Sós Ágnes

A 20 alkotást felvonultató dokumentumfilm-versenybe három magyar alkotás kapott meghívást. Az Ítélet Magyarországon és a Besence Open mellett Sós Ágnes Szerelempatakja is a szekcióban versenyez. A mélyen érzelmes és szabadszájú alkotás egy sajátos hangvételű dokumentumtanulmány a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. (Olvasd el kritikánkat!)

Filmhu: Hol voltál és mit csináltál, amikor megtudtad, hogy a filmed bejutott a szarajavói fesztiválra?

Sós Ágnes: Rada Sesic, aki a  fesztivál dokumentumfilmes szekciójának összeállításáért felelős, már tavaly - amikor elkészült a filmem - meghívott, annyira beleszeretett, ragaszkodott a Szerelempatakhoz. Emiatt és a fesztiválszabályok miatt alig engedték el más fesztiválra a régióban. Különben talán személyesen el sem jöttem volna most ide, annyi munkával jár az 1. Budapest International Documentary Festival (www.bidf.hu) szervezése, amely szeptember 24-től 28-ig tart, és én vagyok az egyik fesztiváligazgató.

Úgyhogy hasonló cipőben járok most, mint Radáék…

szerelempatak sos
Sós Ágnes a Szerelempatak forgatásán

Filmhu: Mit vársz a fesztiváltól?

S. Á.: Igazság szerint én nem várok semmi különöset. Drukkolok a szervezőknek, és szeretném, ha olyan film nyerne díjat, amelyik megérdemli. Sokféle szempont létezik. Nálam csak egy. A minőség.

Filmhu: Kit viszel magaddal a stábból?

S. Á.: A stábból „véletlenül” itt van az egyik operatőr, Petróczy András, akivel több, mint húsz éve „osztom meg az életem” – ez így elég jól hangzik… (A Szerelempatak vezető operatőre Lovasi Zoli volt, de a filmet én is és András is forgattuk – három évig). Egyébként stáb ritkán van jelen, mert a fesztiválok általában csak a rendezőt tudják meghívni, a költségeit fizetni.

Filmhu: A Láthatatlan húrok című filmed már megjárta Szarajevót. Milyen emlékekkel térsz vissza a fesztiválra?

S. Á.: Nagyon jók az emlékeim. Az előző filmemen is telt ház fogadott. Alig akartak a nézők elengedni.

Kiválóan szervezett fesztivál, színvonalas, barátságos. Szarajevó maga pedig egy fantasztikusan színes, toleráns város. Itt mindenki mindenkivel megfért, míg az emberi butaság, kegyetlenség bármikor a történelem folyamán bele nem szólt. Sokat szenvedett, kiváló emberek élnek itt. Gyakorlatilag a megszállás alatt született a fesztivál. Független szabad akaratból. A világon mindenhol az alulról szerveződés az igazi. Bár mégsem ennyire nehéz körülmények között születik, de ez igaz az általunk szervezett 1. rangos Budapest International Documentary Festivalra is.

szerelempatak01 600

Filmhu: A zsűri elnöke idén Tarr Béla lesz. Neked melyik a kedvenc Tarr-filmed?

S. Á.: Jajjaj. Nem tudom, nincs kedvencem.

Filmhu: Melyik filmre vagy a leginkább kíváncsi a Szarajevóban bemutatásra kerülő alkotások közül?

S. Á.: Nagyon sok filmet láttam már más fesztiválokon, ahova hívtak (kb. 15 fesztiválon voltam az elmúlt évben a Szerelempatakkal), és a BIDF miatt is rengeteg filmet meg kellett nézzek. Szinte nincs itt olyan dokumentumfilm, amit ne láttam volna. Talán játékfilmet, ha lesz időm, keresek. Bár a dokumentumfilmek szerelmese vagyok nézőként is.

Filmhu: A hivatalos szakmai programokon kívül, mire szakítasz még időt a városban?

S. Á.: Újranézem ezt a színes, izgalmas várost. Mellékesen elhoztam, most először egy fesztiválra, a gyerekeimet (persze saját költségen :), mert ezt a hangulatot, helyet, nekik is látni kell. Meg specialitásokat enni…

Épp megszólalt a müezzin, miközben írok a szállodai szobában… szép.


Szerelempatak - előzetes

 

Vácz Péter

A Nyuszi és Őz című fesztiválkedvenc animációs film Szarajevóban a gyerekfilmes válogatást gazdagítja. (Olvasd el a rendezővel készített korábbi interjúnkat!) A barátságról, elfogadásról, valamint a 2D és 3D világok egymás mellett létezéséről szóló történet 2013-ban a MOME produkciójában, diplomafilmként készült.

Filmhu: Hol voltál és mit csináltál, amikor megtudtad, hogy a filmed bejutott a szarajavói fesztiválra?

Vácz Péter: Épp Berlinbe költöztem és a lakásban rendezkedtem, amikor kaptam egy kedves meghívó emailt a fesztivál gyerekprogramjának szervezőjétől. Már egy évvel korábban is neveztem Szarajevóba a filmem kevesebb sikerrel, így most külön örültem a megtiszteltetésnek.

vacz es oz 600
Vácz Péter Őzzel (fotó: Molnár Péter Miklós)

Filmhu: Mit vársz a fesztiváltól?

V. P.: Azt várom, hogy minél több boldogan mosolygó gyerek és felnőtt jöjjön ki a vetítésről, kavargó gondolatokkal a fejükben. Ennél többet kívánni nem tudok.

Filmhu: Kit viszel magaddal a stábból?

V. P.: Ha mennék, akkor Bertóti Attilát, a film alkotótársát biztos hívnám, azonban sajnos az idei szarajevói fesztiválon nem tudok részt venni más elfoglaltságok miatt, de Nyuszi és Őz már ott vannak és a stáb helyett is kibohóckodják magukat a vörös szőnyegen.

Filmhu: A filmed két év alatt bejárta már az egész világot. Mit gondolsz, Szarajevó mennyiben lesz más?

V. P.: A fesztiválok olyanok, mint mi emberek - nagyon különböznek egymástól és az élmény nagyban függ attól is, hogy milyen hangulatban veszek részt rajtuk. Van, ami bulisabb, van, ahol napokat töltök a mozitermekben, néhol erősebb, néhol gyengébb a filmes felhozatal, de eddig minden fesztiválélményemet az ott megismert emberek és a velük lezajlott beszélgetések határozták meg.

nyuszi sarajevo2 600
Nyuszi a vörös szőnyegen pózol - Nézz még több képet a fesztiválról!

Filmhu: A zsűri elnöke idén Tarr Béla lesz. Neked melyik a kedvenc Tarr-filmed?

V. P.: Sajnos még egyet se láttam, csak a megszerzésükig jutottam. Hátha ez a kérdés inspiratívan hat és végre találok rá alkalmat, hogy megnézzem őket. Valószínűleg a Werckmeister harmóniákkal fogom kezdeni...

Filmhu: Szerinted mi a legjobb dolog a szarajevói filmfesztiválban?

V. P.: Hogy szív alakú a logója.

Olvass még több cikket, interjút a fesztiválról!Nyuszi és Őz - előzetes