Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Kilakoltatás

Hol és mikor? Netflix és szeptember 1.

 

Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmje az Inkubátor Programban készült Kilakoltatás, mely a kis magyar bürokrácia jelenkori arcát vázolja fel. Richárd (Orosz Ákos) bírósági végrehajtóként élete első önálló kilakoltatását végzi. A kilakoltatandó személy egy idős néni, Ilona (Nagy Mari), aki még erőszakhoz is folyamodik, hogy védje az otthonát, a mellé álló aktivistákat pedig elüldözi. Egyre több szerv – rendőrök, tűzoltók, túsztárgyalók, sintérek, költöztetők – sorakozik fel a néni elmozdítására, de egyiküknek sem sikerül kirobbantani a lakásából. A film gyorsan átfordul abszurd dramedy-be, csak úgy dobálják egymásnak a felelősséget a karakterek, miközben a főhős egyre inkább elbizonytalanítják a munkájával járó moráis dilemmák.


Kedd

Hol és mikor? Filmio és szeptember 1.

 

Novák Márk 21 perces kisfilmjéről könnyen azt hihetnénk, hogy a némafilm korszakában készült. Nemcsak azért, mert fekete-fehér, nincs benne dialóg, zenei aláfestés van végig és stilizáltak a helyszínek, hanem mert a két fő figura Stant és Pant juttathatja eszünkbe, a vékonyka férfi folyamatosan csetlik-botlik, a kerekebb pedig folyton zrikálja, az ellentétpárok rendre visszatérő komikumforrások. A burleszknek óriási hagyománya van a tengerentúlon, itthon viszont nagyítóval kell keresni, ezért is egyedülálló Novák rövidfilmje. Meg azért is, mert a hagyományos burleszket a 60-as évek kelet-európai politikai és társadalmi kérdéseivel, szorongásaival vegyíti, hovatovább szimbólumok által kifigurázza.

 

Tóth János kísérleti rövidfilmjei

Hol és mikor? Filmio és szeptember 1.Tóth János operatőri stílusa olyan markánsan megjelenik az Elégia, a Szerelem vagy a Macskajáték képi világában, hogy munkáját sokan társszerzői minőségben méltatják. Saját rendezői munkái, a Study, a Study No. 2. és a Mozikép című rövidfilmjei, illetve Örök mozi című filmciklusa a magyar avantgárdfilm legfontosabb darabjai. Egyszerre technikai és érzéki művei tárgya maga a fimanyag, a fény, a mozgás, a szél.


A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi

Hol és mikor? Amazon Prime és szeptember 2.

 

A tévétörténet legköltségesebb vállalkozása dupla epizóddal veszi kezdetét. Már csak a rekordnagyságú büdzsé miatt is eseményszámba megy az első évad premiere, amelynek sikere, vagy éppen bukása messzemenő hatással fog bírni a sorozatgyártásra és a streaming-szolgáltatók kockázatvállalási hajlandóságára. A Gyűrűk Ura cselekményéhez képest több ezer évet megyünk vissza Középfölde történetében, de ezúttal is Szauron áskálódik, hogy a sötétségbe taszítsa a fiktív kontinenst. A csalódást keltő A Hobbit-trilógia után milliók várják, hogy vajon visszatér-e az a varázslat, amely Tolkien műveit olvasva vagy éppen Peter Jackson-trilógiáját nézve eluralkodott rajtunk.


Pistol 1. évad

Hol és mikor? Disney + és szeptember 7.

 

Danny Boyle kemény fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy elmeséli a punk-korszak legmeghatározóbb zenekarának ellentmondásos történetét. A minisorozat Steve Jones, a Sex Pistol gitárosának önéletrajzán alapul, viszont John Lyndon, azaz Johnny Rotten már a kezdetektől hangosan ellenezte a létrejöttét. Ennél viszont aligha fog átfogóbb játékfilm készülni a bandáról, amiben a zenészek mellett olyan fontos figuráknak is jut hely, mint Malcolm McLaren menedzser, Vivienne Westwood divattervező, és Sid Vicious feltehetőleg meggyilkolt barátnője, Nancy Spungen.

 

Torzók

Hol és mikor? Filmio és szeptember 8.

 

A 9 éves Áron a szülei válását követően apja felügyelete alá kerül, de a férfi pár hónap múlva nevelőintézetbe küldi. A fiú itt tapasztalja meg először a serdülőkor élményeit, de a szadista nevelők miatt szökni akar a barátaival. Sopsits Árpád személyes élményeken alapuló alkotása a 60-as évek elején játszódik, de mivel már jócskán a rendszerváltás után született, nem kellett finomkodnia a kádári megtorlás időszakának ábrázolásával, párhuzamot húz a nevelőintézet kegyetlensége és a politikai rendszer brutalitása között. Szereplői között Mészáros Tamást, Gáspár Sándort, Mácsai Pált és Kovács Lajost is láthatjuk.Broad Peak

Hol és mikor? Netflix és szeptember 14.

 

Amíg a szeptemberben mozikba kerülő Magasságok és mélységek egy tragikus kimenetelű csúcstámadás utóéletére koncentrál, addig a Broad Peak a hegymászófilmek hagyományos dramaturgiáját követi. Maciej Berbeka állítását sokan kétségbe vonják, hogy megmászta a világ egyik legveszélyesebb hegyét, ezért 25 évvel később visszatér a Pakisztán határán magasodó Broad Peakhez, hogy bebizonyítsa, képes erre a bravúrra. Akit kicsit is érdekel, hogy mi visz rá egy embert, hogy az életét kockáztassa egy hegy legyőzéséért, annak minden bizonnyal fogvacogtatóan izgalmas két órát fog szerezni ez az igaz történeten alapuló lengyel film.A jó főnök

Hol és mikor? Cinego és szeptember 15

 

Blanco (Javier Bardem) mérleggyárában felborul az egyensúly: az elbocsájtott alkalmazott rontja a morált a sirámaival, a megbízható fegyverhordozónak idegösszeroppanása van, és még a bejáratnál kiállított reprezentatív mérleg sem működik. Fernando León de Aranoa rendező a végsőkig elmegy, hogy megjelenítse azt a cinikus, részvétlen és fatális munkakörnyezetet, amelyet a jó főnök, a finom kölnit használó, joviális, sokszínűségre odafigyelő, lelkiismeretlen Blanco teremt. Bardem pályája egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtja, egyetlen arckifejezésben képes megmutatni Blanco nyilvános és valódi személyiségének kettősségét.