A mozik kínálata kimondottan jó márciusban, de azok nem sem maradnak igéretesnek tünő filmek és sorozatok nélkül  március második felében, akik szívesebben moziznak az otthonuk kényelmében. Hazai és nemzetközi tartalmakat, a legújabb premiereket és online elérhetővé váló korábbi alkotásokat egyaránt ajánlunk. 

Minx

Hol és mikor? HBO Max és március 17.

 

A Boogie Nights találkozása a Mad Mennel – így lehetne elsőre leírni az HBO Max új tízrészes sorozatát, ami egy fiktív erotikus női magazin botrányokkal teli megalakulását követi. Joyce, a lelkes Los Angeles-i feminista sikertelenül pitchelgeti a női egyenjogúságról szóló magazin ötletét, míg egy tapasztalt szexlap szerkesztője azt javasolja neki, hogy rejtse az üzenetét egy meztelen férfiakkal teli újságba. A Minx humorosan mesél a 70-es évek Amerikájáról, amikor a felvilágosult gondolkodás és szabad szexualitás szónokai felvették a harcot a prüdéria ellen.

 

Egy nő fogságban

Hol és mikor? Cinego és március 17


Tuza-Ritter Bernadett elképesztő erejű filmet készített a modernkori rabszolgaságról egy szolgaságban tartott nő menekülési kísérletén keresztül. Maris kosztért és kvártélyért cserébe dolgozik éjjel-nappal egy családnál, akik nem becsülik meg az 52 éves nőt: maradékkal etetik, ugráltatják, megalázzák, fenyegetik, rendes fekvőhelyet sem kap, nem találkozhat másokkal sem. Megfosztják méltóságától és minden emberi jogától. Marist a kamera jelenléte ébreszti rá, hogy lehet kiút ebből a helyzetből, és az egyetlen bizalmasa a rendező lesz. Annyi erőt kap a forgatástól, hogy képes meglépni azt, amit a legtöbben nem mernek: megszökik fogvatartóitól.

 

Krakkói szörnyek

Hol és mikor? Netflix és március 18.

 

A lengyel Andrzej Sapkowski-féle regényeket adaptáló Vaják a Netflix eddigi legsikeresebb fantasy-sorozata, így nem meglepő, hogy bizalmat szavaztak még egy sorozatnak, ami a szláv mitológiából táplálkozik. A Krakkói szörnyek egy fiatal orvostanhallgatóról szól, akit egy neves patológus vesz a szárnyai alá. Kiderül azonban, hogy a professzor és a kiválasztott diákjai valójában természetfeletti erőkkel harcolnak. A markánsan kelet-európai hangulat kiemelheti a haszonszőrű urban fantasy-k tengeréből, ezért érdemes lehet egy esélyt adni neki.

 

Deep Water

Hol és mikor? Hulu és március 18.

Ben Affleck és Ana de Armas tiszavirág életű kapcsolatának egyetlen gyümölcse a Deep Water című erotikus thriller, melyet nem más rendezett, mint Adrian Lyne, a 9 és fél hét, a Végzetes vonzerő, a Tisztességtelen ajánlat és a Jákob lajtorjája direktora, aki 20 év kihagyás után tért vissza. A filmben Affleck és Armas egy párt alkotnak, csakhogy a nő szereti átlépni a házasság határait és nemcsak flörtöl, hanem egyéjszakás kalandokba is keveredik a körülötte lévő férfiakkal, mindezt a férje szeme láttára. De vajon meddig nézi tétlenül a férj? És mitől kezdenek meghalni körülöttük az emberek?

 

Váratlan szerencse (Windfall)

Hol és mikor? Netflix és március 18.

 

A fiatal tech-milliárdos (friss Oscar-jelölt Jesse Plemons) és felesége (Lily Collins) csak egy nyugodt hétvégét szeretnének eltölteni a dekoratív nyaralójukban, de a házba belépve egy vadidegen férfi (Jason Segel) fogadja őket. A három szereplő között kibontakozó macska-egér játék fokozatosan fordul át egy fojtogató hitchcock-i thrillerbe. Charlie McDowell korábbi munkáiban – The One I Love című zseniális párkapcsolati sci-fiben, és a túlvilág létezésével foglalkozó The Discoveryben – többször bebizonyította, milyen csavarosan képes kifordítani egy-egy műfajt, így a Váratlan szerencse is jó eséllyel több lesz egy egyszerű kamaradrámánál.


A Fekete Rák hadművelet (Black Crab)

Hol és mikor? Netflix és március 18.

 

A világunk a megsemmisülés szélére sodródott, de ha a veszélyes küldetést sikerrel teljesítik a katonák, talán mégis van remény arra, hogy egy szebb jövő köszöntsön a túlélőkre. A Black Crab című posztapokaliptikus akciófilm története sablonokra épül, viszont a befagyott tengeren, az éjszaka leple alatt korcsolyázó fegyveres csapat képe kíváncsivá tett minket, főleg úgy, hogy Noomi Rapace játssza az egyik, eredetileg gyorskorcsolyázónak készülő katonát. Lehangoló jövőkép, fagyos hangulat, és egy anya elkeseredett küzdelme a lányáért. Ebből akár még egy emlékezetes, a netflixes középszerből kiemelkedő akciófilm is lehet.


Pachinko

Hol és mikor? Apple TV+ és március 25.

 

Bestselleren alapuló, több generációs családtörténet, amely az előzetes kritikák szerint az Apple eddigi legnagyobb streaminges dobásának ígérkezik: a Dél-Koreában, Japánban és az USA-ban forgatott sorozat egy kivándorló család történetét meséli el 1910-es és az 1980-as évek között, akik sorsában meghatározó szerepet játszik a pachinko nevű, japánban népszerű szerencsejáték-gép. A nyolc részes sorozatot Kogonada, a Columbus és az After Yang rendezője jegyzi, szereplői között van a Minari Oscar-díjas nagymamája, Yuh-jung Youn is.

 

Moon Knight

Hol és mikor? Disney+ és március 30.

 

A Disney és a Marvel együttműködése futószalagon szállítja az újabb és újabb szuperhős-produkciókat, és már csak a nagy számuk és a hasonlóságuk miatt is könnyű rájuk unni. A Moon Knightban viszont ott van a potenciál, hogy azoknak is élvezetet nyújtson, akik amúgy kritikusan viszonyulnak a Marvelhez. A főhős személyiséghasadására koncentráló történet a megszokottnál sötétebb sorozatot ígér, Oscar Isaacot és Ethan Hawke-ot pedig biztosan öröm lesz nézni, ahogy egymásnak feszülnek. A nagyrészt Magyarországon sorozat főszereplője egy ajándékbolt udvarias alkalmazottja, akit egy másik élet emlékei kísértik. Arra jön rá, hogy egy testben létezik Marc Spector zsoldossal.

 

Fehér isten

Hol és mikor? Filmio és március 31.

Cannes legnagyobb magyar kedvence Mundruczó Kornél, akinek szinte minden filmje a francia fesztiválon mutatkozott be, és hozott haza szép számmal díjakat. A Fehér istent 2014-ben az Un certain regard szekcióban vetítették, ahol megnyerte a kategória fődíját, sőt, a főszerepet játszó iker kutyák a Kutya Pálmát kapták Hagen megformálásáért (ez a díj tényleg létezik, immár 21 éve). A film ugyan a jelenben játszódik, de meglehetősen disztópikus képet fest: a törvényben nem szereplő vérvonalból származó kutyák után hatalmas adót kell fizetni, ami miatt sok ember az utcára teszi „kiskedvencét”. A kegyetlen bánásmód miatt a kutyák fellázadnak az emberek ellen, és csak egyvalaki állíthatja meg őket, a főszereplő Hagen gazdája, Lili.