Szerda délelőtt a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. új vezetője mellett a Budapest Film Zrt. új vezetőjéről is döntöttek. Tíz jelölt közül Liszka Tamás lett a cég új vezetője, Óvári Tamást váltja a társaság élén. 

Liszka Tamás az ELTE bölcsészkarán, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédiaszakán szerzett diplomát. 2015-től a Budapesti Metropolitan Egyetem Médiaművészeti Intézetének vezetője, 2013 és 2017 között szakvezetője, a Puppetworks Animációs stúdió producere. Oktatási tapasztalatokat szerzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média-design szakán, emellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájában az interaktív filmnyelv elméleti kérdéseit kutatja. Az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és fő szervezője, tizenhat éve hozza el Budapestre a világ mértékadó animációs alkotásait. Fesztiválszervezőként és filmforgalmazóként komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

Liszka Tamás / Forrás: Anilogue Facebook / Fotó: Chripkó Lili

A Budapest Film Zrt. új vezetőjének feladata, hogy az art mozik hálózatának fejlesztésével megőrizze a város kulturális sokszínűségét, színvonalas programokkal növelje az egyedülálló értékeket közvetítő filmszínházak jelentőségét és a budapesti közönséget kiszolgálva fenntartsa a minőségi mozgóképkultúra iránti igényt.

A Kreatív Online-nak a benyújtott pályázatáról és jövőbeli terveiről is mesélt, elmondása szerint mindkettőben az "eddigi nézőszám megtartása és növelése áll". Arra is kitért, hogy folyamatosan "figyeli a nemzetközi trendeket és innovatív gyakorlatok bevezetését is tervezi, melyekkel a fővárosiak kíváncsiságát is jobban felkeltené a moziba járás, és kifejezetten a Budapest Film hálózatába tartozó mozik (Corvin, Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino) látogatása iránt."

A hazai mozizás népszerűsítése mellett kívánja fejleszteni a népszerű Suli-Mozi programot, új közönségszervezési gyakorlatokat vezetne be, partnerintézmények bevonásával. "Manapság, amikor hihetetlen mennyiségű mozgóképet fogyasztunk az okoseszközeinknek, valamint a streaming- és videóoldalaknak köszönhetően, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a mozizás nemcsak a filmnézésről szól, hanem közösségi élmény is."

Forrás: Kreatív Online, MTI / Borítófotó: Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál