Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. Az ajánlót Horváth Bálint, Kovács Kata, Molnár Judit Anna és Varga Dénes állította össze.

 

Gyilkosság a világ végén 

Hol és mikor? Disney+ és november 14.

 

A krimik manapság reneszánszukat élik a Tőrbe ejtve-filmek hatalmas sikerének hála, és a Gyilkosság a világ végén című sorozat is magán visel a zsáner tipikus jegyeiből jó néhányat: elszigetelt helyszín, csupa gyanús karakter, egy detektív, és egy bűneset, ami elindítja a cselekményt. A koronából ismert Emma Corrin alakítja az amatőr detektívet, aki a Z generáció tagjaként valószínűleg nagyon más habitussal áll majd a gyilkosság felgöngyölítéséhez. Az előzetes a havas helyszín miatt szó szerint dermesztő hangulatot ígér, valamint Brit Marling és Zal Batmanglij alkotópárosa is reményt ébreszt, a The OA című előző sorozatuk kedvező kritikákat kapott.

 

Egy nő fogságban

Hol és mikor? HBO Max és november 16.

 

Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilmje, amely egy létező, de elhallgatott jelenségre, a tömeges modern rabszolgaságra hívja fel a figyelmet, számtalan díjat tudhat magáénak, és jelöltek Európai Filmdíjra is. Az ötvenes éveiben járó Maris tíz éve él szolgasorban egy budapesti családnál. Napközben elvégzi a házimunkát, éjjel pedig egy gyárban dolgozik. Fizetését az utolsó fillérig le kell adnia Etának, a ház úrnőjének, aki a nevében felvett hitelekkel zsarolja, és verbálisan, fizikailag is megalázza. Az Egy nő fogságban azonban nem csak Maris, de az eredetileg vágóként dolgozó rendező története is, hiszen végül belefolyik az alkotásba, amikor segít a végletekig kizsigerelt nőt megszökni a fogságból.

A hónap második felében még több magyar alkotás is érkezik az HBO Max felületére: november 22-én a Kölcsönlakás és a Swing, november 23-án Oláh Kata és Csukás Sándor Rotschild dokumentumfilmje, a Rotschild Klári legendái, 24-én Reisz Gábor kultfilmje, a Van valami különös és megmagyarázhatatlan és végül, 30-án Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje.

 

A korona - 6. évad

Hol és mikor? Netflix és november 16.

 

Diana hercegné már nagyon szomorú – talán még szomorúbb, mint Pablo Larraín Spencerében – a sorozat hatodik, befejező évadának előzetesében, ahol a legendássá vált jachtos fotókon szereplő, kék fürdőruhájában is felbukkan. Az évad a 90-es évek végétől a hercegnő 1997-es tragikus haláláig, majd a 2000-es évek elejéig tartó történéseket mondja el. A hírek szerint az évadban Károly herceg és Camilla Parker Bowles 2005-ös esküvője is szerepel majd. Az ötödik évad 1997-ben ért véget, ekkor Diana már megismerkedett Dodi Al-Fayeddel. Érkezik Rufus Kampa a 15 éves, édesanyját gyászoló Vilmos herceg szerepében, Ed McVey a karaktert később formálja meg, Kate Middletont pedig Meg Bellamy fogja alakítani. Mindhárom színész most debütál a képernyőn. Az évad első fele novemberben, a második fele december 14-én érkezik.

 

Budapest 150 / Külvárosi legenda és Várostérkép Budapest

Hol és mikor? Filmio és november 16. és 30.

 

Budapest 150. születésnapja alkalmából november második felében a Filmio két filmmel is készül. November 16-tól Máriássy Félix egyik legendás munkája, a 1957-es Külvárosi legenda a neorealista film egyik legszebb hazai példája. A Tordy Géza és Törőcsik Mari főszereplésével készült alkotás egy körfolyosós angyalföldi bérházban játszódik, ahol sokféle ember él szoros közelségben, és a két fiatal óvatosan közeledik egymáshoz. November 30-től Szabó István egy kevésbé előtérben lévő filmjét nézhetjük meg: az 1977-es Várostérkép Budapestben békebeli délutánok emlékei, családi fotók, szerelmes üzenetek, majd lebombázott házak, kihalt utcán elhajtó tank és bontásra váró ósdi épületek villannak fel egy-egy pillanatra.
 

Monarch: Legacy of Monsters

Hol és mikor? Apple TV+ és november 17.

 

A negyedik mozifilmjénél tart az óriási szörnyeket a Földre rászabadító Monsterverse franchise, a Kong: Koponya-sziget a rikító színei és a vietnámi háborús filmek megidézése miatt vált emlékezetessé, a Godzilla Kong ellen a címbéli összecsapással hozott izgalmat a covidos ingerszegény hétköznapokba. Most egy élőszereplős, több idősíkban játszódó élőszereplős sorozattal folytatódik a világépítés, amely több korábbi filmre is vissza fog utalni, és néhány elhívatott ember nyomozásának hála újabb sötét titkok, összeesküvések látnak majd napvilágot. Egy szempontból már most tuti, hogy sorozattörténetet ír a Monarch, ugyanabban a produkcióban láthatjuk majd Kurt Russellt és a fiát, Wyatt Russellt. Jöhetnek a tomboló szörnyek sokadjára is.


Scott Pilgrim Takes Off

Hol és mikor? Netflix és november 17.

 

Scott össze akar jönni álmai nőjével, de ehhez előbb le kell győznie a lány hét gonosz exét - ez a high conceptje Bryan Lee O'Malley mangák és videójátékok inspirálta sorozatának, ami a 2000-es évek hipster képregény szenzációja volt. Annak idején Edgar Wright sűrítette mozifilmbe a köteteket, és az új animációs sorozat hangokként ugyan megtartja a film szereplőgárdáját, de sokkal szorosabban követi az alapműt, és jobban elkapja annak kirobbanó energiáját. Így akinek hiányérzete volt az előszereplős filmmel kapcsolatban, most a teljes sztorit megkaphatja egy hosszabb, japán animék stílusát idéző formában. 

 

Leo

Hol és mikor? Netflix és november 21.

 

Az animáció főszereplője egy osztálytermi terráriumban tartott, az eredeti verzióban Adam Sandler hangján beszélő gyík. Ez rögtön két csoportra osztja az emberiséget, hiszen sokan vannak, akik mereven elzárkóznak a színésztől ,amikor az infantilis hülyeségét tolja előtérbe. A Leót tényleg egy világ választja el Sandler talán legjobb filmjétől, a Csiszolatlan gyémánttól, viszont kellemes családi szórakozásnak tűnik: a 75. évét taposó hüllő szembesül a közelgő halál gondolatával, emiatt arra az elhatározásra jut, még utoljára egy nagy kalandba kezd. Ebből aztán az lesz, hogy önmagukban kétkedő tinédzserek életvezetési tanácsadójává válik. Ez az egész akkora szívmelengető hülyeségnek tűnik, hogy egyszerűen látni kell.

 

Squid Game: The Challenge

Hol és mikor? Netflix és november 22.

 

A világot két éve váratlanul letaroló koreai sorozat egy szadista versenyről szól, aminek szervezői anyagi gondokkal küszködő játékosokat verbuválnak és életveszélyes játékokra kényszerítik őket egy nagy rakás pénzzel kecsegtetve. Úgy tűnik, a sorozat rajongói közül sokan úgy gondolják, hogy ennyiért ők is simán vásárra vinnék a bőrüket, az ő kívánságukat teljesíti most a Netflix egy hasonló, de persze nem halálos kihívásokat tartalmazó vetélkedővel. A játék azért nem veszélytelen, a híradások során többen lesérültek és kórházi kezelésre szorultak a forgatás alatt.

 

Sára Sándor 90

Hol és mikor? Filmio és november 23.

November 28-án ünnepelné 90. születésnapját a magyar filmtörténet egyik legsokszínűbb életművét alkotó rendezője, operatőre, Sára Sándor. A Filmio kínálatába felkerült már ennek a gazdag pályának számos darabja, most a doni katasztrófa tabudöntő krónikája, a Pergőtűz (I-V. – 1980) és a Pro patria (1969) című etűd is látható. A Krónika című televíziós sorozatból szerkesztett Pergőtűz hatalmas filmregény, komor puzzle, tömeghalált mutató összerakós játék, mely nagyjából időrendben, azon belül tematikusan halad végig a 2. Magyar Hadseregnek a Don-kanyarhoz vezető 1942-43-as útján. A Pro Patria, a Vízkereszt és a – Filmión szintén látható – Cigányok mellett a Balázs Béla Stúdióban készült harmadik munkája Sárának, melyben új eljárást választott: a film archív felvételek és fotók montázsából építkezik. A Pro Patria tárgyai első világháborús filmfelvételek és emlékművek, amelyek manipulált heroizmusa szembesül a vágóhídra terelt kiszolgáltatottak tényleges sorsával.