Az Aki bújt, aki nem szereplői bújócskázó gyerekek, akik egy vidéki település lepusztult utcáin játszanak. Ami számunkra nyomasztó látvány, az nekik a mindennapok része, a romos házak, porlepte padlások és düledező sitthalmok jelentik itt a játszóteret.

A kisebbek izgatottan lesik, hogy mikor ér már a számolás végére a hunyó, a nagyobbakat viszont jobban érdekli az olcsó narkó, amitől mámorában fetrengenek a leselejtezett kanapén. Ekkor hajt az utcába a puccos, fekete terepjáró, amihez foghatót ritkán látni errefelé. A tulajdonosa a szegény sor rangidősével üzletel, majd felajánlja a kocsi ámulatára összesereglett srácoknak, hogy eljöhetnek vele egy nagy körre.

Fotó: Vertigo Média

Schwechtje Mihály 2018-as alkotása a Fa alatt című izlandi alkotás kísérőfilmjeként volt látható a mozikban, a bemutatásakor így írtunk róla: ,,11 perces játékideje üresjárat nélkül fordítja a mozdulatlan eseménytelenséget kegyetlen feszültséggé, hogy a végén néhány precízen helyezett gyomrossal vigye földre az embert. A rendező ritmusérzékből és az anyag sűrítéséből is kitűnőre vizsgázik, de még fontosabb, hogy összefüggően beszél a mélyszegénységet érnitő problémákról.”

A Magyar Média Mecanatúra Program keretében készült kisjátékfilm a 6. Friss Húson szerepelt először, majd nyáron a Vertigo Média forgalmazásában került a mozivászonra. Forgatókönyvírója és rendezője Schwechtje Mihály, operatőre Nagy Bálint. A film első nemzetközi vetítésére alig egy hónap múlva, a dél-koreai Asina Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (ASIFF 2018) kerül majd sor. Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjét, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című tinidrámát jelenleg is vetítik a hazai mozik. 

Az Aki bújt, aki nem október 13-án (szombaton), 20:40-től látható a Film Mánia műsorán. (ism.: október 16. 12:00)