Középiskolásként mindig úgy terveztem, hogy filmes suliba fogok járni, vágó akartam lenni – árul el magáról egy meglepő részletet a ma már leginkább ifjúsági regények szerzőjeként ismert Patrick Ness. Azt mondja, tizenévesként nem gondolta, hogy az írással pénzt is lehet keresni, akkor ugyanis az a kép élt benne, hogy „csak híres emberek lehetnek írók”. Jelentkezett tehát a filmes képzésre, fel is vették, de azután meggondolta magát („rájöttem, hogy igazából mégsem akarom ezt csinálni”). Határozott elképzelése volt már ekkor az írói munkáról: „nehezebb, nem is olyan csillogó, mint a film, de én mégis inkább írni akartam”.

A mozi világától azonban mégsem távolodott el nagyon, két regényéből is film készül hamarosan. A Szólít a szörny forgatása – a tervek szerint – idén szeptemberben kezdődik, és Juan Antonio Bayona fogja rendezni (az ő neve fémjelzi a thaiföldi cunamiról szóló A lehetetlent, és a tervek szerint ő fogja rendezni a World War Z 2-t). A regény főhőse egy Conor nevű fiú, aki rákos anyjával él együtt, éjszakánként pedig egy szörny jelenik meg neki, aki először fura történeteket mesél, majd rá akarja venni a fiút, hogy mondja el a sajátját, ezáltal pedig nézzen szembe az elkerülhetetlennel.

ness1 600

Fotó: Valuska Gábor

A Ness-adaptáció várhatóan két év múlva kerül a mozikba – utóbbi oka, hogy „ez nem egy 200 millió dolláros” film – neveti el magát a szerző. Az azonban biztos, hogy sok speciális effekt kerül bele. Amikor arról faggatom, hogy a kötet nagyon karakteres és emlékezetes grafikáit (amelyeket Jim Kay készített), és az általuk teremtett világot hogyan kívánják visszaadni majd a vásznon, Patrick Ness fontosnak tartotta leszögezni, hogy a maga részéről nem bánja, ha a film más megközelítést alkalmaz. „Számomra a könyv mindig megmarad, mindig létezni fog, akárcsak Jim rajzai.”

szólít600

Igaz, abban is eléggé biztos, hogy emberek valami nagyon különlegesre – realisztikus, mégis varázslatos látványra – vágynak majd. És hogy számítani lehet-e esetleg valamilyen animációs megoldásra? Ness diplomatikusan erre csak annyit mondott, hogy „nem kizárt, hogy valamiféle kombináció lesz” a vége. Az író-forgatókönyvíró ugyanakkor nevetve hárította el a szereposztást firtató kérdésünket (a Deadline hétvégi híre szerint Felicity Jones játszhatná az anyát), és megnyugtatásul csupán annyit közölt, hogy „király lesz”.

Szólít a szörny egyébként fent volt azon a hollywoodi „feketelistán”, amely a legnépszerűbb, de még megvalósítás előtt álló forgatókönyveket rangsorolja (ezen korábban olyan filmek szerepeltek, mint a Django elszabadul, a Transzcendens, vagy a Grace: Monaco csillaga, amely az idei cannes-i fesztivál nyitófilmje lesz). A 2013-as listán Ness ifjúsági regénye a negyedik helyet foglalta el, ami nagy meglepetés volt neki is. Ugyanakkor nem azért írja ő az adaptáció forgatókönyvét – hangsúlyozza –, mert mindenképpen hollywoodi forgatókönyvíró akart lenni, hanem mert tudta, mik azok a részek, amik a történetben működnek. Az ő verziója felkerült a „feketelistára”, és ezt követően kereste meg a stúdió.

ness2 600

 

De nem ez az egyetlen műve, amelyből mozgókép készül. A Káosz-trilógiából Robert Zemeckis rendez filmet, Ness azonban erről a projektről egyelőre nem árulhatott el semmilyen részletet, csupán annyit erősített meg, hogy a forgatókönyvet Charlie Kaufman jegyzi. Az író szerint jelenleg még túl korai lenne bármit is mondani, de abban bízik, hogy az év vége felé „felpörögnek az események”.

A könyveit egyébként nem szokta újraolvasni – az egyetlen kivétel a Szólít a szörny volt, épp a forgatókönyv miatt. Amikor arról kérdezem, hogy milyen élmény volt, nevetve annyit mond, okés. Felidézi, hogy az első regényét felnőtteknek írta: ezt 2001-ben fejezte be, és 2003-ban jelent meg. „Büszke vagyok rá, és remélem, az emberek megveszik, de ma már azt mondom, hogy másképp csinálnám, megváltoztatnék benne ezt is, azt is. De ez szerintem így van jól. Mindig arra vágytam, hogy jobb legyek. Tényleg hiszek abban, hogy most jobb író vagyok, mint nyolc könyvvel ezelőtt, és remélem, hogy nyolc könyvvel később még jobb leszek”.