Kikapcsolódni járok a moziba, minek szembesüljek ott is a mindennapok frusztrációival? - Gyakorta hallható vagy olvasható kommentben ez az elzárkózás a hétköznapi szituációkból építkező drámákkal szemben. A Cannes-ban, majd Szarajevóban is díjat nyert Egy nap viszont rácáfolt erre a nézői attitűdre, eddig 9 449-en voltak arra kíváncsiak, hogyan próbál a vészesen leterhelt családanyát játszó Szamosi Zsófia átvészelni egy napot. Egy kicsit árnyalja azért a képet, hogy ebben a nézőszámban az elő- és a filmünnepes vetítések is benne vannak, szóval a film első hétvégéje pár ezerrel kevesebb ennél.

Szilágyi Zsófia elsőfilmjében a szó hollywoodi értelmében semmilyen filmszerű dolog nem történik, csupa ismerős probléma merül fel benne, adósságok, állandó versenyfutás az idővel vagy a gyerekek ide-oda hurcolása, mégis olyan izgalmas tud lenni, mint a legjobb thrillerek. Ez a film rólunk szól, percenként szúrhat belénk a felismerés, hogy ezt mi is átéltük, és a valóságnak ezt a lebilincselő sűrítményét úgy tűnik, hogy befogadták a nézők.


A premierfilmek közül egyedül a legújabb Lisbeth Salander-történetre, az Aki nem öl meg-re fogyott több jegy, szám szerint 10 907 darab, az Egy nap a Pizzarománc című romkomot és a Dakota Johnsont vérben táncoltató Sóhajok-at is előzte. A magyar produkció az ötödik legnézettebb film volt a hétvégén, az Inkubátor program támogatásával létrejött elsőfilmek közül messze ez vette a legjobb rajtot, A hetedik alabárdos 1509, a Virágvölgy pedig 1109 nézőt tudott becsábítani az első hétvégéjén.

Az X – A rendszerből törölve nem tudta megismételni Ujj Mészáros Károly elsó nagyjátékfilmjének a bravúrját, a Liza, a rókatündér-re többen voltak kíváncsiak a második hétvégéjén, mint az elsőn. A borongós thriller 12 733 eladott jeggyel nyitott, a második hétvégén ennek már csak nagyjából a fele,  6481 jött össze. Az X jelenleg 25 750 nézőnél tart.

Lénárdt Laura és Kovács Lehel a Nyitva című filmben (fotó: MegaFilm)

A negyedik hete futó Nyitva a hétvégén köszönthette a 45 ezredik látogatóját, Nagypál Orsi szexkomédiájára 45 939 jegyet váltottak eddig. A Ruben Brandt, a gyűjtő-t premier előtti vetítéseken 3571-en látták eddig, az Oscar felé kacsingató animációs film november 15-től lesz látható széles körben.

A 2018-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi

Valami Amerika 3 – 101 276 fő
Nyitva - 16 938 fő
Napszállta - 15 587 fő
X – A rendszerből törölve – 12 733 fő
Lajkó – cigány az űrben – 12 323 fő
Egy nap – 9 449 fő
A hentes, a kurva és a félszemű – 6 758 fő
Vándorszínészek – 3 916 fő
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) – 3021 fő
Genezis – 1 165 fő
Virágvölgy – 1 109 fő
Volt egyszer egy téka - 1 010 fő