A versenyprogram

Egy fesztivál izgalmi faktorát javarészt a versenyprogram adja, hiszen itt lehet a legkevésbé előre megtippelni, hogy mit is várhatunk a filmektől. Idén 61 rövidfilm versenyez a Primanima díjaiért. Hülyén nézne ki, ha az összeset felsorolnánk, íme néhány, amely a rövid leírás alapján felkeltette a figyelmünket:A Bloeistraat 11-ban, az Intimity és az Egg-ben fontos témákról beszélnek női alkotók. Az első a tinédzserkori szexualitásról, a második a pornóiparról, a harmadik pedig az anorexiáról. Hegyi Olivér MOME-s diplomafilmje, a Take Me Please a szakítás utórezgéseit mutatja be fájóan humoros formában, a pimaszul társadalomkritikus Róma bukásá-ban egy posztapokaliptikus paradicsomban vergődnek az atomtámadást túlélő lakosok.

Micsoda pompás torta! (This Magnificent Cake!)

Afrika gyarmatosítása gyapjas bábokkal előadva? Fura ötlet, de pont ezért vagyunk nagyon kíváncsiak a belga Micsoda pompás torta elnevezésű, egyszerre humoros és tragikus bábanimációra. A cím egyébként onnan van, hogy II. Lipót belga király is akart egy szeretet a „nagyszerű tortából”, ő legalábbis így nevezte Afrikát. A film öt egymásba kapcsolódó történetet mesél el, a rémálmoktól terhelt királyét, a luxusszállóban dolgozó pigmeusét, egy csődbe ment üzletemberét, egy hordárét és egy dezertőr katonáét. A Dot & Line oldalán kritikát is olvashatsz erről az animációról.

Időpont: október 25. 21:00 óra


Candide

A végéhez ért Kreif Zsuzsanna, Bera Nándor és Turai Balázs grandiózus vállalkozása, a Primanimán tartják az első nyilvános vetítését a Candide-nak, amely Voltaire klasszikusának szabad, kortárs környezetbe ágyazott adaptációja. Ebben a feldolgozásban tényleg bármi megtörténhet a címszereplővel, miközben
megpróbálja elnyerni szeretett Kunigundája szívét, megsebesül az iraki háborúban, eljut egy kaliforniai start-up céghez és az űrbe is. Ahogy az eredeti mű, úgy ez is sok iróniával, szatirikus megközelítésben mutatja be a világunkat. A vetítés mellett beszélgetés is lesz a 13 részből álló sorozat alkotóival. A Filmhu beleshetett a film munkálataiba, a beszámolónkat itt olvashatjátok.

Időpont: október 26. 16:00 óraKutyák szigete

Wes Anderson második bábanimációjában – az első a megunhatatlan A fantasztikus Róka úr volt – ismét cuki szőrmókok a főszereplők, de ezúttal egy komoly témát, a társadalmi kirekesztés jár körbe a rendező a rá jellemző humorral, a japán kultúrába ágyazva, nyilvánvaló aktuálpolitikai áthallásokkal. A jövő Japánjában a kutyákat kiáltják ki bűnbaknak és egy kopár, szemétlerakónak használt szigetre száműzik őket, egy bátor kamaszfiú azonban ezt nem hagyja annyiban. A hazai mozik tavasszal vetítették, ha lemaradtál róla, itt a remek alkalom, hogy pótold a Kutyák szigeté-t, amely a rendező eddigi filmjeihez képest komorabb, de ugyanúgy lehetetlen ellenállni a bájainak.

Időpont: október 26. 21:00 óraRuben Brandt, a gyűjtő

Budaörsön is tartanak premier előtti vetítést Milorad Krstic művészettörténettel átitatott animációs akciófilmjéről, amiről egyaránt eszedbe juthat James Bond és Sigmund Freud, sőt, kedvet kaphatsz a Halálos iramban-sorozathoz, de egy sétához is a párizsi Louvre képei között. Szédítő és egyedi látványvilágú kalandozás az elme és a művészet birodalmában, amit most a technikai rendező jelenlétében izgulhatsz végig. A film egymás után gyűjti a díjakat, és a tekintélyes The Hollywood Reporter már az Oscar-esélyes animációk között emlegeti. Mi nem várnánk meg a november 15-i premiert, hanem megnéznénk, amilyen gyorsan csak lehet.

Időpont: október 27. 17:00 óraFilmfestés és -roncsolás mesterfokon

A Primanimán nem csak animációk lesznek, Lichter Péter és Máté Bori kísérleti filmes workshopot tart, a roncsolt filmet feldolgozó műhelymunka eredményét a szerdai megnyitón lehet majd megnézni. Ezen kívül látható lesz a páros avantgárd Hamlet-adaptációja, a The Rub, illetve a pénteki, found footage-filmekről szóló mesterkurzusukra is be lehet ülni, ahol az előadás végén levetítik legújabb alkotásukat, a Nutrition Fugue-t is, amelynek a világpremiere a kreatív dokumentumfilmek legnagyobb közép- és kelet-európai versenyén, a csehországi Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon lesz a Primanimával egyidőben.

Időpont: október 26. 11:00 óra

Nutrition Fugue - excerpt from Péter Lichter on Vimeo.

A gyerekek is élvezni fogják

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, hogy a gyerekeknek semmi keresnivalójuk a Primanimán. Pedig ez nagyon távol áll az igazságtól. A fesztiválon a gyerekfilmeket korcsoportok szerint elosztva három blokkban vetítik, így az óvodásoktól kezdve a kisiskolásokon keresztül a felső tagozatosokig minden gyerek megtalálhatja a neki való animációs filmeket.

A budaörsi helyszínen a Primanima a gyerekfilmes vetítésen kívül animációs játszóházzal is várja az óvodás és iskolás csoportokat és a családokat. A játszóház 2017 januárjától állandó helyszínként a BABtérben működik, ahol az animációs filmek legifjabb rajongóit avatják be a rajzfilmkészítés titkaiba. A foglalkozásokon a hagyományos, kézműves technikákat ötvözik a digitális számítógépes eljárásokkal. Az alkotókedvű gyerekek különféle optikai játékokat, pörgetős füzetet, papírkivágásos animációt és tárgyanimációt készíthetnek.

Buli hajnalig

A vetítések mellett koncertek is lesznek a fesztivál mind a négy napján. Október 24-én, szerda este a Zuboly lép fel, amely a programajánló szövege szerint harmonikus átmenetet teremt a népdalok és a mai popzene között.  Csütörtökön a Csángálló szolgáltatja a zenét a vigadalomhoz, pénteken pedig a DzsinnKalaDzsi fúziós világzenéjét ismerhetik meg az érdeklődők. A buli minden este a Babtérben folytatódik, szombat éjszaka például kihagyhatatlannak ígérkezik Dj Dóri szettje. Senkit ne gátoljon a  vidéki helyszín, a fesztiválbusszal egész éjszaka vissza tudsz majd jutni Budapestre. A részletes zenei programot itt nézheted át.

A teljes programkínálatért keressétek fel a fesztivál honlapját.