Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Bezzegszülők

Hol és mikor? HBO Max és szeptember 5.


A Netflixen futó Working Moms mellett eredetileg a Bezzegszülők is a szülőség abszurd csalódásait, nonszensz dühkitöréseit és szédítő dilemmáit járta körül egy nagyon őszinte gyereknevelési szatíra formájában, felszabadító élményt nyújtva rengeteg szülő számára. A sorozat a gyerekszereplők kamasszá érésével párhuzamosan maga is ártatlan komédiából sokkal komolyabb irányba fordult, mára sokkal ambíciózusabbá vált, és egyre árnyaltabb képet nyújt a modern családról. Az új évadban a Martin Freeman és Daisy Haggard által megformált Paul és Ally már olyannyira nem bezzegszülők, hogy épp a szakítás küszöbén állnak. A sorozat negyedik évada négy epizóddal startolt el szeptember elején.

Bölcsőrablók

Hol és mikor? Apple Tv+ és szeptember 8.


Rév Marcell-rajongóknak kötelező a The Changeling, akkor is, ha ugyan végül csak egyetlen epizódban csodálhatjuk meg operatőri munkáját. A Victor LaVella regényéből készült hátborzongató tündérmesében egy férfi, Apollo különös álmokat és könyveket örököl egykori apjától, akinek szelleme most, hogy maga is apává válik, kísérteni kezdi. Apollo sikeres könyvkereskedő, látszólag rendbe tette az életét, ám a feleségével, Emmával közös gyermekük születése után az asszony először szokatlanul kezd viselkedni, majd borzasztó dolgot követ el, és eltűnik. Apollo a nyomába ered, és útja során szörnyű kalandokba keveredik, miközben egy másik, sokkal véresebb és horrorisztikusabb New York tárul fel a szeme előtt.

Isteni műszak

 Mikor és hol? Szeptember 6. és Netflix

A mentőorvosok gyorsasága és szakértelme már azelőtt eldöntheti egy súlyos állapotban lévő beteg sorsát, hogy beérnek vele a kórházba. Ebben a mentőautóban az orvos (Rába Roland) higgadt rutinnal kezeli a legbrutálisabb eseteket, a sofőr (Keresztes Tamás) eszeveszett tempóban navigál a pesti éjszakában, a hozzájuk csatlakozó újonc (Ötvös András) viszont hamar szembesül vele, hogy társai maguk döntenek a páciensek túléléséről. Bodzsár Márk első nagyjátékfilmjében literszámra fröcsög a vér és semmit nem ér a hippokratészi eskü, a valódi mentősök mégsem orroltak meg érte a rendezőre – podcastunkban is mesélt róla, hogy a mai napig kapja a szakmabeliektől a gratulációkat a morbid poénokkal teli fekete-komédiáért.

Hanna és nővérei

Hol és mikor? HBO Max és szeptember 11.


Az HBO Max-on a hónap kiemelt rendezője Woody Allen, akitől három alkotás is felkerül platformra: szeptember 4-én a Kairó bíbor rózsája, szeptember 18-án az Alice, a kettő között pedig a Hanna és nővérei válik elérhetővé, amely a különlegesen termékeny new york-i mester egyik kultikus alkotása - természetesen az Annie Hall és Manhattan mellett. A három lánytestvér története Csehov Három nővérén alapszik, bár inkább Bergman Fanny és Alexanderének modern változatában találjuk magunkat az első jelenetben, ahol egy hatalmas családi hálaadása elevenedik meg. Hannah (Mia Farrow) a legidősebb nővér, sikeres színésznő, odaadó feleség, és jó testvér. Hannah egyik húga a művészi ambíciótól fűtött Holly (Dianne Wiest) furcsa viszonyt ápol a rendező által megformált figurával - aki régebben Hannah férje volt, a másik a boldogtalan Lee (Barbara Harshey), aki bár egy idős festőművésszel (Max von Sydow) él együtt, de ellenállhatatlan vágyat éreznek egymás iránt Hannah férjével (Michael Caine).

A fekete pók

Filmio és szeptember 14.

Egy bátor, fiatal bába, aki paktumot köt az ördöggel, hogy megszabadítsa faluját a német lovagok sanyargatásaitól. Az ördög viszont a bábán keresztül pókok tömegét szabadítja rá a falura, és kezdetét veszi a jó és a rossz küzdelme az emberiségért. A XII. században játszódó, svájci-magyar misztikus kalandfilm Jeremias Gotthelf azonos című, 1842-es könyvének legújabb filmadaptációja. A svájci és német színészekkel együtt Gera Marina is játszik a hazánkban forgatott középkori filmben, a szerencsétlenűl járó falu egyik lakóját alakítja.

A nyalintás nesze

Hol és mikor? Filmio és szeptember 14.


Andrasev Nadja a magyar animáció fiatal egyik legizgalmasabb tagja, 2020-as Szimbiózis című filmjét több, mint száz fesztiválon vetítették - többek között Annecy-ban, és elhozta SXSW fesztivál zsűrijének nagydíját, amely Oscar-díjra kvalifikálta a filmet. Előző alkotása, a 2016-os Nyalintás nesze, amely Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült, szintén hangos sikert aratott: Annecy-n túl járt Palm Spingben, Szarajevóban, de Hiroshimaban, Los Angelesben és Hongkonban is, ráadásul számos díj mellett Cannes-ban, a Cinéfondation szekcióban is díjazták. A lakótelepi lakásban játszódó, kezdetben egészen hétköznapinak tűnő történet egyre álomszerűbbé válik, amikor kiderül, hogy a nő mennyire intim kapcsolatot ápol szobanövényeivel, majd a kukkoló cica (vagy emberi megfelelője) is felugrik hozzá egy kicsit nyalakodni. Igézően furcsa, sejtelmes látványvilágú animáció, amiben minden újranézéskor találhatunk egy eddig fel nem fedezett réteget.

Szabad lélegzet

Hol és mikor? Filmio és szeptember 14.

Létezik-e kitörés a nők számára a hetvenes évek Magyarországán? Ennek a kérdésnek a jellegzetes képsora a Szabad lélegzet című filmben látható: míg a férfiak pihennek, meccset néznek, a konyhában a nők szorgosan mosogatnak. Mészáros Márta játékfilmjei az elrendelt helyzetük ellen lázadó nők történetei. A rendező első alkotói korszakának legkiemelkedőbb alkotása ez a hű lélek- és korrajzot nyújtó film, melyben tetten érhető az 1968 társadalmi és politikai eseményei­ből fakadó, főként értelmiségi körökben érzékelhető kiábrándultság, kilátástalanság. Az intézetben felnőtt Jutka (Kútvölgyi Erzsébet) a szegedi kenderfonó munkáslánya, szállón él, és közegéből elvágyódva szerelmet, házasságot keres. Egy bölcsészhallgatóval, Andrással (Nagy Gábor) hozza össze a sors, de a lány hamar vívódni kezd. Mészáros a szereplőket körülvevő tér hiteles ábrázolására törekszik, így az Eltávozott nappal együtt ez a film is a hetvenes évek dokumentarista irányzatához kötődik. A filmet Koltai Lajos álmodozó képei és Szörényi Levente melankolikus zenéje is emlékezetessé teszik.

A gróf

Hol és mikor? Netflix és szeptember 15.


Pablo Larraín chilei rendezőre legkésőbb a Pinochet-diktatúra békés leváltását bemutató No című munkája óta odafigyel a nemzetközi közösség, és miután Hollywodban is sikeresen hagyta ott a kéznyomát (Jackie, Spencer), és közben haza-hazajárt szerzőiségét jobban kidomborító filmeket forgatni (Neruda, Ema), nem túlzás azt állítani, bármit is csináljon, arra érdemes odafigyelni. Hát még úgy, hogy legújabb rendezése elnyerte a legjobb forgatókönyv díját Velencében, és némileg a Drakulics elvtársra emlékeztetve, a vámpírmítoszon keresztül dolgozta fel hazája múltját. Igen, az El Conde egy újabb életrajzi film Larraíntől, azzal a meghökkentő csavarral, hogy a főszereplő Pinochet tábornok titokban vámpír. Itt, azt hiszem, meg is állhatunk, ez a film a rendező rajongóinak, a fekete komédiák és a horrorok szerelmeseinek és a Latin-Amerika történelme iránt érdeklődőknek is erősen ajánlott.

 

Take Me Please

Hol és mikor? Filmio és szeptember 21.


Én bizonytalan-elkerülő vagyok, az összes kapcsolatomból én léptem ki, pont a bizonytalanság miatt. Ez egy olyan meló, amit még el kell végeznem, de nem érzem, hogy a filmkészítés segítene, pedig erről szól a Take Me, Please! című animációm. Bár nem szüntette meg a belső nyomást, annyi hasznom lett belőle, hogy sokkal távolabbról tudom nézni a problémát, és nem adom át magam annak az érzésnek, hogy ezt a kapcsolatot feltétlenül szét kell rombolnom” - mesélte nekünk a rövid animációja készítéséről Hegyi Olivér. A Take Me Please-t, amely ötletes, naiv rajzaival azt az álomszerű és tudathasadásos állapotot jeleníti meg, amelyet egy fájdalmas szakítás után élünk át, nemrég az elmúlt évek legjobb kisfilmjei közé választottuk.

Hat hét

Hol és mikor? HBO Max és szeptember 23.

Az elmúlt évek talán legszebb, leginkább lelkesítő sikertörténetét produkálta a Hat hét. Tévéfilmként indult, egyszer vetítették itthon a tavalyi CineFesten, aztán sokáig nem, és a rendszeresen érkező fesztiváldíjak fokozták a kíváncsiságunk. Idén tavasszal végre a magyar mozikba is eljutott elragadtatott kritikák közepette, amelyeket a gyerekét örökbeadó kamaszlány története maradéktalanul is érdemelt. Torokszorítóan erős első játékfilm egy lehetetlenül nehéz dilemmáról. Román Katalinnak első főszerepében egyetlen hamis pillanata sincsen, Szakonyi Noémi és Vincze Máté biztos kézzel, kiváló stílusérzékkel építették köré a filmet. Aki még nem látta a Hat hetet, és ebből a válogatásból keres magának néznivalót, annak azt ajánljuk, kezdje ezzel.

Henry Sugar csodálatos története

Hol és mikor? Netflix és szeptember 27.

Wes Anderson most aztán tényleg elkényeztet bennünket, idén öt új rendezése is napvilágot lát. Nyáron mutatták be a mozik az Asteroid Cityt, szeptember végén pedig, 27. és 30. között minden egyes nap megjelenik egy rövidfilmes Roald Dahl-adaptáció tőle a Netflixen. Az író világát egyszer már nagy sikerrel ültette át filmre, ez volt A fantasztikus róka úr, szóval joggal bízhatunk abban, hogy most is elbűvölő feldolgozások születtek. Elsőként a Henry Sugar érkezik, amelyben a címszereplő (Benedict Cumberbatch) egy természetfeletti képességű indiai férfi révén nagy vagyonra tesz szert. A kisfilmekben a szereplők sokszor direkt a nézők felé intézik Dahl szavait, és a díszletek úgy cserélődnek körülöttük, mintha egy színi előadást néznénk.

Látom, amit látsz

Hol és mikor? Filmio és szeptember 28.

Szabó Mátyás filmrendezői bemutatkozása műfaját tekintve sci-fi, erős romantikus szállal. A Vilmányi Benett alakította Ábel érzékeny fiú, különleges képességekkel rendelkezik, ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így tud segíteni a megtalálásukban. Ábel egy gyermekmentést végző cégnél dolgozik, melyet a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) vezet. Ám minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. A Látom, amit látsz költői képekkel, csendes jelenetekkel rajzol fel egy különleges univerzumot, melyben a szerelemé a főszerep.

Az összeállítás első, publikált verziójában a Kojot négy lelke is szerepelt, mint szeptemberi online premier, de csak egy későbbi időpontban kerül fel a Filmióra, így kivettük belőle.