A Kalandos filmtörténet a magyar könyvkiadásban egyedülálló módon dolgozza fel a teljes filmtörténetet: szerzők, műfajok és irányzatok összefüggő hálózataként mutatja be a témát. A könyv szerzői száz darab, egymásra utaló fejezetben nyújtanak betekintést nem csak az ismertebb filmrendezők vagy műfajok világába, hanem itthon kevésbé feldolgozott területekről is írnak, például az esszéfilm, az absztrakt film, a csambara vagy a direct cinema történetéről, illetve olyan alkotókról, mint Errol Morris, Maya Deren vagy Jan Švankmajer.

Kránicz Bence és Lichter Péter

Lichter Péter és Kránicz Bence közös vállalkozása egy vállaltan szubjektív kánonnal szolgál, ami azonban épp úgy forgatható bevezető tankönyvként, mint izgalmas esszégyűjteményként. A könyvet a szerzők a kilencvenes években népszerű lapozgatós, kalandjáték-könyvek mintájára strukturálták: minden fejezetben jelölve vannak a következő oldalakra mutató hivakozások, így aztán hagyományos filmtörténetként, kronologikusan és „ugrálva” is olvasható.

Ha meg szeretnéd nyerni a Kalandos filmtörténet – Szerzők, műfajok és irányzatok című könyvet, küldd el az alábbi kérdésre adott választ a filmhu@forum.film.hu e-mail címre.

Mi a témája Lichter Péter előző, 2018 őszén megjelent könyvének?

a) katasztrófafilmek
b) kultfilmek
c) avantgárd filmek

A válaszokat november 10., éjfélig várjuk a tárgyban a következővel: filmtörténet játék. A helyes választ beküldők közül két szerencsést sorsolunk ki, akik gazdagabbak lesznek egy-egy Kalandos filmtörténet című könyvvel, melyeket a Scolar kiadó ajánlott fel. Egy játékos egy választ küldhet be, a nyertest e-mailben értesítjük!