A szegedi Belvárosi Moziban tartott eseményen magyar és közép-európai alkotások mellett több amerikai, továbbá ausztrál, indiai, skandináv, valamint a Baltikum országaiból származó műveket is láthat majd a közönség. Az öttagú zsűri elnöke Szabó Gábor (HSC) operatőr, aki az idei Magyar Filmhéten A martfűi rém fotografálásáért elnyerte a legjobb operatőr díját.

A fesztivál a versenyprogram mellett több olyan kísérőrendezvénnyel szolgál, amelyeken Zsigmond Vilmos pályáját elevenítik fel. A Magyar Hollywood Társaság szervezésében, többek között Rófusz Ferenc közreműködésével kerekasztal beszélgetésben idézik meg az alakját, emellett látható lesz a mester két korai remekműve, A sugarlandi hajtóvadászat és A folyó, továbbá két, Zsigmond Vilmosról készült portréfilm is.

A közönségtalálkozókon az alkotókkal folytatott beszélgetések mellett Báron György kritikus vezetésével a magyar filmoktatás helyzetéről is szó lesz, Nigel Walters operatőr, a zsűri brit tagja pedig workshopot tart az érdeklődőknek. Susan Zsigmond, az operatőr özvegye is őszinte érdeklődéssel kíséri a fesztivál szervezését. Ő ugyan nem tud részt venni az eseményen, ugyanakkor ott lesz Zsigmond Vilmos - ugyancsak Amerikában élő – unokája.

Zsigmond Vilmos Spot 2017 from Luca Anna Molnar on Vimeo.