Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Tantrum

Hol és mikor? HBO Max és július 1.


Nagy Zsolt rajongói örülhetnek, ugyanis a színész Nagy Borús Levente rendezői bemutatkozásában 50 percen keresztül ventillál egy bárpultra dőlve, ráadásul közel 45 percen át vágás nélkül. A főszereplő élete legrosszabb napját éli át, amitől feljönnek benne az elmúlt évtizedek súlyos problémái. Nagy Zsolt korábbi karaktereitől nem áll távol ez a szerep, dühös nagymonológja még úgy is tocsog az agresszióban és a feszültségben, hogy egyszemélyes kamaradrámát látunk.

A stanfordi börtönkísérlet

Hol és mikor? HBO Max és július 1.

Ezra Miller neve sajnos az utóbbi hónapokban végleg összeforrt a botránnyal, viszont színészi kvalitásaihoz nem fér kétség. Philip Zimbardo hírhedtté vált börtönkísérletét már többször feldolgozták mozgóképes formában, de mind közül a 2015-ös verzió a legjobb. Zimbardo és csapata 1971 nyarán egy olyan kutatásba kezdett, amiben a résztvevők viselkedését vizsgálták két hét alatt. Újsághirdetés útján 24 fiatal fiút találtak, akiket börtönőrök és rabok szerint osztottak fel. A stanfordi egyetem alagsorában mesterségesen létrehozott börtönben hat nap alatt úgy elfajultak a dolgok a fiúk között a szerepeik és hatalmi harcaik miatt, hogy le kellett állítani. A kísérletről azóta kiderült, hogy Zimbardo meghamisította az eredményeket, ennek ellenére a 2015-ös feldolgozás hihetetlenül izgalmas és feszült film, amihez a fiatal színészek rendkívül meggyőző és energikus játéka is hozzájárul.

The Terminal List

Hol és mikor? Amazon Prime Video és július 1.


Chris Pratt, a Galaxis őrzői és a Jurrasic World általában jópofizós akciósztárja visszatér a marcona tengerészgyalogos-szerephez, amivel már a Zero Dark Thirty-ben is kísérletezett. Ezúttal egy félresikerült bevetés túlélőjét alakítja, aki ráébred, hogy társainak halála egy összeesküvésnek köszönhető, így megkísérel bosszút állni a felelősökön. Akinek hiányoznak a VHS-korszak ékegyszerű, tesztoszteronban fuldokló katonás akciófilmjei, most akár könnyen túl is adagolhatja magát az Amazon nyolcrészes sorozatával.

Volt egyszer egy képregény

Hol és mikor? HBO Max és július 1.

A képregényhősök az utóbbi években eluralták a mozivásznat, de a képregény, mint médium még mindig réteghobbinak számít (pár helytőll eltekintve, mint Franciaország vagy Japán). Nálunk is az igazi fanatikusok tartják életben, akik sokszor nemcsak olvassák és gyűjtik, hanem kiadják és készítik is őket. Gábor Bence dokumentumfilmje igyekszik körbejárni a kicsi, de annál elkötelezettebb hazai képregényszcénát, rajongókat és alkotókat megszólaltatva, és lehetőségeihez mérten még a képregényalkotás folyamatát is bemutatja.

Mindörökké

Hol és Mikor? HBO Max és július 2.

Egy határmenti, magyar-ukrán falu felett titokzatos mesterlövész tanyázik, az emberek sosem tudják, hogy ki lesz a következő célpont. Pálfi György, a Taxidermia (2006) és a Hukkle (2002) rendezője Mindörökké című, legújabb filmjének disztopikus világában egész Európa háborúban áll, a magyar vidéken pedig apokaliptikus állapotok uralkodtak el. A rendező ezúttal Tar Sándor El valahová című novelláját vette alapul, de jócskán el is tért tőle, és fantasztikus elemekkel fokozta a vidéki nyomor történetét.

This Much I Know to Be True

Hol és mikor? MUBI és július 8.


A Nick Cave alkotói gyakorlatát bemutató és traumáival megrázóan szembesítő dokumentumfilm, a One More Time with Feeling (2016) után Andrew Dominik rendező újabb művet szentelt a zenésznek. Dominik ezúttal Cave és a Bad Seeds egy tagja, Warren Ellis kapcsolatára fókuszál, villódzó, vakító képei expresszíven jelenítik meg az együttműködésben megszülető, villámfényű zenei és összeművészeti motívumokat.

A kétfenekű dob

Hol és mikor? Filmio és július 14.

Gazdag Gyula 1977-es szatírájában egy faluba tévéstáb érkezik, hogy Charles Adam A kétfenekű dob című vígoperáját filmre vigyék a Petőfi Emlékházban. A helyi múzeumigazgató, Czakó egyből meglátja a lehetőséget a híres vendégekben: meg akarja győzni őket, hogy adjanak jótékonysági koncertet, melynek bevételeiből végre megépülhetne a hőn áhított kultúrház. Czakó szerepét a híres cseh színész, Rudolf Hrusínský alakítja, de Koltai Róbert, Reviczky Gábor és Molnár Piroska is a tőlük megszokott, lehengerlő humorral formálják meg karaktereiket.