Filmhu: Mesélnél a felkérésed előzményeiről?

Novák Emil: Már a 39. Magyar Filmszemle előtt megkezdődött egy szakmai vita a Szemle további sorsáról - akkor a Szemletanács arra kérte a szakmát, hogy ezt a vitát a Szemle lebonyolítása után tartsa meg. Ez meg is valósult, Szabó Gábor volt a vita lebonyolítója. Az akkor felmerült szempontokat, javaslatokat igyekeztem szem előtt tartani az idei Szemle szervezésekor. A megbízásom egyik lényeges pillére volt az, hogy ezekből az ötletekből azokat próbáljam meg beépíteni a jubileumi programba, amelyek innovatívak, ugyanakkor az eddigi Filmszemlék hagyományait is továbbviszik - hiszen a jubileumi év valaminek a folytatása és összegzése is egyben.
 
Filmhu: Idén nem lesz kísérleti film kategória, lesz viszont tévéfilm verseny. Mi ennek az oka?

N.E.: A Szemletanács döntése értelmében külön kísérleti filmes kategória nincs, de minden egyes rövidfilm, amely átment az előzsűri rostáján, ebben a kategóriában versenyez. Miután a nagyjátékfilmes mezőnyben sincs ilyen megkülönböztetés - a külföldi fesztiválgyakorlatban sem - úgy gondoltuk, egy kategória elegendő a kisfilmes termés felvonultatására, 'megversenyeztetésére', legyen szó hagyományos vagy nem-hagyományos dramaturgiára épülő alkotásokról. A televíziós filmek versenyének pedig az az egyszerű oka, hogy szerettük volna, ha a jubileumi filmszemlén minden filmes műfaj képviseltetné magát - a televíziós film pedig egy nagy múltú, és igen fontos része a magyar filmkészítésnek.

Filmhu: És mi a helyzet az animációs filmekkel?

N.E.: A magyar animációs szakma kérésére az animációs filmek idén sem indulnak a versenyprogramban, de természetesen be lesz mutatva a Filmszemlén a mai magyar rajzfilmes termés egy része is, információs programban.

Filmhu: Az idei évben a Mom Park mozija és a Budapesti Kongresszusi Központ (BKK) lesz a Filmszemle bázisa. Miért került új helyszínre a rendezvény?

N.E.: A helyszínváltoztatás igénye is azon a bizonyos szakmai vitán merült fel először. Budapesten jelenleg nincs olyan komplexum, amely egymagában alkalmas volna a Magyar Filmszemle befogadására. A Budapesti Kongresszusi Központ dísztermében 1300 fő tud helyet foglalni, amely körülbelül kétharmada a Millenáris Teátrum befogadóképességének, ahol a tavalyi évben zajlottak a premiervetítések. A MOM Park mozitermei is nagyobbak, mint a Mammut termei, így több látogatót fogadhat a rendezvény. Ezzel a változtatással remélhetőleg mindenki bejut majd a legnépszerűbb filmekre is (ezek általában a kisjátékfilmes blokkok - a szerk.), valamint a 40-éves jubileum alkalmából több filmvetítésre, több szakmai programra lesz lehetőség. Az eddig zártkörű premiervetítésekre is válthat majd jegyet a nagyközönség - korlátozott számban.

Filmhu: Megemlítenél néhányat a tervezett kísérőprogramok közül?

N.E.: Lesznek szakmai programok, filmszakmai könyvek bemutatója, és digitális filmtechnika bemutató a BKK-ban. Lesz továbbá filmvásár a MOM Parkban, ahol magyar filmeket, kiadványokat lehet majd megvásárolni. Délelőttönként az előző napi premier vetítések kapcsán szervez Muhi Klára egy beszélgetést, és szervezünk egy ankétot fiatal filmesekkel arról, hogy ők hogyan látják a magyar film lehetőségeit Európában.

Lesznek kiállítások is, az online werkfotó kiállítás már megnyílt a Filmszemle honlapján, de több kiállítás lesz látható a Szemle helyszínein is, lesz többek között filmtörténeti fotókiállítás, és egy válogatás az utóbbi 40 év filmplakátjaiból.

Szervezünk továbbá rengeteg archív filmvetítést, a filmtörténet jelentős alkotásait nézheti meg a közönség a Magyar Filmarchívum jóvoltából - ezzel szeretnénk feleleveníteni az utóbbi 40 év filmes termését. Ezek között lesznek szélesvásznú filmek, amelyek igazi moziélményt nyújtanak, de lesznek zenés filmek és gyerekfilmek is, reményeink szerint ezzel a programmal olyan embereket, családokat is becsábítunk majd a moziba, akik nem a Szemle törzsközönségéhez tartoznak, de szívesen felelevenítenek olyan klasszikusokat, mint például a Szegénylegények, az Ezek a fiatalok vagy a Boszorkányszombat.

Megemlíteném még, hogy a jubileum alkalmából tíz darab ingyenes jegyet biztosít a Filmszemle a vetítésekre a filmszakma képviselőinek, az eddigi években megszokott kedvezményes jegyvásárlási lehetőség mellett.

Filmhu: Kénytelen vagyok rákérdezni a 'piszkos anyagiakra' is. A Magyar Filmszövetség egy sajtóközleményben jelezte, hogy elhalasztják egy évvel a Szemle Igazgatói poszt megpályáztatását a gazdasági válság okán. A Te munkádat mennyiben nehezítette meg a jelenlegi gazdasági helyzet?

N.E.: Tavaly tavasszal kezdtük el a 40. Magyar Filmszemle szervezését - abban az időszakban még nem merült fel ez a szempont. Természetesen azóta, a jelenlegi gazdasági helyzet tükrében igyekeztünk újragondolni a terveket és mérlegelni, hogy mi igazán fontos és mi nem az - ezért nem lesz például fényűző fogadás a nyitó-és záróesemények után.
 
Filmhu: Évek óta szervezed az Aranyszem Operatőri Fesztivált, amelynek díjátadóját az egyik legnívósabb magyar filmes rendezvényként emlegetik. A Filmszemle nyitó és záróeseményén milyen programra számíthatunk?

N.E.: Európa-díjas rendezőnk, Kenyeres Bálint új filmje, A repülés története nyitja majd a fesztivált. A fair play nevében is döntöttünk az információs programba nevezett alkotás mellett, mert így egyik versenyfilm sem lesz kiemelve a többi közül. A jubileumi Szemlét nemzetünk csodálatos színésznője, Törőcsik Mari nyitja majd meg, a nyitóesemény vizuális világát pedig Peter Geenaway grafikusa, Horkay István tervezi. Igyekszünk minél emlékezetesebbé tenni a 40. Magyar  Filmszemle eseményeit.