Féltünk, hogy a szokásos év eleji pangás miatt nehéz lesz ígéretesnek tünő vagy már korábban sikeresen bevizsgált filmekkel megtölteni az ajánlónkat. Félelmeink alaptalannak bizonyultak, a következő két hétben is könnyedén elfoglalhatja magát az, aki minél kevesebb időt akar az otthonától távol tölteni. Január második felének streaming premierjeiből válogatunk, hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek a cikkben.

Természetes fény

Hol és mikor? Filmio és január 16.


Egy magyar alakulat partizánokra vadászik Szovjetunió megszállt területein. Természet, falu és ember egybemosódik a táj szürkeségében, mintha mindent az uralma alá hajtana valamilyen gonosz erő. Mit tehet ilyenkor egy parancsot teljesítő katona, akiben ott pislákol az emberség? A Természetes fény kíméletlenül pontos realizmussal szembesít a II. világháború magyar szerepvállalásának egyik, a mai napig kellően ki nem tárgyalt, sötét epizódjával. Nagy Dénes rendező egészen Lettországig ment a tökéletes helyszínért, megrendítő víziójáért Ezüst Medvével jutalmazták a Berlinálén.


A bálnavadász fiú
(The Whaler Boy)

Hol és mikor? HBO GO és január 16.


A kamasz Leshka egy elzárt falu lakója, valahol a Bering-szoros orosz partján. A bálna vadászattal foglalkozó település egyetlen kapcsolata a világgal az internet, a fiú gondolatait pedig rabul ejti egy csinos, amerikai webcam-model. Elhatározza, hogy megkísérli a lehetetlent, és átkel az óceánon, hogy eljusson a lehetőségek országába és megtalálja szerelmét. Philipp Yuryev rendezői bemutatkozása egyszere kisrealista és álomszerű, drámai és humoros felnövéstörténet. Nem bánjuk meg, ha fiatal főhősét elkísérjük erre az utazásra.


Kedves elvtársak!

Hol és mikor? Cinego és január 20.


Igazi luxusnak számító Unicumot húz elő a táskájából a Kedves elvtársak! hősnője, az alkoholista apja azonban nem szívesen dönti le a fekete nedűt, ő ugyanis inkább vodkázna. A veterán orosz rendező, Andrej Koncsalovszkij ilyen és ehhez hasonló apróságokkal festi meg a jellegzetes szovjet kisvárosi korhangulatot, ahol aztán hirtelen elszabadul a pokol. A mai napig alig ismert novocserkasszki mészárlás eseményeit feldolgozó film hiánypótló történelemóra, ami picit közelebb visz a kíméletlen szovjet diktatúra megismeréséhez. 


Spirál

Hol és mikor? Netflix és január 20.


Bence (Bogdan Dumitrache) és Janka (Kiss Diána Magdolna) a férfi apjától örökölt horgásztó forgalmát igyekeznek fellendíteni, de nem tudnak mit kezdeni a tavat sújtó rejtélyes halpusztulással. A tóban felborult a természetes egyensúly, és a tulajdonosainak élete is ehhez hasonlóan alakul. Felméri Cecília első nagyjátékfilmje párkapcsolati drámának indul, de egy hitchcocki fordulattal kibillenti, és befelé forduló lélektani thriller lesz belőle. Érzékenyen használja az évszakok szimbolikáját az ember kapcsolatait elátkozó, ismétlődő mintázatok felfedésére.


Munich: The Edge of War

Hol és mikor? Netflix és január 21.


Az 1938-as, Csehszlovákia feldarabolásának kezdetét jelentő Müncheni egyezményt úgy adták el Európában, mint amivel megakadályozták a következő világháború kitörését. Utólag már tudjuk, a brit miniszterelnök és társai a lehető legmagasabb szinten űzték az önbecsapást. A történelmi thriller végét tudjuk, de így is minden bizonnyal izgalmas lesz követni két egykori barát, egy brit és egy német diplomata egyre elkeseredettebb ténykedését, hogy megelőzzék a háborút. A film Robert Harris regénye alapján készült, a színészgárda legismertebb tagja Jeremy Irons.


Eljövendő világ
(The World to Come)

Hol és mikor? HBO GO és január 23.


Vanessa Kirby nevét egy évvel ezelőtt Mundruczó Kornél Pieces of a Womanjének köszönhetően itthon is széles körben megismerték, a tragikus otthonszülést feldolgozó filmért élete első Oscar-jelölését is bezsebelte. A sokoldalú brit színésznő ezután egy újabb tabudöntögető drámában vállalt szerepet: Mona Fastvold filmje a 19. századi Amerika nyugati határvidékén, két boldogtalan, rideg házasságban élő nő szerelmi viszonyát meséli el. Vanessa partnere Katherine Waterston, a férjeiket pedig Casey Affleck és Christopher Abbott alakítják – bámulatosan erős a színészi gárda, és ha ez nem lenne elég, a Pieces of a Womanhez hasonlóan az Eljövendő világban is Jancsó Dávid vágó munkája látható.


Bachmann tanár úr és az osztálya
(Herr Bachmann und seine Klasse)

Hol és mikor? Cinego, január 27.


Ha egyetlen filmet kéne választani, ami 2021-ben visszahozta belénk a hitet az emberiségben, az Maria Speth dokumentumfilmje lenne. Senkit ne riasszon el a 217 perces játékidő, az általános iskolás osztályfőnök, Herr Bachmann empatikus, humoros és karizmatikus alakját bármeddig el lehet nézegetni. A német ipari kisvárosban, és így a végzős osztályban is rengeteg kultúra keveredik: orosz, török, bolgár és olasz bevándorló családok gyermekei próbálják megőrizni a nemzeti identitásukat, amiben fontos szerepet játszik a nyugdíj előtt álló férfi. Maria Speth fél éven keresztül követte a fiatalok és a tanár dinamikáját, a csoportos és privát beszélgetéseiket. Bárcsak minden gyereknek, bárcsak nekünk is jutott volna az életünkben egy Bachmann tanár úr, akit nem a jegyek és a kötelező tanrend követése, hanem a személyiségük, a bennük lévő empátia és öntudatosság felébresztése az elsődleges célja.


A feleségem története

Hol és mikor? Filmio és január 23.


Enyedi Ildikó közel 30 éves álmát valósította meg A feleségem történetével. A Füst Milán regényéből készült látványos kosztümös dráma a rangos cannes-i fesztivál versenyprogramjában debütált tavaly, idén pedig már a Filmión láthatjuk a 170 perces érzelmi hullámvasutat. A feleségem története egy őrjítő film a féltékenységről, a szerelem áldásos és toxikus természetéről, egy bizonytalan, önmagát kereső férfiról és egy kiismerhetetlen femme fatale-ról. Störr, a magányos tengeri medve azt a tanácsot kapja, hogy gyomorbaj ellen nősüljön meg, ezért el is veszi feleségül az első nőt, aki belép a kávézó ajtaján. Ezzel kezdetét veszi a viharos szerelmi történet, amely Rév Marcell kamerája előtt élettel telik meg, leránt a tenger mélyére és elveszik Hamburg vagy Párizs forgatagában.


Macskafogó 2 - A sátán macskája

Hol és mikor? Filmio és január 27.


Az 1986-os klasszikushoz ugyan nem ér fel Ternovszky Béla harmadik egérfilmje, de így is a jobban sikerült animációs folytatások közt van, már csak azért is, mert megtartotta az eredeti grafikai stílusát, némi modernizációt adva neki. Az első Macskafogó végén a címadó gépkutya segítségével az egerek megszelidítettek minden macskát. Legalábbis úgy hitték, mert kiderül, hogy a pafrikai dzsungel mélyén maradt egy kisebb pacifikálatlan macskapopuláció, akik még csak nem is hallottak a Macskafogóról és azóta is békésen üldözik az egereket.


Nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban

Hol és mikor? Netflix és január 28.


Nem egy újabb béna magyar címadás, valóban ezt a kacifántos címet adták az alkotók a Netflix új minisorozatának, melyben Kristen Bell próbál a valóság és a téveszméi között lavírozni. A pszicho-komédiának ígérkező nyolc részes alkotás főszereplője a megtört szívű Anna (Kristen Bell), akinek minden napja egyforma. Borral a kezében üldögél az ablak előtt az utcát és az elsuhanó embereket bámulva. Amikor a szemközti házba költözik egy jóképű pasi és bájos kislánya, hirtelen gyanús események veszik kezdetüket. Volt gyilkosság vagy nem volt gyilkosság? Ez itt a kérdés. 


Külön falka

Hol és mikor? Filmio és január 30.


Kis Hajninak különleges tehetsége van a társadalom peremére szorult sorsok bemutatásában. Érzékenységét két rövidfilm, a Szép alak és a Last Call igazolja, és ugyanez a bátorság és lendület felfedezhető első nagyjátékfilmjében is. A Külön falka egy keményfejű, a börtönből frissen szabadult kidobó és 12 éves lányának a története, egy intenzív érzelmi hullámvasút két emberről, akik minden akadály ellenére utat találnak egymáshoz. A két amatőr színész, a volt MMA-ketrecharcos Dietz Gusztáv és Horváth Zorka nagyszerű kémiája, a magával ragadó zene és a látvány napokkal később is tovább zakatolnak a néző fejében. Nem véletlenül választottuk 2021 legjobb magyar filmjének.


Ördög a részletekben
(The Little Things)

Hol és mikor? HBO GO és január 30.


Egy kisvárosi seriffhelyettest (Denzel Washington) egy piszlicsáré feladattal Los Angelesbe küldenek, a hivatalos megbízás helyett azonban egy helyi nyomozónak (Raimi Malek) kezd segíteni egy sorozatgyilkos utáni hajszában. A nyomok egy furcsa férfihoz (Jared Leto) vezetik őket. Az HBO-nak készült thriller ugyan nem tartozik a tavalyi élmezőnybe, viszont a három nagynevű főszereplője nem okoz csalódást, ráadásul szolgál néhány valóban meglepő fordulattal is.