Milyen lehet úgy felnőni, hogy a magány, a stressz, a szorongás mindennapos tapasztalat? Milyen a születésnapok, gyermekkor nélküli élet? Hátra lehet hagyni a hátrányos megkülönböztetést és a kirekesztést? Kalmár Judit, a Silencio – Lisszabon hangjai illetve az Iványi Gáborról szóló Lelkek pásztora című dokumentumfilmet is jegyző rendező Világszépek című alkotásában feltárul a magára hagyott életek szomorúsága és magánya. A gyerekek visszaemlékezéséből az is kiderül, sokaknak már a kiszakadás, a nevelőotthon is lehetőséget adott az újrakezdéshez, az alapítvánnyal való találkozás pedig a reményt jelentette. 

Sokaknak család helyett család lett ez a közösség: biztonságot nyújtó hely. „A Világszép Alapítványnak köszönhetően van történelemtanárom, pszichológusom. És van egy energiagombócunk, Ágnes személyében. Akármikor ránézek, mindig mosolyog és adja a pozitív energiát. Ő az, aki megmutatta, hogy ne keressünk szerekben kiutat, hanem nélkülük találjuk meg a boldogságot. Nekünk, elveszetteknek a Világszép Alapítvány a második otthonunk” – hangzik el a filmben az egyik mentorált fiú gondolata.

Kalmár Judit 2011 óta független projekteket készít, 2016-ban kezdett dokumentumfilmekkel foglalkozni. A 2020-as Silencio – Lisszabon hangjai társrendezője és társproducere Céline Carlisle volt, és több mint 30 nemzetközi fesztiválon szerepelt, több díjat nyert. Iványi Gábor protestáns lelkészről készített portréfilmje (alkotótárs Kálmán István) a lelkész személyiségén túl napi küzdelmeit jeleníti meg. 

A Világszépek-ben nem látni arcokat, csak látomásszerű hangulatképek, homályos totálok és szuperközeli felvételek engedik sejtetni, kik is azok a gyerekek és fiatalok, akik a támogatásnak köszönhetően egy jobb élet felé indulhatnak el. A múltból feltörő fájdalmas történeteket neves magyar színészektől – Alföldi Róbert, Balsai Móni, Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna – halljuk, miközben Teleki Kitti animációja révén látomás-szerű képekkel éljük át a gyerekek emlékeit. 

Összetartozás, barátság, remény, boldogság – a Wirtz Ágnes által létrehozott és tíz éve működő Világszép Alapítvány azért küzd, hogy ezeket az érzéseket minden gyermekvédelmi gondoskodásban élő megtapasztalhassa. A kellő odafigyelés és a feltétel nélküli szeretet az alapítvány működésének mozgatórugói.

A paloznaki Meseközpontot, a mese- és mentorprogramot, a Létra Klubot és a Pendula Óvodát azért hozták létre, hogy hosszú távú kapcsolatot tudjanak kialakítani a családjukat elvesztett vagy tőlük külön élő gyerekekkel, akik egy nyitott, befogadó közegben megtapasztalhatják az alkotás örömét, élményeket szerezhetnek és talán a múlt terheit is maguk mögött hagyhatják. Az otthontalanság és a bizalmatlanság ellenére idővel felismerhetik: ők ugyanolyan értékesek, mint a többi gyerek, és elhihetik, a világ számukra is tele van lehetőséggel. 

 

Világszépek (2021) 50 perces, magyar nyelvű, angol feliratos dokumentumfilm

Rendező, forgatókönyv: Kalmár Judit

Operatőr: Halász Gábor

Vágó: Breitner Tamás

Hang: Wahl Frigyes, Matz Ádám

Colorist: Csulak István 

Zeneszerző: Paár Julcsi, Kováts Gergő

Zene: Bognár András, Szabó Dániel, Cini

Animáció: Teleki Kitti, Barbi

Mesélők: Alföldi Róbert, Balsai Móni, Bánfalvi Eszter, Bányai Kelemen Barna