Hétköznap nem kényeztetik el a magyar filmek kedvelőit a tévécsatornák, de azért így is lesz pár alkotás, amiért érdemes leülni a képernyő elé. Lehetetlen időpontban, hétfőn éjszaka kettőkor vetítik Fazakas Péter Para című első nagyjátékfilmjét, amely egy paranormális jelenségekben hívő kis csoportról szól. Csütörtök késő este is érdemes leülni a tévé elé, Bódy Gábor Weöres Sándor műve alapján készült Psyché című drámát csípheti el, amelyben többek között Cserhalmi György, Udo Kier és Patricia Adriani játszik.

Mostanság igencsak sok szó esik a magyar történelmi filmekről, Szász János szuperprodukciót rendez Nándorfehérvár hőseiről, érdemes hát visszatekinteni a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb szabású munkájára, Széchenyi István életét feldolgozó A Hídember-re. Bereményi Géza alkotását péntek este vetíti a tévé, másnap reggel egy dokumentumfilm is megnézhető, amely a Széchenyi halála körül kialakult összeesküvés-elméletnek jár utána.

Képkocka A Hídember című filmből (fotó: Mokép)

A hétvégén dúskálhatunk a hazai produkciókban. Szombaton többek között leadják Fábri Zoltán klasszikusát, a Két félidő a pokolban-t, amelyben a német őrök futballmeccset rendeznek a rabokkal Hitler születésnapjának tiszteletére. Lesz még Kern András legutóbbi rendezése, a Gondolj rám!, illetve a két közismert stand-up komikusra, Hadházy Lászlóra és Kiss Ádámra épító Dumapárbaj.

Vasárnap aztán már tényleg az lesz az ember legnehezebb döntése, hogy melyik adóra kapcsoljon. Latinovits Zoltán két filmjében is megmutatja, miért tartjuk őt - teljes joggal - zseninek: az Isten hozta, Őrnagy úr!-t és a Szindbád-ot is műsorra tűzi a tévé. Az 1945 és a Kút kiváló példákat hoz fel amellett, hogy a kortárs magyar filmet is érdemes követni, aki pedig szereti magát kínozni, ne hagyja ki a Meseautó 2000-ben készült remake-jét.

Képkocka a Szindbád című filmből (fotó: Mokép)

A legnagyobb érdeklődés alighanem a Valami Amerika 3 vasárnap esti tévés premierét fogja majd övezni. Az idei év eddigi legnagyobb hazai közönségsikere volt a mozikban, az otthoni képernyők elé is biztosan nagy számban ülnek majd le az érdeklődők. A trilógiává bővült sorozat legújabb részében börtönbe kerülnek a Várnai fivérek, többek között a meleg rabot játszó Nagy Ervinnel és a kokainfüggő, lecsúszott színészt alakító Stohl Andrással keverednek vicces szituációkba.

 

Szeptember 17. hétfő

Rákóczi hadnagya (r.: Bán Frigyes) / Duna World / 11:05

Para (r.: Till Attila) / Tv2 / 02:00

Szeptember 18. kedd

Brazilok (r.: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba) / Cinemax 2 / 15:30

Szeptember 19. szerda

Meseautó (r.: Kabay Barna) / Viasat3 / 21:00

Szeptember 20. csütörtök

Psyché I-II. (r.: Bódy Gábor / Duna TV / 23:40

Szeptember 21. péntek

A Hídember (r.: Bereményi Géza) / M5 / 21:15

Szeptember 22. szombat

Mit kívánt a magyar nemzet - Gyilkosság vagy öngyilkosság? (r.:Farkas Csaba, Mucsányi János) / M5 / 09:00

Az örökös (r.: Palásthy György) / Duna World / 11:15

Két félidő a pokolban (r.: Fábri Zoltán) / Duna TV / 14:55

Gondolj rám (r.: Kern András) / FilmCafe / 17:05

Dumapárbaj (r.: Paczolay Béla) / RTL+ / 19:00

Szeptember 23. vasárnap

Miért? (r.: Daróczy József) / Duna World / 11:20

1945 (r.: Török Ferenc) / CineMax / 15:00

Legenda a vonaton (r.: / Duna TV / 15:35

Meseautó (r.: / Viasat3 / 18:50

Valami Amerika 3 (r.: Herendi Gábor) / TV2 / 18:55

Isten hozta, őrnagy úr! (r.: Fábri Zoltán) / M5 / 20.15

Szindbád (r.: Huszárik Zoltán) / M3 / 21:30

Kút (r.: Gigor Attila) / CineMax / 23:50