Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb film- és sorozatkínálatából ajánlunk olyan darabokat, amiket kihagyhatatlannak tartunk. Alább a Netflix, az Apple TV+, az HBO Max, az Amazon Prime, a Cinego, az RTL+ és a Filmio kínálatából szemezgetünk. A cikket Babos Anna, Herczeg Zsófi, Horváth Bálint, Pozsonyi Janka és Varga Dénes állította össze.

Nagykarácsony

Hol és mikor? Netflix és december 1.Itt a december, a szolgáltatók giccsbe fulladó, egymással simán felcserélhető karácsonyi filmekkel próbálják a képernyő elé ültetni az előfizetőket Van azonban egy minőségi műfaji ajánlatunk, mostantól a Netflixen is elérhető a Nagykarácsony. Megnevettet és romantikus felhőbe burkol, mivel üdítő gyakorisággal vannak benne emlékezetes poénok és a nagyszerű színészek őszinte bájt kölcsönöznek a filmnek. Ötvös András remek a férfiasságában elbizonytalanodó főhős szerepében, Zsigmond Emőkénél senki nem tudja karakánabb és elbűvölőbb módon azt mondani, hogy a szeplőtelen fogantatás nem vicc, az ördögien nevető Szabó Kimmel Tamás pedig a film titkos fegyvere.

 

Ott torony volt: Víg Mihály-portré

Hol és mikor? Cinego és december 1.


A 80-as évek virágzó magyar undergroundjának megkerülhetetlen alakja Víg Mihály, a Trabant és a Balaton alapítója, Tarr Béla kedvenc zeneszerzője, a Sátántangó főszereplője. Róla és erről a különleges korszakról szól ez a családi archívokkal és sosem látott koncert- és performansz felvételekkel teli portréfilm, élete legfontosabb pillanatain, személyes tragédiáin és az őt körülvevő alakok tablóján keresztül egy különleges és sokszínű művész gondolkodásmódja, és az egész kor szellemisége kirajzolódik.

Troll

Hol és mikor? Netflix és december 1.


A skandináv mitológia híres szörnyei a trollok, behemetót erdei lények, akik előszeretettel táplálkoznak emberhússal. A norvég Netflix filmjében egy hegynyi-méretű szörnyeteg ébred fel ezer éves álmából, és természetesen azonnal óriási pusztításba kezd, a nemzeti katasztrófát pedig csak a főhősök kicsiny csapata állíthajta meg. Roar Uthaug rendező filmjében a műfaji megközelítés ígérkezik a legizgalmasabbnak, ugyanis amíg a trollok fanastyk- és szörnyfilmekben is sokszor megjelentek már, Roldan Emmerich-szerű katasztrófafilm még egész biztosan nem készült eddig róluk.

Csendes otthon (1958)

Hol és mikor? Filmio és december 1. 

Zenthe Ferenc és Galambos Erzsi a Csendes otthon című filmben (fotó: NFI)

Bán Frigyes 1958-as romantikus komédiájának főszereplője Zenthe Ferenc és Galambos Erzsi. Egy véletlen folyamán mindkettejüknek kiutalják ugyanazt a lakást. A zeneszerző és a gyógyszerész hiába próbálja tisztázni a helyzetet a hivatalban, a kétszobás lakásban együtt kell élniük, amíg a bürokrácia kerekei őrölnek. Persze ehhez a jegyeseiknek is lesz egy-két szavuk, a félreértésekből és vitákból pedig akár még egy új szerelem is szövődhet.

Utolsó befutók 2. évad (Slow Horses)

Hol és mikor? AppleTV+ és december 2.Gary Oldman meglebegtette, hogy az Utolsó befutók akár az utolsó állomása is lehet a sok évtizedes mozgóképes karrierjének. A tavasszal megjelent első évad alapján méltó búcsú lenne számára ez a kémvígjáték: a cinikus humort úgy használják az alkotók, hogy azzal mindig a legjobb pillanatban csavarnak egyet a történeten vagy a karakterek viszonyrendszerén, és persze a brit színész szokás szerint fantasztikus benne. Egy csapzott külsejű, alkoholszagú, állandóan gúnyolódó kémfőnököt játszik, akinek a csapatába csak büntetésből lehet kerülni, és mégis, ahogy az elsőben, alighanem a most következő évadban is bebizonyítják, hogy hiába tűnnek szerencsétlen társaságnak, valójában meglepően jók a szakmájukban.

 

Benedetta

Hol és mikor? HBO Max és december 2.


Paul Verhoeven legújabb filmje egy nagy életmű tipikus darabja, a szó leggazdagabb értelmében. Verhoeven történeteiben vulgáris és intellektuális minőségek keverednek, provokatív filmjei egyetemes ellentéteket bontakoztatnak ki, külső, társadalmi és belső, lelki feszültségeket hoznak a felszínre. A rendező a Benedettában egy apáca történetét dolgozza fel, aki egyszerre keveredik leszbikus kapcsolatba egy társával és éli meg saját szexualitását Jézussal. Az egyház álszentségének kritikájánál izgalmasabb aspektusa a filmnek Verhoeven vallásértelmezése: a hitben a szubjektív megélés igazsággá válik. Ahogyan az elvont gondolatok keverednek a pornográf jelenetekkel, úgy vegyülnek a magasztos szimbólumok közé ütős gegek, úgy váltakoznak a monumentális képek és a trash vizuális megoldások.

Lady Chatterley szeretője

Hol és mikor? Netflix és december 2.


D. H. Lawrence nagy port kavaró, 1928-as regénye (amelyben először használták írásban szexuális aktusra vonatkozóan a ‘fuck’ kifejezést) az elmúlt évtizedekben számos filmes feldolgozást kapott, nem is csoda, hiszen az arisztokrata nő és a munkásosztályból származó szeretőjének érzéki viszonya kortól, nemtől, szexuális identitástól függetlenül még mindig sokak fantáziáját megmozgatja. Most Laure de Clermont-Tonnerre öltözteti új köntösbe Lady Chatterley-t, főszereplőnek pedig a két legszebb és legizgalmasabb fiatal brit színészt, A korona Dianáját, Emma Corrint, és Jack O’Connellt ereszti egymásnak, hogy együtt induljanak egy erotikától fűtött, botrányos utazásra.

Bereményi kalapja

Hol és mikor? Filmio és december 5.


Író, rendező, forgatókönyvíró, dalszerző – Bereményi Géza egyike a kevés kortárs polihisztornak, aki a művészet számos ágában képes maradandót alkotni. Jellemző azonban, hogy sokan csak egy szeletét, mondjuk az Eldorádót vagy Cseh Tamás dalait ismerik a még mindig bővülő életműből. Papp Gábor Zsigmond portréfilmje ezen igyekszik változtatni, interjúk mellett játékfilmes jeleneteket is használ, Bereményi az Eldorádóban saját gyerekkori énjét alakító Tóth Barnabással idézi meg életének fontosabb állomásait.

Toprini nász (1939)

Hol és mikor? Filmio és december 8.


A később André de Toth néven amerikai karriert építő rendező Csermely Gyula regényét Mihály Istvánnal közösen átdolgozva rendezett romantikus kémtörténetet. Az örök csábító Jávor Pál és tüzes, játékos Tolnay Klári főszereplésével készült film története szerint az első világháború előtt Mányai főhadnagyot egy orosz kémhálózat leleplezésével bízzák meg, a kémkedéssel gyanúsított toprini gróf oroszországi birtokán élő grófnéban pedig váratlan szövetségesre lel. A film zeneszerzője Fényes Szabolcs volt, a Balalajka sír az éjben, vagy a Bevallom, rég tetszik maga nékem című dalok pedig a korszak igazi slágereivé váltak.

Az utolsó filmcsillagok (The Last Movie Stars)

Hol és mikor? HBO Max és december 8.Paul Newman és Joanne Woodward karrierjének és szerelmének történetét hatrészes dokumentumfilm-sorozatban dolgozta fel Ethan Hawke, melyben a színészházaspár hangját George Clooney és Laura Linney adja. Aki esetleg aggódna a hossz miatt, a rendező megnyerő stílusban rajong a két filmcsillagért, Scorsesétől Paul Schraderig a filmművészet számos alakja mesél Newman és Woodward hihetetlenül gazdag életművéről, akiknek a magánéletük, csalódásaik és fájdalmaik sem maradnak titokban. A sorozatot számos filmrészlet teszi még emlékezetesebbé, a klasszikusok mellett olyan felfedezésre váró közös munkáik is előkerülnek, mint a Párizs blues vagy a Rachel, Rachel. Fél évet kellett rá várnunk, Amerikában már nyáron kijött, viszont tökéletes karácsonyi néznivaló, hiszen többek között a szerelem szépségéről és erejéről szól.

 

Guillermo del Toro: Pinokkió

Hol és mikor? Netflix és december 9.


Idén már láthattunk egy újabb Pinokkió-feldolgozást, ám Robert Zemeckis “élő szereplős” darabját dicsérve jókorára nőne bizony az orrunk.Viszont itt van Guillermo del Toro stop motion verziója, ami már csak a technikája miatt is lenyűgöző. A projekt Gris Grimly húsz évvel ezelőtti Pinokkió-átirata és rajzai alapján készült, aki híresen vonzódik a sötét mesékhez, munkái inspirációját a klasszikus horrortörténetek adják. Már ez is elég lenne az izgalomhoz, de a stop motion Pinokkió forgatókönyvét ráadásul del Toro az Adventure Time írójával, Patrick McHale-lel közösen jegyzi. Az előzetes alapján del Toróék igazán lehengerlően hajtanak főt nemcsak a klasszikus esti mesék és a fantasy kalandok, hanem az animáció egyik legnemesebb formája előtt is.