Javában tart a szereplőválogatás a Lefkovicsék gyászolnak címmel készülő dramedyhez, melyben egy zsidó család három generációjának férfi tagjai egy shiva során kénytelenek szembenézni családjuk átörökített traumáival és az ebből fakadó diszfunkcionalitással. Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták – nem véletlen, hogy Csaba Bálint társíróval a történetet egy zsidó gyászfolyamat köré rendezték, hiszen így a közönség egyszerre nyerhet betekintést ezen diaszpóra hétköznapijaiba és különleges rituáléiba is, mindezt elkerülhetetlen vitákkal, szentimentalizmussal és egyben sok-sok humorral fűszerezve. 

A forgatás augusztusban kezdődik, a 2023-as őszi mozibemutatóra tervezett alkotás producere Felszeghy Ádám, Ausztics Andrea és Kázmér Miklós, az NFI támogatása, mint az összes játékfilmnél, 100 millió forint. Breier Ádám is részletesen mesélt nekünk a filmterv történetéről.

Apám lánya

Júliusban kezdődik Podhradská Lea forgatókönyvíró-rendező Apám lánya című kreatív dokumentumfilmjének forgatása, mely egy nyomtalanul eltűnt fiatal lány története, akitől évtizedekkel később egy levél érkezik. A film egy valóságos és családi, lélektani utazás egyszerre, navigálja nézőjét múlt és jelen között, miközben szembesíti szereplőit döntéseikkel. A lányt senki sem kereste, mégis mindenkinek van egy története arról, hogy ki ő és miért tűnt el. 

A Szlovákiában és Spanyolországban is forgó filmet a tervek szerint 2024 tavaszán láthatja a közönség, producere Meggyes Kriszta és Lévai Balázs, az NFI 30 millió forinttal támogatja. Az Inkubátor előtt interjút készítettünk az összes döntős filmterv alkotójával, Podhradská Lea itt mesélt nekünk az Apám lányáról. 

Szemem fénye

Szemem fénye címmel készül Mayer Bernadett első egész estés alkotása, mely egy kettős felnövéstörténet. Főhőse, az érettségi előtt álló fiú egy külvárosi panelben él bohém, művészettörténetet tanító anyjával, akinek élete gyökeres fordulatot vesz, mikor cukorbetegsége miatt elkezdi elveszíteni a látását. Nem csak a fiúnak kell idejekorán megbirkóznia a rázuhanó felelősség súlyával, de az anyának is át kell értékelnie a megváltozott, sőt a korábbi élethelyzetéhez és a fiához való viszonyát is. 

A Tóth Marcsi és Mayer Bernadett forgatókönyvéből készülő film forgatása nyáron kezdődik, a tervezett bemutatója 2024 első fele. A fiú főszereplőt még keresik, az anya szerepére a rendező kezdettől fogva Für Anikót álmodta meg. A Szemem fénye producere Petrovits Genovéva, koproducere Baranyi-Gyurin Zsuzsanna. Mayer Bernadett még 2019-ben, a 4. Inkubátor döntője előtt mesélt a tervéről.

Valami madarak

Szeptemberben kezdődik Hevér Dániel Valami madarak című első filmjének öt hetes forgatása. A rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvéből készülő dramedy főszereplői egy idősödő férfi és egy impulzív tinédzser lány, akik összefognak a világ ellen, amikor megpróbálják kijuttatni a férfit az idősek otthonából. A Dreissiger László producer vezetésével készülő film tervezett bemutatója 2023 ősze. Interjúnk Hevér Dániellel a Valami madarakról itt olvasható.

Forrás: NFI / Címlapfotó: Lefkovicsék gyászolnak