Pali erőszakos apját lőtte le a családi házban tartott puskával, amikor sokadszorra zavarta el otthonról és tagadta meg tőle az ételt. Csak rá akart ijeszteni, állítja az 1985-ös börtönfilmben. A holttestet az ágyneműtartóba tette, majd házibulit tartott. Végül az idegileg szintén gyenge anyja jelentette föl, egyébként addigra már sokadszor. Története más rendezőt is megihletett, Sopsits Árpád a Céllövölde főszereplőjét mintázta Paliról.

Zsolti egyik részeg barátja az anyjával kezdett erőszakoskodni, le akarta állítani, az nem hagyta magát, ezért Zsolti leszúrta. Az anyja ájultan feküdt, Zsolti megvacsorázott, aludt egyet, és másnap reggel jelentkezett a rendőrségen.

Gabesz megszökött az intézetből, de meggondolta magát, és vissza akart menni. A nevelő, akihez fordult feltételt támasztott: tegyen úgy, mint egy kislány. A fiú előtt elsötétült minden, és leszúrta az előtte guggoló férfit. Saját magát adta föl.

Bűneikről Mihancsik Zsófiának beszéltek a Bebukottakban. Több, mint tíz évet ültek Tökölön, brutális viszonyok között: a felkavaró, őszinte interjúfilmet a szocializmusban be is tiltották.

palikicsi

Pali egyik gyerekével

Sikerült kitörni a megszokott közegükből? Maguk mögött tudták hagyni előéletüket? Determinál-e minket, hogy hova születünk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Gerő Marcell három évtized múltán.

Pali alkoholista, mélyszegénységben él az anyjával és azokkal a gyerekivel, akiket nála hagyott a felesége – a fiát nem láthatja. Az egymással kegyetlenül játszó gyerekek szenvtelenül mesélik, hogy a nagyanyjuk börtöntölteléknek hívja a fiát, aki ezért meg is veri. Pali a mai napig nem tudja megmondani, miért követte el a szülőgyilkosságot, anyjával szabadulása óta sem beszélnek a történtekről.

 

gabeszkicsi

Gabesz egy barátjával

Zsolti egy pszichiátrián tölti az utolsó bűncselekményéért kapott büntetés hátralévő éveit. Újra gyilkolt, áldozata a falu szajhájaként számon tartott anyjának a szeretője volt. A második gyilkosságról nem beszél sem ő, sem az anyja, aki egy bódéban vegetál. Zsolti nincs jól, beteg ember, Tökölön ő próbált meg a legtöbbször végezni magával, és valószínűnek tartja, hogy hasonló helyzetekben ma sem cselekedne máshogy.

Gabesz úgy él, mint egy hajléktalan, a barátnőjével nyomorognak. A Bebukottakban boldog családot tervezgetett, egy gyerekük lett, aki ma 6-7 éves lehet, de a hatóságok elvették tőlük, és nem tudhatnak semmit róla. Belátja, hogy így kevésbé rossz, legalább ő nem szenved velük. Amikor a rendező rákérdez a gyilkosságra, kiborul, a könnyeivel küszködik, képtelen feldolgozni, hogy kioltotta egy ember életét.

 

zsolti kicsi

Zsolti