Mihályfy Sándort főként televíziós filmek rendezőjeként tarthatjuk számon, aki 1979-ben Rideg Sándor kisregényét, az Indul a bakterházat dolgozta fel. Regős Bendegúz története a kor mélyszegény vidéki életébe kalauzolja el nézőjét, ahol nem segít már más, csak a piócás ember. A fiút anyja elszegődteti egy lókupechez, de Bendegúz megszökik tőle. A helyi bakterhez keveredik, ahol tehénpásztorkodást vállal.

A vígjátékot olyan színészek alakításai teszik felejthetetlenné, mint Koltai Róbert, Haumann Péter, Pécsi Ildikó, vagy a bakter anyósa szerepében brillírozó Horváth Teri, nem beszélve Bendegúz megtestesítőjéről, Olvasztó Imréről. A szórakozás garantált.

 

A szerda hajnali filmezésről sokadszor is Hajdu Szabolcs egy munkája gondoskodik. Korábbi kritikánkban többek között ezt írtuk a Délibábról: „Bodor Ádám szerint Tar Sándor olyan író volt, aki tudta, mitől lesz csend a kocsmában. Hajdu Szabolcsnak elég hozzá egy szigorú tekintetű elefántcsontparti focista, aki rosszkor van rossz helyen. Francis egy bundabotrány következményei elől menekül a nagy magyar pusztába, menekülése során pedig két új skillt kell elsajátítania. A kisvasútvezetést és az emberismeretet. Előbbibe hamar belejön, ám utóbbiról van még mit tanulnia, mert akit ő megmentőnek gondol, arról hamar kiderült, hogy pitiáner bűnöző.

Szögezzük le: a Délibáb messze nem Hajdu legerősebb munkája, mégis a rendezői életmű része, és olyan, ma különösen aktuális problémákat pedzeget, mint a az idegenekkel való bánásmód, vagy a mindennapos élet a rögös, magyar, fucking pusztán. Ezért is nézze meg, aki teheti!

 

Csütörtök este András Ferenc hamisíthatatlanul magyar humorú, zseniális szatíráját élvezhetjük. A Veri az ördög a feleségét a vidéken élő kisember és a vezető beosztású, Volgával érkező káder viszonyának abszurditását mutatja meg, azt a kínos alázatosságot, ahogy a nép gyermeke megpróbál mindenben az elvtárs kedvében járni, akiben egy kis időre fellángol az „egyenlőek vagyunk” elve, aztán beül a sofőr mögé és fejvesztve menekül vissza megszokott környezetébe, a szocialista államgépezet ölelő karjai közé.

A nevetés után a rettegésé a főszerep, ezt szombat hajnalban David Lynch bemutatkozó nagyjátékfilmje, a rendező korai lázálmait bemutató Radírfej, este pedig Stanley Kubrick klasszikusa, a Jack Nicholson felejthetetlen alakításával fűszerezett Ragyogás biztosítja. Aki könnyű darabokra vágyik, az kerülje el mindkettőt, akit viszont érdekel a valódi filmművészet, az bátran üljön le a tévé elé – az egyikben sem fog csalódni.

 

április 18. kedd

Indul a bakterház (Mihályfy Sándor, 1979). M3, 21:15

április 19. szerda

Délibáb (Hajdu Szabolcs, 2014). TV2, 02:25

április 20. csütörtök

Veri az ördög a feleségét (András Ferenc, 1977). Duna, 23:50

április 22. szombat

Radírfej (David Lynch, 1977). Cinemax2, 02:00

Ragyogás (Stanley Kubrick, 1980). Duna, 23:10