Nem kétséges, hogy idén is bőven lesz okunk beülni a moziba, egymást érik majd a magyar bemutatók. Mivel egyetlen bejegyzésben el sem fért minden, ezért egy vaskos második résszel folytatjuk évindító összeállításunkat az idén esedékes magyar alkotásokról. Ezúttal egy kicsit előrébb is tekintünk a jövőbe, így a premier dátumok változhatnak, de bármilyen új időpont érkezik, frissítjük a cikkünket. 

GETTÓ BALBOA (r.: Bogdán Árpád)

 

Nagy örömünkre 2018-ban sorra érkeztek a magyar valóság egy-egy kevésbé szemünk előtt lévő, ám nagyobb társadalmi figyelemre méltó szeletét feltáró dokumentumfilmek. Erősen gyanítjuk, hogy ez a trend idén is folytatódik, többek között a józsefvárosi bokszedzőt bemutató Gettó Balboával. Bogdán Árpád díjnyertes munkája a börtönviselt Misit követi nyomon, aki bűnözői múltját hátrahagyva a kerület roma fiataljait oktatja ökölvívásra. 

Bemutató: 2019. január 30. (BIDF)

 

DÉVA (r.: Szőcs Petra)

Magyar alkotók közül elsőként jutott be Szőcs Petra a velencei Biennale College Cinema programjába, ahol Déva című első nagyjátékfilmjének forgatókönyvét fejlesztette Nagy V. Gergővel, majd nyáron a filmfesztiválon is bemutatta. A történet a román-magyar határon, egy árvaházban játszódik, ahol Kató, az albínó tinédzser összebarátkozik az újonnan érkezett önkéntessel, Bogival, de ezért egy másik barátságával kell megfizetnie. A készítők szerint a film “gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát”. A film január végén a svéd Göteborg Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatkozik.

Bemutató: 2019 tavasz

 

FOGLYOK (r.: Deák Kristóf)

Az Oscar-díjas Mindenki rendezője 2018 őszén elfoglalt egy egész Andrássy úti bérházat és leforgatta első egészestés tévéfilmjét: az 50-es években játszódó Foglyok egy groteszkbe hajló, megtörtént esetet dolgoz fel, amikor két civilruhás ÁVÓ-s húsz civil társaságában beszorult egy lakásba. Az 50-es évek nyomasztását humorral oldja majd fel egy csapat remek színész: a történetet Sodró Eliza szemén keresztül ismerjük meg, az egyik ÁVÓ-s tisztet Jászberényi Gábor alakítja, a ház lakói közt pedig ott van Molnár Levente, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Lengyel Ferenc és Barta Ágnes is.

Bemutató: 2019 ősz

 

HAB (r.: Lakos Nóra)

Csehországban már ünnepelt sztár, itthon azonban még igazán nem jutott filmfőszerep Kerekes Vicának, ezt idén két filmmel is bepótolja: az egyik Szász Attila Apró mesék című történelmi drámája lesz (amiről az előző összeállításban írtunk), a másik pedig a könnyedebb, franciás humorú és színpompás romantikus vígjáték, a Hab lesz, Lakos Nóra első nagyjátékfilmje. Vica alakítja a reménytelenül szerelmes cukrászlányt, aki meg akarja menteni a vállalkozását, ehhez azonban egy négy napos vetélkedőn hazudnia kell magának egy családot – szerető férjet és egy gyereket is. Kerekes Vica elképesztő színeiről a forgatási riportunkban meséltünk.

Bemutató: 2019 ősz / tél

 

AKIK MARADTAK (r.: Tóth Barnabás)

 

Bár drukkolunk, még nem lehetünk biztosak abban, hogy az idei év tartogat-e jelölést, netán még díjat is Tóth Barnabás Oscar-esélyes kisfilmjének, abban viszont igen, hogy második egész estés rendezése az év folyamán debütál. Az Akik maradtak történelmi témájú tévéfilm, amely két holokauszt-túlélő, egy árván maradt tizenhat éves lány és egy negyvenes orvos találkozásának megindító története a háború után kibontakozó vörösterror éveiben. A ráckeresztúri Brauch-kastélyban zajlott forgatásra mi is ellátogattunk.

Bemutató: 2019 második fele

 

ZÁRÓJELENTÉS (r.: Szabó István)

Az idén 81 éves Szabó István új filmmel jelentkezik – ez már önmagában is fontos hír, és akkor tegyük hozzá, hogy az Oscar-díjas rendező újra a Mephisto főszereplőjével, Klaus Maria Brandauerrel, és annak operatőrével, Koltai Lajossal forgatott együtt. A napjaink vidéki Magyarországán játszódó filmdrámának már előzetesen is van egy karrierösszegző jellege, a falura kerülő főorvost alakító Brandauer mellett Eperjes Károlyt és Stohl Andrást, Szabó két másik kedvelt színészét is láthatjuk majd (előbbit az elöregedett település szellemi, utóbbi pedig világi vezetőjeként). Rendezői búcsú vagy sem, a Zárójelentés-t izgatottan várjuk.

Bemutató: 2019 második fele

 

EGY NŐ FOGSÁGBAN (r.: Tuza-Ritter Bernadett)

Tuza-Ritter Bernadett megrázó dokumentumfilmje 2018 januárjában mutatkozott be Sundance-en, azután több nemzetközi fesztiválon díjazták, év végén pedig esélyes volt az Európai Filmdíjra is. A drámai történet főhőse Maris, aki egy magyar család szolgája. A rendező másfél éven keresztül van mellette a kamerájával, a bizalmába engedi őt, majd felbátorodik és Bernadettel az oldalán megszökik a fogságából. Elképesztően feszült és felemelő történet, ami komoly kérdéseket vet fel a magyar társadalomról, modernkori rabszolgaságról és emberi méltóságról. Interjúnk a rendezővel itt olvasható.

Bemutató: 2019 

 

MIMI (r.: Orosz Dénes)

A Polygamy-t és a Coming out-ot követően Orosz Dénes harmadszorra is egy szokatlan felállásból induló romantikus vígjátékkal jelentkezik: egy gyermeklelkű filmkritikus (Mészáros Béla) és szomszédja, a várandós ex-sztriptíztáncosnő (Tenki Réka) összefognak, hogy megszépítsék a férfi szívbeteg édesanyjának (Básti Juli) utolsó napjait azzal, hogy egy párnak tettetik magukat. Az alapötlet megnyerő, Tenki Réka és Mészáros Béla pedig biztosan érdekes párt fognak alkotni a vásznon, ráadásul a rendező az eddigi legérzelmesebb filmjeként jellemezte a Mimi-t - úgy tűnik, hogy minden együtt egy újabb romantikus mozisikerhez.

Bemutató: 2019 

 

IMPROMPTU (r.: Nagy Zoltán)

Nagy Zoltán súlyos témával foglalkozik első rendezésében: az Impromptu egy ifjúsági zenekarról szól, amelynek kamaszkorú szólistája (Major Erik) azzal szembesül, hogy mentora, a banda 60 éves karmestere (Máté Gábor) viszonyt kezdett egy 13 éves csellista lánnyal. A fiú nyomozni kezd utánuk, de közben saját élete is teljesen felkavarodik, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi minden kerül a felszínre.

Bemutató: 2019

 

MŰANYAG ÉGBOLT (r.: Szabó Sarolta, Bánóczki Tibor)

A Inkubátor program első évének egyik nyertese Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című animációs filmterve volt, ami egy disztopikus világ közepére helyezi a külvilágtól elzárt Budapestet (ahogy a fenti képen látható). A 2200 után játszódó történetben a Föld növény- és állatvilága teljesen kipusztul, ezért a tudósok kifejlesztenek egy új tápanyagot, amit az emberekből lehet kinyerni. Ezzel a társadalom kettéválik, azokra akik esznek, és akik etetnek, ebből a megosztottságból bontakozik ki a történet, amit egyszerre ígérnek drámainak, meghatónak és akciódúsnak. Reméljük, hamarosan többet is megtudunk erről a sötét világról.

Frissítés: A Műanyag égbolt munkálatai folynak - tudtuk meg az alkotóktól -, de az animációs film készítése lassú folyamat, előreláthatólag 2021 első felében fog csak debütálni a mozikban.

 

VALAN (r.: Bagota Béla)

Izgalmas bemutatkozásnak tűnik Bagota Béla első nagyjátékfilmje, az erdélyi bányavárosban játszódó thriller. A Valan főszereplője egy nagyvárosi detektív (Krisztik Csaba) a címbeli, aki a külvilágtól jócskán elzárt városkába tér haza, mert úgy sejti, hogy egy friss nyom került elő évekkel ezelőtt eltűnt húga ügyében – de közben szembe kell néznie múltjának komor eseményeivel is. Egy pszichothriller tökéletes helyszíne az erdélyi hegyvidék, ez egész biztosan feledjthetetlen atmoszférát fog kölcsönözni a filmnek. 

Bemutató: 2019 vége

 

HÉT KIS VÉLETLEN (r.: Gothár Péter)

Gothár Péter hosszú kihagyás, 16 év szünet után tért vissza a nagyjátékfilm rendezéshez. Új munkájáról egyelőre csak annyit tudunk biztosan, hogy családi véletlenek hét epizódját öleli fel, valamint hogy főszereplői Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér. Az alkotó ígéretek szerint a kortárs szórakoztató filmek sablonjaitól nagyban eltérő megközelítésre számíthatunk, persze nem is várnánk mást a rendezőtől. 

Bemutató: 2019 vége

 

SPIRÁL (r.: Felméri Cecilia)

Felméri Cecília is csatlakozik az első nagyfilmes csapathoz - tavaly nyáron, egy idilli horgásztó partján, Borbély Alexandra, Kiss Diána Magdolna és a román filmsztár, Bogdan Dumitrache főszereplésével leforgatta a misztikus című Spirált. Egy délutánra mi is kilátogattunk a helyszínre, ahol a rendező nem sokat árult el a történetről, csak annyit, hogy négy évszakban játszódik, és Réder György operatőrrel kitalált stílus fontos részét fogja képezni a három szereplő egymáshoz való viszonyához. A Spirál jó eséllyel átcsúszik 2020 elejére, de azért a listán a helye.

Bemutató: 2019 vége / 2020 eleje

SZERETLEK MINT ÁLLAT (r.: Novák Erik)

Novák Erik a Fekete leves után újabb gerilla filmet készített, amit végig egy izgalmas formai elem tart össze: 40-es főhősének történetét kizárólag a férfi szemszögén keresztül látjuk (a főhős fejére erősített kamera segítségével). A kapuzárási pániktól szenvedő férfit nyolc nővel való kapcsolatán keresztül ismerjük meg, ahogy keresi önmagát, a szerelmet, a választ az élet nagy kérdéseire. Partnerei közt Fátyol Hermina, Péterfy Bori és Tóth Orsi is feltűnik. További részletek a film hivatalos oldalán, angol nyelven olvashatóak.

Bemutató: 2019 április 4.

Ősszeállításunk első része itt olvasható.

Melyik idei magyar filmet néznéd meg a legszívesebben?
Akik maradtak
Apró mesék
Déva
Drakulics elvtárs
Egy nő fogságban
Éden
Foglyok
Game Over Club
Gettó Balboa
Guerilla
Hab
Hét kis véletlen
Impromptu
Kölcsönlakás
Mimi
Még egy nap élet
Most van most
Műanyag égbolt
Senki nem megy sehova
Spirál
Szeretlek mint állat
Üres lovak
Valan
Zárójelentés
 
Created with Poll Maker