A Brothers Nazaroff nevű, tradicionális klezmer zenét játszó alkalmi formáció tagjai - Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment - elismert amerikai és orosz zenészek, akik a világ különböző városaiból származnak: New Yorkból, Párizsból, Berlinből, Moszkvából és Budapestről. Elhatározzák, hogy felkutatják európai gyökereiket, hogy ráleljenek zenéjük eredetére, és hogy szüleik, nagyszüleik múltján keresztül jobban megismerjék saját magukat és saját zsidóságukat is.


Az igazság foglakoztatja őket, az a titok amint a zenéjükön keresztül keresnek, ugyanakkor nem tudnak szabadulni a gondolattól, hogy valami örökre elmúlik. Nem is fogadják el ezt, ezért utaznak és zenélnek tovább. Szabadok, és az zenéjük is az. Bereczki Csaba (Életek éneke) legújabb filmjének főhősei egyfajta fordított exodusként utaznak nyugatról keletre, mindvégig hajón utaznak, New Yorkból Párizsba, majd a Dunán Budapestre, végül Romániába és Moldovába. Az őseik is hajón érkeztek egykoron Ellis Islandre, most ők is hajón érkeznek őseik földjére.

Az Életek énekében hasonló utazást követett végig a rendező: a filmben magyar, cigány és román népzenészek a keleti Kárpátoktól Párizsig jutnak, a zene által kovácsolt harmonikus egységben. A 39. Magyar Filmszemle idején video interjút is készítettünk Bereczki Csabával, a filmről pedig így írtunk: "Az Életek énekében a zene a történetmondás szerves része, nem aláfest, hanem elbeszél: általa ismerjük meg a szereplőket, gondolkodásmódjukat, és a közeget, amelyben élnek. A zene nem összeköti, hanem továbbmondja a mesét." 

Bereczki Csaba és Bob Cohen

A Soul Exodus forgatókönyvírója és rendezője Bereczki Csaba, fényképezte Nemes Tibor, producer Sándor Pál. A film nagy sikert aratott hétfőn a Zsidó Kulturális Fesztiválon a Bálint Házban. A miskolci Cinefesten szeptember 14-én, szerdán 21 órakor, valamint 16-án, pénteken 15 órakor vetítik. A szerdai vetítés után a közönség találkozhat Bereczki Csabával és Sándor Pállal. A film 2016. december 15-étől látható országosan a hazai mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Forrás: Jameson Cinefest