A Lidérc úr ezúttal a franciaországi Villeurbanne-ban, november 14. és 24. között rendezett Festival du Film Court zsűrijének elismerését vívta ki. Tóth Luca munkáját a legjobb műfajok-közötti animáció díjjal  jutalmazták. Az idei Berlinale Shorts szekciójában bemutatkozott magyar kisfilm már eddig is példás karriert futott be: márciusban rögtön három díjjal kezdte világkörüli útját, a budapesti Friss Húson a legjobb magyar animáció díjjal jutalmazták, a spanyolországi Ibn Arabi Film Festival-on a közönségdíjat nyerte el, míg a pozsonyi Febiofest-en fődíjas lett.

Áprilisban a kijevi nemzetközi rövidfilmfesztiválon részesült a zsűri külön dicséretében, augusztus végén pedig a 15. BuSho-n  a legjobb animációnak járó különdíjat kapta meg. Szeptember elején a Børge Ring-díjjal jutalmazták az Odense-i Nenzetközi Filmfesztiválon, ezzel nevezhetővé vált a következő Oscar-gálára.

Az ember testébe úgy csap be a szerelem, mint egy nem várt betegség

Az érzéki témákkal, szexualitással és kifordult nemi szerepekkel szívesen foglalkozó rendező két korábbi kisfilmje, A kíváncsiság kora és a Superbia is nagy sikerrel szerepelt különböző filmfesztiválokon, és a Lidérc úr is jó eséllyel készülhet hasonló sikerszériára. A 18 perces filmben egy fiatal, erőtől duzzadó férfi oldalán kinő egy kisebb tumor, amiből hamar egy aprócska lény születik meg. Az ő kapcsolatukról, szerelemről, csalódásról és a világ felfedezéséről szól a kisfilm, amelynek a készítéséről mesélt nekünk Tóth Luca rendező.

A kisfilm az év során sokfelé megfordult a világban, versenyzett többek között Chicagóban, Ottawában, Szarajevóban, Vilniusban, Szalonikiben, Londonban, Tajvanon, Lisszabonban és Melbourne-ben. Itthon szerepelt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a Malter Vándorfilmfesztivál versenyén, valamint a Jameson Cinefest – CineNewWave szekciójában. HongKongban, Zágrábban, és a budapesti Anilogue-on pedig a panoráma programba került be.