A magyar rendezőnő első játékfilmjét a Kritikusok Hete című válogatásban mutatták be a 71. cannes-i filmfesztivál programjában. A filmről mi is a helyszínről nyilatkoztunk, "Szilágyi Zsófia egyszerű és tiszta első filmje mély nyomokat hagy, hőseiben sokan magukra ismernek"írtuk az Egy napról. A FIPRESCI tagjai a Rendezők Kéthete és a Kritikusok Hete szekciókba meghívott legjobb első és második filmek közül, a nemzetközi zsűritől függetlenül jutalmazta az általuk legjobbnak vélt alkotást, a díjat a cannes-i fesztivál hivatalos díjkiosztása előtt néhány órával a fesztiválpalota egyik különtermében jelentették be.

Egy nap: Je Suis Magyar Anya

Az Egy nap konfliktusai mindenki számára ismerősek, ismerünk Annákat és Szabolcsokat akiknek széthullóban van a kapcsolata, beteg a gyerekük vagy elmaradásaik vannak. A rendező nem csak nagyszerű megfigyelő, hanem hatalmas empátiával bánik a főhősével, a szép pillanatokat is észreveszi a krízis kellős közepén, a gyerekek ártatlanságát, vagy hogy a bajban egy vadidegen siet az anya segítségére.

A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, amelyben a francia elnök, Michel Ciment, a Positif című filmes szaklap főszerkesztője mellett Belgium, Brazília, Chile, Franciaország, Hollandia, Nagy Britannia és Németország vezető filmkritikusai foglaltak helyet.

A zsűri indoklása szerint "Szilágyi Zsófia figyelemreméltó magabiztos bemutatkozásában a pontos kamera és az erőteljes rendezés egy teljesen hétköznapi helyzet rendkívüli feszültségét és intenzitását érzelmekkel, humorral, drámaian jeleníti meg". Miután a rendező és a film alkotói már hazautaztak Magyarországra, a szervezők Szilágyi Zsófia rövid köszönő üzenetét felolvasták a díjátadón a megjelent újságíróknak. "Nagyon örülök ennek a díjnak, mert a fesztiválvetítéseken azon aggódtam, hogy érthető-e ez a magyar történet a nemzetközi közönségnek. Ezek szerint érthető" - mondta a rendező.

Az Egy nap cannes-i csapata a premieren / Fotó: Pozsonyi Janka

"A kritikusok megértették a filmnek a szellemi értelemben vett tétjét, azt, hogy az Egy nap kísérlet volt arra, hogy az átlagos hétköznapi valóságot, a háromgyerekes nők valóságát meg lehet-e érdekesen mutatni. A díjnak az az üzenete, hogy igen" - hangsúlyozta. Szilágyi Zsófia első mozifilmje Szamosi Zsófia főszereplésével egy háromgyerekes anya egy napját meséli el, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül. Az aprólékos részetekkel realista módon bemutatott mindennapi események mögött a feszültséget a nő házassági válsága és családja szétesése miatti félelme adja, amelynek megakadályozására a napi rohanásban egyszerűen nem marad lehetősége.

Az Egy nap meghívást kapott június 6. és 17. között megrendezésre kerülő Sydney filmfesztivál versenyprogramjába is, amelynek fődíját tavaly Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című alkotása nyerte el. Szilágyi Zsófia alkotása esélyes még az Arany Kamera díjra is, amit a fesztivál összes elsőfilmes versenyzője között osztanak majd ki, a szombat esti díjátadón. A FIPRESCI-zsűri az Egy nap mellett, a versenyprogramból a koreai Burning című filmet, amelyről itt írtunk,  az Un Certain Regard szekcióból pedig Lukas Dhont Girl című filmjét jutalmazta, amiről szintén jó véleménnyel voltunk.

Forrás: MTI