezren laknak ott. Milyen lehet ott élni – többek között erre a kérdésre is választ, pontosabban válaszokat ad az Olvadó lelkek.A kívülállók által is kigondolható, jól hangzó közhelyeket rögtön ellövi a film, például azt, hogy olyan, mintha egy sci-fiben élne az ember, hogy aztán ténylegesen elmerüljön a norilski lakók lelki világában. Intim portrék tucatjával szolgál az Olvadó lelkek, amelyből a bányák mélyét, a lakótelepet és gulag romjait egyaránt bejáró, gyakran összeilleszthetetlen darabkákból álló kép alakul ki a városról. Az biztos, hogy a lakók szinte már misztikus erővel ruházzák fel a várost, és ezt sugallja a táj és az épületek monumentalitását hangsúlyozó fényképezés is. Nézőként az egyik ámulatból a másikba esik estem, és ahogy a lakók többsége, úgy a doku végére én is ráleltem a város rejtett szépségére. (VD)

 

Tisztogatók (r.: Hans Block, Moritz Riesewieck)

Evidens, hogy az közösségi médiába feltöltött bejegyzések, fotók és videók végtelen óceánjában minden platform a saját irányelveinek megfelelően szűri, hogy mi jelenhet meg a felhasználók hírfolyamában, az viszont meglepő, hogy az algoritmusok által automatizált munkafolyamatok világában ezt a döntést javarészt még mindig hús-vér személyekre bízzák. Persze az internet csendes takarítói nem szilícium-völgyi luxusirodákban gubbasztanak, Hans Block és Moritz Riesewieck egyenesen a Fülöp-szigetekig utazott, hogy lencsevégre kapja az ismeretlenség homályába burkolózó moderátorokat. Már önmagában az is egyedülálló, hogy többen az arcuk vállalásával nyilatkoztak a filmben, ugyanis a tech-óriások mindent megtesznek, hogy titokban tartsák kilétüket.

A filmesek előtt mégis felfedik munkájuk titkait, és végre élesben láthatjuk, hogy mi alapján választják a DELETE vagy IGNORE opciót egy-egy bejelentett tartalomnál. Sokszor csak saját értékítéletük dönt, így fordulhat elő olyan bosszantó helyzet, hogy egy meztelenséget tartalmazó klasszikus műalkotást simán szexuális tartalomnak minősítenek, ugyanakkor a valóban veszélyes, erőszakos és illegális anyagoktól ők óvják meg hírfolyamunkat. A legérdekesebb kérdés az, hogy milyen hatással jár a napi több ezer kéretlen kép és videó megtekintése az ember pszichéjére. Nagyon ijesztő példa erre, amikor az egyik fiatal alkalmazott arról mesél, hogyan lett akaratlanul is a lefejezéses-videók szakértője. (HB)

Nem láttuk az összes dokumentumfilmet a BIDF idei kínálatából - ahhoz időmilliomosnak kellett volna lennünk, csak a versenyprogramba 39 doku került be. Az eddig látott alkotások alapján kijelenthetjük, hogy remek ízléssel válogattak a szervezők. Biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg elsőrangú film vár azokra, akik ellátogatnak a rendezvényre. Ott van például Bogdán Árpád kitöréstörténete egy nehéz sorsú józsefvárosi bokszolóról, a Gettó Balboa. Mi most nem siettünk a megtekintésével, mivel a film tavasszal rendes moziforgalmazásba fog kerülni. Fent van még a listánkon a polgárháború kegyetlenségét testközelbe hozó Ez Kongó, a korcsolyasport kulisszái mögé tekintői Túl minden határon vagy az Oscar-jelölt Apákról és fiaikról. Az idei BIDF január 28-tól február 3-ig tart, az Aréna Plaza mozija ad neki otthont, a programot a fesztivál honlapján tudod átböngészni.