Maszkba burkolózva továbbra is látogathatjuk a mozikat, de megnyugtató a tudat, hogy az otthon kényelmében is izgalmas premierek várnak ránk. December második felének streaming premierjeiből válogatunk, hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek. Idén is érdemes lesz a karácsonyi lazulás közben a képernyő elé telepedni.

 

Swan Song

Hol és mikor? Apple TV+ és december 17.

A Holdfényért és a Zöld Könyvért is a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazott Mahershala Ali végre főszerepben is megcsillanthatja tehetségét. A közeljövőben játszódó sci-fi drámában egy családapát alakít, aki lehetetlen döntés előtt áll. Halálos betegséget diagnosztizálnak nála, de orvosa (Glenn Close) felajánl neki egy lehetőséget, amivel megkímélheti családját a gyásztól: egy tökéletes klónt, aki ott folytatja az életét, ahol ő majd abbahagyja. Csakhogy ehhez a férfinak el kéne hallgatnia az igazságot az állapotáról a felesége előtt.

 

A világítótorony

Hol és mikor? Netflix és december 18.

Két toronyőr veszi fel a “műszakot” egy elzárt szigeten álló világítótoronyban. A viharvert tengeri medvének (Willem Dafoe) és újonc társának (Robert Pattinson) egyaránt megvan a maga titka, az egyre csak tovább nyúló összezártság pedig idővel kétes minőségű alkoholtól és mitikus rémálmoktól fűtött őrületbe torkollik. Két bivalyerős színészi alakítás, kísérteties, fekete-fehér képi világ, éjfekete humor és partra vetett tengeri legendák teszik nehezen feledhető élménnyé Robert Eggers (A boszorkány) bizar alkotását.

 

A nyugalom tengere

Hol és mikor? Netflix és december 22.

Koreában Gong Yoo az egyik legmenőbb színésznek számít, míg a világ többi részén valószínűleg csak a Cannes-ban bemutatott Vonat Busanba - Zombi expresszből (Train to Busan) ismerik a nevét. Ha még így sincs meg, akkor a Squid Game-ből biztos mindenki emlékszik rá: ő a metróban lófráló ügynök, aki beszervezi a játékosokat. Most egy újabb sikergyanús Netflix-szériában játszik: szenteste debütál a nyolcrészes A nyugalom tengere című sci-fi-horror, melyben egy veszélyes holdbéli küldetés során az űrfelfedezők megpróbálnak mintákat gyűjteni egy elhagyott és szigorúan titkos kutatóállomásról, csak arra nem számítanak, hogy hullák fogadják őket.  

 

Fehér éjszakák

Hol és mikor? Cinego és december 23.

Azt mondják, hogy Ari Aster a válását dolgozta fel a Fehér éjszakákban. Nem tudjuk így van-e, mindenesetre az egyik legzsigeribb szakítós film, amit valaha láttunk. A családját elvesztő Dani elkíséri barátját és csoporttársait egy svéd faluba midsommart ünnepelni. Első látásra idilli hely furcsa szokásokkal, majd hamar kiderül, hogy a nyugati civilizációban felnőtt fiatalok számára elfogadhatatlan és felforgató hagyományokat ápolnak. A Fehér éjszakák nemcsak szimbolikájában, agyasságában és hatásmechanizmusában figyelemre méltó, azért is érdemes megnézni, mert a filmet Magyarországon forgatták, számos emblematikus tárgyat és táncot hazai szakemberek találtak ki, többek közt a főszereplő csodálatos virágruháját.

 

Magyarok

Hol és mikor? Filmio és december 23.

 

Magyar vendégmunkások érkeznek egy német gazdaságba 1943-ban. Semmit sem tudnak a háború részleteiről, Hitlerről is csak annyit hallottak, hogy egy katonaember, így a birtok másik végén álló barakkokban fogvatartott emberekről sem tudják, hogy kik azok és miért vannak ott. Fábri Zoltán Magyarok című filmjének szűk perspektívája szokatlan környezetbe helyez egy második világháborús drámát, a magyar parasztok benyomásaiból kirajzolódó mikrotörténelmen keresztül árnyalja a korszakról alkotott képünket. A Balázs József kisregényéből adaptált, Oscarra jelölt Magyarok nem az emblematikus helyszíneket és a kulcsfontosságú eseményeket vizsgálja, hanem a második világháború hétköznapi valóságát közelíti meg.

 

Ne nézz fel! 

Hol és mikor? Netflix és december 24.


Ritkán látható nagy számban sereglettek össze hollywoodi sztárok, hogy a tudtunkra adják, sőt inkább a fülünkbe ordítsák, hogy a vesztünkbe rohanunk. Adam McKay nem dokumentumfilmet, hanem politikai szatírát készített, így a klímaválság helyett egy filmesebb világvégét képzelt el, egy aszteroida fenyegeti a bolygónkat. Közben pedig szépen végigmegy azon a nagyon hosszú listán, hogy mi is a baj a jelen társadalmával. Szenzációhajhász és cinikus média, félnótás és még cinikusabb politikusok, felszínes sztárkultusz, általános apátia – és ez még csak az előzetes. A külföldi kritikák korántsem bíztatóak, de mi azért beiktatjuk karácsonyi programnak A nagy dobás rendezőjének legújabb filmjét.

 

Nyitva

Hol és mikor? Filmio és december 30.

Goda Krisztina Csak szex és más semmi-je után 13 évvel Nagypál Orsi lehelt új életet a romantikus vígjáték műfajába. Első nagyjátékfilmje egyszerre szórakoztató, drámai és romantikus, bátran nyúl hozzá a szexualitás és a tabuként kezelt nyitott kapcsolatok témájához. Pontosan ebbe vág bele Radnay Csilla és Kovács Lehel karaktere, akik öt év meghitt monogámia után, a besavanyodástól félve megpróbálják mások felé is kinyitni a kapcsolatukat. Nagypál Orsi magabiztosan lavírozik a műfaj kötelező elemei és a váratlan fordulatok között, miközben a legkisebb szerepekre is parádés színészeket helyez. A Nyitva nagyszerű bizonyítéka annak, hogy helye van a nagyfilmes rendezők között.

 

Hasadék

Hol és mikor? Cinego és december 26.


Bálint (Molnár Levente) egy budapesti orvos, aki édesapja halála miatt tér vissza a Máramarosi-havasokban fekvő szülőfalujába. Itt él tizenhét éve nem látott fia, Simon (Babai Dénes), akit az öreg nevelt, de most gyám nélkül maradt. A fiú dolgát Bálintnak kéne megoldania, de ezt az is megnehezíti, hogy a srácnak komoly tartozása van a helyi maffiózó (Orbán Levente) felé. Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmje félig apa-fiú dráma, félig túlélő thriller, amit a sűrű erdőhöz és meredek hegyekhez hasonlóan nem könnyű megközelíteni, viszont számos értéket rejt, ami miatt megéri a fáradtságot.

 

Az elveszett lány

Hol és mikor? Netflix és december 31.

Maggie Gyllenhaal generációja egyik legjobb színésznője, 2021 utolsó napján pedig kiderül, hogy rendezőként is megállja-e a helyét, a velencei filmfesztiválon elnyert legjobb forgatókönyv díja mindenesetre jó jel. Első filmje Elena Ferrant regényén alapszik, és egy egyedül nyaraló középkorú nő kálváriáját mutatja be, ahogy egy fiatal anyával és lányával való találkozás felébreszti benne a saját lányával való problémás kapcsolatát. Gyllenhaal első dobásra fantasztikus színészeket toborzott össze maga mellé: a főszerepet alakító Olivia Colman sosem hibázik, és izgalmas partnere lesz Dakota Johnsonnak, akinek a Suspiria remake-je óta várjuk a következő nagy alakítását. Reméljük, hogy ez lesz az.