A 2015-ben indított, páratlan sikerű kezdeményezés célja friss tehetségek támogatása, a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése. A nyertes filmek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújthat támogatást.

Az elmúlt hónapokban fejlesztett forgatókönyvek és az alkotók prezentációi alapján az NFI által felkért szakmai zsűri választotta ki az 5 nyertes filmtervet a 10 döntős közül. A zsűrit Borka Csilla és Kálmán András forgalmazási szakemberek, Császi Ádám és Lakos Nóra filmrendezők, illetve Stalter Judit producer alkotta. A címekre kattintva további részleteket olvashatsz a filmtervekről.

 

Az Inkubátor Program 6.0 nyertesei:

Breier Ádám: Lefkovicsék gyászolnak (családi dráma)

A film középpontjában egy hetvenéves apa, Tamás áll, akinek olyan mélyen megromlott a viszonya egyetlen fiával, Ivánnal, hogy tulajdon unokáját sem ismeri. Ivánnal hosszú évek óta alig beszélnek, ha pedig mégis, akkor kész a katasztrófa. Ebben a szörnyű állóháborúban mindketten elevickélnének, de amikor meghal az anyuka, Tamás felesége, az egyhetes zsidó gyász, a shiva újra egy térbe kényszeríti őket.

 

Hevér Dániel: Valami madarak (dráma, vígjáték)

Az idősödő férfi, Béla, és az impulzív tinédzser lány, Zoé összefog a világ ellen, és megpróbálják Bélát kijuttatni egy idősek otthonából. Ez egy nagyon különleges hangulatú történet. A magányról, az elfogadásról és két ember barátságáról szól, emellett a háttérben foglalkozik egy nagyon fontos szociális problémával is, az öregedéssel. A téma érzékenységét komolyan véve, de egyúttal sok humorral szeretnénk ezt a történetet elmesélni.

 

Podhradská Lea: Apám lánya (kreatív dokumentumfilm)

Az Apám lánya egy egy nyomtalanul eltűnt fiatal lányról szól, akitől évtizedekkel később egy levél érkezik. 


Sós Bálint Dániel: Minden rendben (pszichológiai dráma)

Egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik; az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre? Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár. “A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve” – ezt a gondolatot boncolgatja a film, olyan morálisan ambivalens szituációkon keresztül, melyek a nézők szilárdnak hitt meggyőződéseit is felkavarják.

 

Szeleczki Rozália: Cicavízió (abszurd romantikus vígjáték)

A Cicavízió egy harminc éves lányról, Fániról szól, aki feldolgozatlan gyerekkori traumája miatt képtelen párt találni magának. Míg egy napon, egy emberi hangon beszélő, fekete macska kezd el udvarolni neki. Fáni, habár sikeres építész, szíve mélyén mégis megmaradt kislánynak. Ezért lehetséges, hogy bedől ennek a macsó Macskának, annak ellenére, hogy a Macska szexi mély férfi hangját csakis ő hallja. Mindeközben észre sem veszi, hogy a Macska gazdája, a hús-vér férfi, Mihály is udvarol neki.