Kacifántos úton jutott el a szeptemberi színházi bemutatóig, Schwechtje Mihály legújabb színdarabja, a fekete komédiaként jellemzett Hajtűkanyar autósiskola. Eredetileg filmet akartak belőle forgatni, és külföldön biztató visszajelzéseket kapott az RLSM rendezője. A Nipkow program ösztöndíja segítségével három hónapon át fejlesztette a filmtervet Berlinben 2018-ban, egy évvel később a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Fesztivál keretében megrendezett Transilvania Pitch Stopon az Eurimages koprodukciós fejlesztési díját nyerte el.

Schwechtje nem tett le a film elkészítéséről, amelyet egy nemzetközi koprodukció formájában képzel el, közben azonban egy színdarabot is írt belőle, melyet „a történet és a karakterek fejlődési folyamataként” fog fel. „Még akkor is, ha a színpadra alkalmazás természetszerűleg megkövetel rövidítést és átalakítást a kötött és elvont tér és a játékidő miatt is” – tette hozzá a rendező.

Mravik Róbert vizsgabiztos, kollégájával a gépjárműoktató Boda Lehellel egy harcos, korrupcióellenes vizsgázóval, Polgár Júliával keveredik összetűzésbe, mikor kenőpénzt próbálnak kérni a vizsgáért cserébe. A történet ebből az alaphelyzetből indul el, sok fordulattal és mindannyiunk életéből ismert helyzetekkel szórakoztatja a nézőket” – olvasható a színdarab történetének rövid kivonata a Jurányi Ház oldalán.

Schwechtje Mihály (fotó: Pozsonyi Janka)

A főbb szerepekben Szabó Domokos, Mari Dorottya, Pàlya Pompónia, Hajdu Szabolcs, Egger Géza látható majd, a Hajtűkanyar egy mindenki által ismert hétköznapi példából kiindulva általános érvényű gondolatokat fogalmaz meg a korrupció pusztító hatásáról, társadalmi beágyazottságáról.

A darab egyik produkciós vezetője, Petrovits Genovéva egy korábbi, Cineuropának a film producereként adott interjújában elárulta, a darab kiinduló helyzetéhez nagyon hasonló eset történt meg a testvérével, anélkül akart jogosítványhoz jutni, hogy bárkit lefizetne. Így is tett, nem adott senkinek pénzt, átment a vizsgán, megkapta a hivatalos papírt. Aznap este azonban az oktató elment a lakására, és pénzt kért tőle, mivel ő lefizette a vizsgabiztost, anélkül, hogy erről tájékoztatta volna a vizsgázót.

Nagyon abszurd helyzet volt” – emlékezett vissza Genovéva, aki mindezt elmesélte Mihálynak. A rendező a történetben meglátta egy film, majd egy színdarab lehetőségét, amely humorral dolgozza fel a korrupció témáját és reflektál a mai társadalmi-politikai viszonyokra.

Ősszel három alkalommal állítják színpadra a darabot, először szeptember 1-jén, jegyeket a Jurányi oldalán lehet vásárolni. A film megvalósítása felé is közelítenek, folyamatosan tárgyalnak külföldi partnerekkel, jövőre szeretnék majd beadni a tervet a Filmintézethez.

Címlapkép: Korábbi mood kép a filmtervhez / Fotó: Bartha Máté