A hét első napján Móricz Zsigmond művének klasszikus adaptációja mutatja be, hogyan virágzott már a régi idők Magyarországán is az  urambátyám világ. A Rokonok egy kisvárosi hivatalnok története, akit hirtelen főügyésszé neveznek ki a település elöljárói. A becsületes csinovnyik azonban hamar rájön, hogy a városvezetésnek csak a jó hírnevére van szüksége a korrupciós ügyek leplezéséhez – ráadásul állítólagos rokonai is megrohamozzák, akik szintén rajta akarnak nyerészkedni.

Az esti órákban a Sziget Fesztiválra látogatunk ki: A Free Entry című, 2014-es film teljes egészében a zenei fesztiválon játszódik, ahová két tini lánynak sikerül hamis belépővel belógnia. Betti és 'V' a nagy bulizás közben szem elől téveszti egymást, így Betti nekilát felkutatni barátnőjét a népszerű fellépőktől hangos éjszakában. (Interjúnk a film rendezőjével itt olvasható.)

Máriássy Félix: Rokonok

Keddre virradóan egy szürreális western érkezik a chilei születésű mozimágus, Alejandro Jodorowsky tolmácsolásban: A vakond címszereplője egy kőszívű fegyverforgató, aki térdig gázol a vérben, de számos stáción keresztül vezető útja során mégis a spirituális megtisztulás nyomába ered a sivatagban. Valamiféle megváltás jól jönne Péternek, a befektetési bankárnak is Török Ferenc Overnight című filmjében – a fiatal bróker nagy zűrbe kerül, amikor legnagyobb ügyfele kihúzza a szőnyeget a lába alól, közben pedig egy pozitív terhességi tesztet is a kap a postán, természetesen egy ismeretlen feladótól.

Ebéd után Cserhalmi György, Szabó Győző, Schell Judit és Kamarás Iván nem a Hajógyári, hanem egy lakatlan sziget felé veszik az utat a Vademberek-ben, ami egy csónaktúrázó csapat és egy szerb matróz konfliktusa körül bonyolódik.

Alejandro Jodorowsky: A vakond

Szerdán az Intim fejlövés négy kendőzetlen történetet tár elénk, amelyek egy sztriptíz bárban fonódnak össze. Este Tim Burton mókásan groteszk kísértetmeséje, a Beetlejuice riogat, főszerepben egy csak jobblétre, de nem örök nyugalomra szenderült házaspárral (Geena Davis és Alec Baldwin), akik egy beszámíthatatlan lidérc (Michael Keaton) segítségével próbálják elűzni a házukba befészkelt újgazdagékat.

Csütörtök délután a Valami Amerika első részével ismét meggyőződhetünk arról, hogy Herendi Gábor 2002-ben bemutatott vígjátéka nem véletlenül vált az első igazi hazai blockbusterré. Este a magyar származású Frank Darabont második legjobb börtöndrámája, a Halálsoron a varázserejű elítélt (Michael Clark Duncan) és a jószívű foglár (Tom Hanks) különleges barátságáról, valamint a villamosszék szakszerütlen használatának veszélyeiről mesél.

Gyöngyössy Imre: Jób lázadása

Péntek délben Kristóf, a magánzó (Bodrogi Gyula) előbb kutyába nem vett cselédként, majd magánkopóként próbál boldogulni. Este Jób (Zenthe Ferenc) és felesége, Róza (Temessy Hédi) megpróbáltatásairól szól a holokauszt idején játszódó Jób lázadása. Szombat hajnalban két szabályszegő tanárral találkozhatunk: elsőként Robin Williams kavarja fel progresszív módszereivel egy konzervatív fiúiskola tanmenetét a Holt költők társaságában, majd Ámbár tanár úr (Koltai Róbert) hajt rá csinos diákjára (Dobó Kata) az 1998-as komédiában.

Főműsoridőben a Gyula vitéz télen nyáron egy egyszerű munkásból egy csapásra országosan ismert tévésztárt csinál, aki nem is sejti, hogy mire vállalkozik, amikor elfogadja a Tenkes kapitányára hajazó tévésorozat főszerepét. Vasárnap Leon, a profi (Jean Reno) fogad maga mellé bérgyilkos tanoncot (Natalie Portman). Délután megismerhetjük Sándor Móricz gróf, alias Ördöglovas kalandjait, este pedig Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt alkotása, a Testről és lélekről kíván szarvasokban gazdag álmokat. 

augusztus 13., hétfő

Rokonok (r.: Máriássy Félix) / Duna World / 11:15 
Free Entry (r.: Kerékgyártó Yvonne) / Film4 / 21:55 

augusztus 14., kedd

A vakond (r.: Alejandro Jodorowsky) / Film Mánia / 01:10 
Overnight (r.: Török Ferenc) / TV2 / 01:20
Vademberek (r.: Szurdi Miklós) / Film Mánia / 13:10 

augusztus 15., szerda

Intim fejlövés (r.: Szajki Péter) / Film Cafe / 00:45
Beetlejuice – Kísértethistória (r.: Tim Burton) / Sony Movie Channel / 21:00

augusztus 16., csütörtök

Valami Amerika (r.: Herendi Gábor) /aMC / 14:45 
Halálsoron (r.: Frank Darabont) / VIASAT3 / 20:55

augusztus 17., péntek

Kristóf, a magánzó (r.: Zsurzs Éva) / Duna World / 11:25 
Jób lázadása (r.: Gyöngyössy Imre) / M5 / 21:15 

augusztus 18., szombat

Holt költők társasága (r.: Peter Weir) / VIASAT3 / 00:20
Ámbár tanár (r.: Koltai Róbert) / RTL Klub / 04:05 
Gyula vitéz télen-nyáron (r.: Bácskai Lauró István) / Duna World / 21:40

augusztus 19., vasárnap

Leon, a profi (r.: Luc Besson) / Mozi+ / 03:15 
Ördöglovas (r.: Hamza D. Ákos) / Duna TV / 15:35
Testről és lélekről (r.: Enyedi Ildikó) / HBO / 23:20 

 

Borítókép: Free Entry