Pottyondy Edina: Nem, mert a Kafka-regény azzal kezdődik, hogy Gregor Samsa egyik reggel bogárrá változik, itt viszont ez a bogárrá változás a történet vége. Tudtam, hogy elkerülhetetlen lesz a párhuzam, de nem volt  tudatos ez a gesztus. Inkább a Sörgyári capriccio első oldalán olvashatók szolgáltak inspirációként, ha már irodalmi alapokat keresünk. Székely B. Laca pedig félreértett valamit, amikor az előkészületek során a filmről beszélgettünk, és azt hitte, hogy neki egy bogarat kell játszani, innen jött a bogárrá változás ötlete.

gyujto_500_sz

Filmhu: A gyűjtő egy furcsa párról szól, akikről azt sem lehet eldönteni egy ideig, hogy házasok vagy testvérek.

P. E.: Valójában ez sokáig bennem sem dőlt el, sőt, még most is vannak kétségeim. Eredetileg úgy gondoltam, hogy a testvérkapcsolat erősebb, mint a házastársi kapcsolat, hogy talán nehezebb belőle kilépni, nehezebb hátat fordítani valakinek, ha vér szerinti kapocs fűz a másikhoz. Ma már azt gondolom, a testvérkapcsolat direkt kimondása kissé talán megzavarja a nézőt.

Filmhu: Nagyon erős az atmoszférája a filmednek. A lakás, a berendezés, a környezet hangulata kerül előtérbe. Ez szándékos volt?

P.E.: Igen, a lakás bűze, az állottság, a poshadtság az, amiből a nőnek elege lesz, és amiből megpróbál kilépni. El akar menekülni, de a kettejük közötti kötelék miatt nem tud. Bruno, a főszereplő pedig képtelen kilépni a mániájából - ez a lakás, ez az áporodottság leképezi ezt a determináltságot.

gyujto_sz_500

Filmhu: Hogyan találtad meg a színészeket?

P. E.: Székely B. Laca kezdetektől fogva megvolt, végig benne gondolkodtam, mert az arca, a figurája, a termete szerintem kifejezetten sáskás, róla el lehet hinni, hogy a bogarak a mániája. Nagy Mari később jött - Székely B. lánya, Rozi ajánlotta, és rögtön megtetszett az ötlet, mert szerintem nagyon sok közös van a vonásaikban és a figurájukban.

Filmhu: Ez egy vizsgafilm. Melyik iskolában készült?

P.E.: A Novus Művészeti Iskola hallgatójaként volt ez a vizsgafilmem.

Filmhu: Szeretnél a továbbiakban is filmkészítéssel foglalkozni?

P. E.: Igen, mindenképpen. Szeretnék a későbbiekben is filmmel foglalkozni, de még nem tudom, hogy konkrétan rendező szeretnék-e lenni, vagy más területtel foglalkoznék inkább. A filmből is látszik, hogy egy kicsit lápos, nincs még kész, hiszen én sem vagyok még kész egészen, úgyhogy meglátjuk, hová sodor az élet.