Furcsa év volt ez a 2020, és szokjuk meg a gondolatot, hogy az ünnepi időszakban is hasonló furcsaság vár ránk. Tavaly ilyenkor már stresszelve elkezdünk ajándékokat vásárolni, leszervezni az ünnepi vacsorát és a szilveszteri programot. A december a mozik számára is pezsgő hónap, normális esetben már túl lennénk az új James Bond-filmen, Herendi Gábor Toxikomáján, és boldogan böngésznénk tovább a műsort, tele decemberi premierekkel.

Idén nem ez történik, nem a moziban, hanem otthon, a kanapén válogatunk a legújabb filmek és sorozatok közül. Nekünk is nagyon hiányzik a mozi varázsa, de amíg ilyen bőségesen érkeznek jobbnál jobb filmek a streaming szolgáltatók választékába, nem lehet okunk a panaszra. 


Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre 

Hol és mikor? Cinego és december 1.


Magyarország idei Oscar-nevezettje, az év legjobb magyar filmje végre online is megnézhető. Év elején sokat nevettünk azon, milyen nehezen tudjuk majd megjegyezni ezt a szokatlanul hosszú címet, aztán mire észbe kaptunk, már álmunkból felébresztve is könnyedén el tudtuk mondani: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. Óriási szerencséje volt Horvát Lilinek, hogy épp a második hullám előtti lappangó időszakban került a filmje a mozikba, ahol így majdnem 20.000 ember láthatta, hogyan esik kérdéses szerelembe az Amerikából hazaköltöző agysebésznő. Imádtuk Stork Natasa és Bodó Viktor csodálatos játékát, a köztük lévő kémiát, a ködbe burkolózó Budapest hangulatát, és ahogy megragadja a szerelembe esés titokzatos érzését. Alig várjuk, hogy újranézzük, ahogy ez a két gyönyörű ember egymás mellett, de az utca két oldalán haladva átsétál a budai hegyeken.


Normális emberek

Hol és mikor? HBO GO és december 1.


Sally Rooney 2018-as regényéből rekordsebességgel készült el ez a 12. részes sorozat. A gyorsaság oka a könyv hangos sikere és a közvetlen hangneme miatt lehet, ugyanis ritkán festik le ilyen pontosan a mai huszonévesek vágyát a kötődésre, és a felnőtt lét előtti megrekedés pillanatait. Marianne-t és Connellt már a gimnáziumban összeköti egy kölcsönös, érzéki vonzalom, de a szociális helyzetük és az életük alakulása nem teszi lehetővé, hogy mások előtt is felvállalják a kapcsolatukat. Együtt, mégis külön úton jutnak el az ír kisvárosból az előkelő dublini egyetemre, ebből a pár évből ragad ki fontos pillanatokat a regény és a sorozat is. Az pedig csak a hasznára válhat, hogy Daisy-Edgar Jones és Paul Mescal, két egészen friss arc alakítja a törékeny főszereplőket.


Idegenek világa (Alien Worlds) 1. évad

Hol és mikor? Netflix és december 2.


Lehet, hogy tudomány nem tud biztos válasszal szolgálni arra, hogy van-e máshol is élet az univerzumban, de attól még izgalmas eljátszani a kérdéssel. A Netflix négyrészes sorozata abból indul ki, hogy az élet a földitől eltérő körülmények között is képes kifejlődni, tudományos alapokra helyezve képzeli el messzi bolygók élővilágát. Az idegen flóra és fauna feltérképezése, a cukiságban Baby Yodával versengő vagy épp teljesen bizarr lények bemutatása mellett azt is realisztikusan próbálja modellezni, milyen lehet egy csillagközi utazásra képes civilizáció. Szórakoztató és látványos kísérletre számíthatunk a spekulatív evolúció világában. 


Sound of Metal

Hol és mikor? Amazon Prime és december 4., 


A feltörekvő metálbanda dobosa egyik napról a másikra kezdi elveszíteni a hallását, de hiába figyelmeztetik az orvosai, nem hajlandó leállni a zenéléssel. A Sound of Metal már ennyi alapján is a hónap egyik legizgalmasabb premierje, amit csak tovább fokoz Riz Ahmed jelenléte. A brit-pakisztáni színész (rapper nevén Riz MC) elképesztően sokoldalú, és okosan válogat a jobbnál-jobb mellékszerepek (The Sisters Brothers, Éjjeli féreg, Négy oroszlán) között is, de szerencsére egyre többen állítják őt a reflektorfénybe. Legutóbb az Aznap éjjel című minisorozatban sikerült minket teljesen kiborítania, és minden esély megvan rá, hogy őrjöngő, megsüketült metálosként újra az év egyik legjobb alakítását nyújtsa.

 

Eufória / Különkiadás 

Hol és mikor? HBO GO és december 4.


Sam Levinson zseniális tinisorozatának második évadára a járvány miatt még várni kell, addig is az író-rendező egy különleges, 2x1 órás elő-karácsonyi ajándékkal lepte meg a rajongókat, oldalán állandó munkatársával, Rév Marci operatőrrel. A különkiadás ott veszi fel a fonalat, ahol az első évad végén elengedte: Jules (Hunter Schafer) felszállt a vonatra, otthagyva a pályaudvaron az összetört Rue-t (Zendaya), akit újra maga alá temet a függősége. Rue része most pénteken, Jules-é pedig januárban érkezik, de Sam, Marci és Zendaya mesterhármasa utána sem hagynak cserben: februárban 5-én érkezik a Netflixre a tavaszi karanténban forgatott Malcolm & Marie című közös filmjük. 


Mank

Hol és mikor? Netflix és december 4.


Egy új David Fincher-filmtől az a minimális elvárás, hogy ott legyen az év legjobbjai között. (Ezt legutóbb a Közösségi hálóval teljesítette.) Hát még most, ebben a filmforgalmazás szempontjából igencsak csonka évben. Mank Hollywood aranykorába visz vissza, és az Aranypolgár készítésének viharos körülményeit mutatja be. Azonban nem a híres rendező, Orson Welles, hanem az alkoholista forgatókönyvíró, Herman J. Mankiewicz szemszögéből. Ismerve Fincher maximalizmusát, a Mank külsőségeiben megtévesztésig fog hasonlítani egy 40-es években készült filmre. A címszereplőt eljátszó Gary Oldman pedig nagy valószínűséggel készülhet a következő Oscar-jelölésére.


Lara

Hol és mikor? HBO GO és december 5.


Tavaly láttuk Karlovy Varyban, és azóta várjuk a pillanatot, amikor úgy ajánlhatjuk a csodás Oh Boy rendezőjének, Jan Ole Gersternek a hasonlóan jól sikerült új filmjét, hogy azt meg is lehessen nézni. Ez a pillanat végre eljött. A Lara egy hatvan éves rideg, kiállhatatlan nőről szól, aki hatalmasat küzd önmagával, nehéz természetével és beidegződéseivel, hogy közelebb tudjon kerülni a fiához, aki addigi élete egyik legfontosabb napjára készül: teltházas koncertet ad. Tetszetős képekben elmesélt, mélyre hatoló pszichológiai dráma, amelyben őszintén lehet szurkolni a címszereplőnek (Corinna Harfouch), hogy képes legyen érzelmeire kinyilvánítására és tudjon empatikusan viselkedni.

   

Szabad szavak (Let Them All Talk)

Hol és mikor? HBO GO és december 10.


Steven Soderbergh. Remélhetőleg a legtöbb olvasónknak ennyi információ bőven elég ahhoz, hogy pirossal bekarikázza december 10-ét a naptárjában. Akit esetleg nem lelkesít fel, hogy a Mint a kámfor, az Ocean's Eleven vagy a járvány miatt a tömegek által ismét elővett Fertőzés rendezője új filmmel jelentkezik, annak még annyit mondunk: Meryl Streep. Candice Bergennel és Dianne Westtel – őket is nyugodtan lehet színészlegendáknak nevezni - jobbára improvizálva játszotta el a híres írónőt és két barátnőjét, akik egy közös hajóútra mennek. De ha csak egy kertészeti áruházba ugornának el Soderbergh-gel, mi azt a filmet is türelmetlenül várnánk.


Alabamai kígyó (Alabama Snake)

Hol és mikor? HBO GO és december 10.


A kígyóbűvölő pünkösdisták istentiszteletei számunkra leginkább az amerikai délen játszódó krimikből lehetnek ismerősek, az Alabamai kígyó viszont egy krimibe illő, de valós esetet tár fel, amiben központi szerepet töltenek be az ilyen rituálék. 1991-ben, egy poros alabamai kisvárosban erőszakos gyilkossági kísérlet történt, vádlottja pedig egy prédikátor volt, aki gyilkos eszközként a templomban is használt, élő csörgőkígyót vetette be. A nyomozás és a per során megdöbbentő részleteket tártak fel, amik éveken át meghatározták a környék életét. Az HBO dokumentumfilmje vallási fanatizmussal kevert déli-gótikát ígér, miközben ritka betekintést ad egy elzárt régió különös népszokásaiba. 


Wolfwalkers

Hol és mikor? Apple TV+ és december 11.


Az Oscar-jelölt Tom Moore eddig olyan szemet gyönyörködtető mesefilmekkel kápráztatta el a világot, mint a Kells titka és A tenger dala, új alkotása pedig tovább viszi a kelta mitológiából és népművészeti hagyományokból merítő stílust. A Wolfwalkers egy fiatal vadászról szól, aki édesapjával Írországba utazik, hogy végezzen a környéket terrorizáló farkasokkal. Csakhogy amíg az apa a négylábúakat űzi, lánya összebarátkozik egy rejtélyes törzs vadóc tagjaival, akikről az a hír járja, hogy éjszakánként farkas alakját öltik magukra. A kalandos és megható történet a hagyományos animáció rajongói számára is kihagyhatatlannak ígérkezik.

További streaming-ajánlóink itt olvashatóak