Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

A jó főnök

Hol és mikor? Cinego és szeptember 15.

Julio Blanco egy mérleggyár igazgatója, mely egy vizsgálóbizottság látogatására készül, hogy elnyerje a legkiválóbb gyárnak járó rangos díjat. Az elszánt igazgató minden vezetői képességét beveti, hogy sikerrel járjon, a falán a számos elismerés mellett ennek a díjnak is már előre bekészített helye van. Fernando León de Aranoa leleplezi korunk képmutató vezetőit, a tökéletes munkahely illúziója mögé rejtett lélektelenséget és magától értetődő kizsákmányolást, Javier Bardem alakítása pedig kíméletlen humorral mutatja meg a hatalmi pozíciójában lubickoló főnökök képmutatását, hazugságait.

Bosszúra készen (Do Revenge)

Hol és mikor? Netflix és szeptember 16.

Ha valaki hiányolta a klasszikus tinifilmeket, az örülhet, ugyanis a Bosszúra készen éppen neki való. De az alkotók nemcsak ihletet merítettek a 90-es évek tinifilmjeiből, vagy éppen a Bajos csajokból, hanem párszor megcsavarták a történetet, és aktuálissá tették a női összefogás és a nőkkel szembeni elvárások beépítésével - mindezt abszolút humoros és önreflexív módon. A visszahúzódó Eleanor (Maya Hawke) és az éppen bukott királynő, Drea (Camila Mendes) titokban összefog, hogy bosszút álljanak egymás rosszakaróin, miközben ők is barátokká kovácsolódnak. A két, látszólag teljesen eltérő kaliberű színésznő között bámulatos kémia alakul, Maya Hawke pedig a korábbi, laza és rebellis fiatalokat idéző szerepeihez képest új arcát is megmutatja, ami szintén csodásan áll neki.

Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori

Hol és mikor? Netflix és szeptember 21.

Nincs még egy olyan színész, aki annyi pszichopatát játszott volna el, mint Evan Peters. Az American Horror Story sorozatban volt már tinédzser tömeggyilkos, Manson ihlette kultvezér, szadista hoteltulajdonos, regényíró vámpír, aki eladta a lelkét, és még sorolhatnám. A sorozatbeli pszichopaták eljátszása úgy kikészítette mentálisan, hogy szünetet is kért az alkotóktól regenerálódni. De Ryan Murphy elég meggyőző lehet, ugyanis egy újabb pszichopata sorozatgyilkos szerepére választotta: Peters most Jeffrey Dahmer bőrébe bújik. Dahmer 17 férfit ölt meg 1978 és 1991 között, a testeket nem ritkán kannibalisztikus és nekrofil módon használva, és akkor még finoman fogalmaztunk. Az előzetesek alapján Peters vérfagyasztó alakítást nyújt a szériában, ami nem meglepő annyi gyakorlat után, amit az AHS-ben szerzett.

Magyar rapszódia 

Hol és mikor? Filmio és szeptember 22. 

A Zsadányi-család két fia, István és Gábor egy múltbeli bűnt cipelnek magukkal. István a fehérterror alatt országgyűlési képviselő és fajvédő különítményes tiszt lesz, akit bűntudata és zsarnoki jelene egyre inkább az őrületbe hajszol. Gábor ezzel szemben a nép barátja, hisz a szabadsághoz való jogban, de a körülmények őt is megtébolyítják. Jancsó Hernádi Gyula forgatókönyvét vitte filmre, a Zsadányi-testvérek szerepében Cserhalmi Györggyel és Balázsovits Lajossal. Az Arany Pálma-díjra jelölt alkotás egy trilógia első része lett volna. A trilógia végül nem készült el, de a Magyar rapszódia folytatása, a Zsadányi-család történetét tovább szövő Allegro Barbaro igen.

GameStop kontra Wall Street

Hol és mikor? Netflix és szeptember 28.

A háromrészes dokusorozat a járvány-időszak egy olyan abszurd fejezetét dolgozza fel, amiből simán lehetne a következő A nagy dobás is. Egy csapat Reddit-felhasználó úgy döntött, hogy megszívatja a befektetőket, akik részvény-shortolással nyerészkednek. Az amatőr brókerek lényegében egy bárki számára elérhető önképzőkört létesítettek az internetes fórumon, majd a szervezett felvásárlást egy csődközeli videójáték-bolthálózat részvényeivel kezdték, és végül teljesen a feje tetejére állították vele az egész amerikai tőzsdét.

Szöszi (Blonde)

Hol és mikor? Netflix és szeptember 28. 

Andrew Dominik Marilyn Monroe-filmje már hónapokkal a bemutatója előtt jó előre felháborodást keltett azzal, hogy az amerikai korhatár besorolási rendszer legszigorúbb kategóriájába sorolták. Norma Jean tragikus életének szubjektív feldolgozása pár hete Velencében is megosztotta a kritikusokat, bár Ana De Armas lenyűgöző játékát senki nem vitatta, és nagy esélyesnek tartják a jövő év eleji Oscar-díjátadón. A hatásos előzetesek után végre mi is szembesülhetünk azzal a hátborzongató átalakulással, ahogy a férfiak és a média által kizsigerelt és összetört lány egy pillanat alatt előhozza magából a szexszimbólumot.

The Old Man

Hol és mikor? Disney+ és szeptember 28. 

Liam Neeson után a korosodó akcióhős szerepét Jeff Bridges veszi át, aki ex-CIA ügynökként két pitbulljával menekül át a fél világon, nyomában egy csapat gengszterrel. A nyolc részes The Old Man izgalmas kalandokba keveri a nyugdíjból kirángatott férfit, akinek a rosszfiúk mellett az öregedés elkerülhetetlen korlátaival is meg kell küzdenie, és ezzel eltér az Elrabolva-trilógia irreális főhősétől, akinek fiatalokat meghazudtoló fizikuma volt. Bridges-ben biztosan nem fogunk csalódni, az ő csontjai minden akciózás után úgy sajognak majd, mint bárki másnak.

Az oroszlán ugrani készül 

Hol és mikor? Filmio és szeptember 29.

Bujtor István titkosügynökként száll szembe a nácikkal Révész György bűnügyi vígjátékában. Akciója célja, hogy megszerezze a bűnbanda egész világot fenyegető tömeggyilkos ampulláját, amit Dubrovnik közelében, egy sziklában rejtettek el. A James Bond paródiaként is nézhető filmben Menő Fej ügynök egyszerre osztja ki a pofonokat és csavarja el a nők fejét, miközben a lenyűgöző horvát helyszínek látványos tengerparti autós üldözésekre, szigetek közötti hajókázásra és a történelmi óváros helikopteres, légi bemutatására is alkalmat adnak. Bujtor mellett a film szereplői még az Illés zenekar, Ajtay Andor, Madaras József, Psota Irén, Szendrő József, Farkas Antal, Medveczky Ilona és Koós János is, de feltűnik az olimpiai bajnok ökölvívó Papp László is.

Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Hol és mikor? Cinego és szeptember 29.

A vidéki iparvárosban szorongó tiniéveit taposó Misi életében is eljön az érettségi, az utolsó lehetőségek és nagy vallomások pillanata. A fiatal fiúnak azonban nem csak a nagymamája bundáskenyér adagolási szokásaival és kínzó önbizalomhiányával, de egy pszichopata gyilkossal is meg kell küzdenie. Egy kísérleti gyógyszer és egy kevés házipálinka kombinációja végül fel- és visszapörgeti az eseményeket, a kétbalkezes fiú egy csapásra időutazó hőssé válik.